INFOGRAFIE Ce tradiţii trebuie să respectăm de Revelion ca să fim norocoşi, feriţi de rele şi sănătoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bani în buzunar, vâsc la tocul uşii, goarne şi trompete, lenjerie roşie, struguri, artificii şi şampanie – sunt doar câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le avem la noi în noaptea dintre ani pentru noroc şi belşug. Cele mai multe nu au legătură cu tradiţiile româneşti.

Ca să fim sănătoşi, norocoşi şi feriţi de rele, în noaptea dintre ani ar trebui să putrăm cu noi un adevărat arsenal de obiecte şi să punem pe masă alimente anume. „O parte dintre ele sunt o continuare a obiceiurilor de altădată de la Crăciun, o continuare de altfel firească pe durata celor 12 zile considerate sacre dintre Ajunul Crăciunului şi Sf. Ion, Anul Nou fiind la mijlocul lor. Alte obiecte sau alimente asociate cu Anul Nou fac parte din cultura altor popoare“, spune Doina Işfănoni, etnolog la Muzeul Satului din Bucureşti. Un astfel de exemplu este obiceiul de a atârna crenguţe de vâsc în brad sau de tocul uşii pentru a avea noroc în anul ce vine are origini celtice. „Pentru că celţii au «trecut» pe la noi şi noi ne dorim să fim puternici şi rezistenţi precum stejarii, am împrumutat acest obicei“, explică etnologul.

Claxonul alungă ghinionul
Pentru mulţi români, Revelionul nu este complet fără petarde şi pocnitori. Zgomotul pe care îl fac are rolul de a alunga spiritele rele, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să cumpărăm pocnitori cât mai puternice. „Explozia pe care o fac «împuşcă» anul vechi pentru a face loc celui nou. Anul vechi trebuie să moară pentru ca cel nou să poată începe. Din acelaşi motiv se bea şi şampanie la trecerea dintre an. Sticla bubuie când este deschisă“, explică Doina Işfănoni. Nu strică să aveţi la îndemână şi un claxon spray (numit şi goarnă cu aer comprimat – foto medalion) la miezul nopţii, pentru a face gălăgie.

La trecerea dintre ani nu trebuie să ne lipsească nici banii din buzunar, pentru că aceştia atrag prosperitatea în următoarele 12 luni. Totuşi, nu este cazul să ne umplem până la refuz portofelul cu bani dacă ne dorim un an îmbelşugat. Hainele de culoare roşie trebuie, de asemenea, să facă parte din „arsenalul“ pentru Revelion. Un obiect vestimentar de culoare roşie atrage veselie în tot anul ce va urma, indiferent că este vorba despre o bluză, o eşarfă sau despre lenjeria intimă. „Roşul este simbolul vitalităţii şi tocmai din acest motiv, tinerii purtau în trecut haine de această culoare. Omul modern a înţeles, însă, greşit acest simbol, nefiind vorba strict despre lenjeria intimă“, mai spune etnologul.

image

Strugurii şi peştele aduc noroc
În ultimii ani, românii au început să pună struguri pe masa de Revelion, pentru noroc şi fericire. Acest obicei întâlnit în peninsula iberică ce pare adus recent la noi de românii plecaţi peste hotare are, totuşi, rădăcini în tradiţiile româneşti de sărbătoare.

Strugurele era în trecut fala mesei de Crăciun la noi. În podgoriile vechi din Moldova, exista aşa-numitul «strugure al lui Dumnezeu» şi reprezenta coarda de vie cu strugurii cei mai frumoşi. Aceştia se puneau toamna pe grinzi în pod şi se păstrau până la Crăciun, fiind legat de naşterea Domnului. El nu se mânca, deci, în noaptea dintre ani, mai spune etnologul. Smochinele au o semnificaţie similară.

Peştele, un alt aliment care se mănâncă acum Revelion, se punea în trecut tot pe masa de Crăciun, „fiind tot un simbol cristic, un substitut al lui Iisus“, explică Doina Işfănoni. De partea cealaltă, ar trebui să excludem carnea de pui din meniul de Anul Nou. Păsările, în general împrăştie pământul şi scurmă înapoi, alungând norocul din anul ce urmează.

Lumină de la artificii pentru armonie
Artificiile de altădată amplifică atmosfera de sărbătoare în noaptea dintre ani, dar acestea au şi o semnificaţie mai profundă. Lumina pe care o fac ne aduce armonie, sănătate şi belşug în viaţă. „Ea nu lipseşte de pe masă ca lumânare sau lampă la Crăciun şi Anul Nou, dar are origini precreştine, de pe vremea sărbătorilor şi cultelor solare“, potrivit etnologului Doina Işfănoni.

image

Focurile de artificii, lumânările şi luminiţele de orice fel aprinse în noaptea de Revelion reprezintă speranţa că lumina va renaşte odată cu noul an. De altfel, există un obicei potrivit căruia lumina trebuie stinsă înainte de a trece în noul an şi aprinsă după miezul nopţii.

Cum decorăm masa festivă 
Aranjamentele pentru masa de Revelion sunt aproape la fel de importante precum meniul. Chiar dacă nu avem musafiri în noaptea de peste ani, ornamentele de pe masă contribuie la atmosfera festivă. Putem foosi lucruri pe care le avem la îndemână: globuri colorate, boluri de sticlă, crenguţe de brad, panglici, batoane de scorţişoară, şerveţele de hârtie colorată, lumănări şi confetti. Trebuie doar să dăm frâu liber imaginaţiei.

Sunt foarte populare acum ornamentele din materiale naturale, precum lemn, in sau paie, dar şi cele din fetru (n. r. - o pâslă din lână presată), fimo sau hârtie, spune bloggerul „Adevărul“ Diana Gherghiţă Mihăilă, specializată în bricolaj şi decoraţiuni interioare.

Dacă vrem să fim în tendinţe, Revelionul din acest an ar trebui să fie violet vibrant, mai exact Radiant Orchid, culoarea anului 2014, aleasă de Institutul Pantone. 

image

„Dacă vrem să fim avangardişti, ar trebui să alegem Marsala, culoarea anului ce va urma – o nuanţă de vin roşu (foto sus)“, mai spune Diana Gherghiţă Mihăilă. Cei care preferă aranjamentele clasice şi elegante pot opta pentru combinaţiile de alb-albastru, roşu-auriu sau albastru-argintiu.

O ghirlandă cu steluţe poate fi un decor foarte vesel pentru masa festivă de Revelion. Nu aveţi nevoie de o îndemânare ieşită din comun pentru a realiza acest ornament, iar materialele de care aveţi nevoie nu sunt scumpe: un şnur roşu (sau o altă culoare) cu o lungime de 1,5 metri, fetru colorat, o foarfecă, aţă şi ac. 

image

„Înainte de a vă apuca de treabă, desenaţi pe o bucată de hârtie sau carton o stea. Dacă nu vă pricepeţi, imprimaţi una de pe internet. Decupaţi-o pentru a obţine şablonul de care aveţi nevoie“, explică Diana Gherghiţă Mihăilă. Puneţi steluţa de hârtie peste bucata de fetru şi începeţi să tăiaţi latură cu latură. Pentru a nu aluneca, prindeţi şablonul de material cu ajutorul unui bold. Decupaţi cinci steluţe din fetru, apoi coaseţi-le pe şnurul colorat, la distanţe egale.

Citeşte şi:

FOTO Cum arată decoraţiunile din centrul Bucureştiului anul acesta: „Sunt sărăcăcioase, anii trecuţi erau mai bogate“

FOTO Amenajări spectaculoase pentru case fabuloase

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite