INFOGRAFIE Topul metodelor antiţânţari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insectele dezvoltă mecanisme de rezistenţă la piretroide, principalele substanţe din compoziţia soluţiilor anti ţânţari. FOTO Shutterstock
Insectele dezvoltă mecanisme de rezistenţă la piretroide, principalele substanţe din compoziţia soluţiilor anti ţânţari. FOTO Shutterstock

Specialiştii consultaţi de „Adevărul“ au analizat produsele pentru combaterea ţânţarilor existente pe piaţă, precizând şi cât de eficiente sunt acestea împotriva supărătoarelor insecte care ne asaltează în timpul verii

Căldura şi umiditatea din timpul verii sunt condiţii propice pentru apariţia ţânţarilor. Iar în august – prin tradiţie, lună de vacanţă –, oamenii stau mai mult în aer liber, fiind mai expuşi. În plus, şi efectul campaniilor de dezinsecţie de la începutul verii se mai atenuează, aşa că ţânţarii reapar în număr mare.

Ţânţarii sunt atraşi, printre altele, şi de mirosurile pronunţate ale unor produse de îngrijire, de culorile închise sau de transpiraţie, iar femelele, cele care se hrănesc cu sânge, devin mai agresive în perioadele cu lună plină.

Superţânţarii, greu de ucis

Probabil v-aţi întrebat, adesea, dacă nu cumva aveţi de-a face cu superţânţari după ce aţi observat că unele produse folosite dau greş în mod repetat. Ei bine, în timp, insectele devin mai puţin sensibile la diversele substanţe chimice de sinteză care se regăsesc în compoziţia spray-urilor, pastilelor, aparatelor cu lichid special, a explicat biochimistul Radu Albulescu pentru ziarul „Adevărul“.

Insectele dezvoltă mecanisme de rezistenţă la piretroide, principalele substanţe din compoziţia soluţiilor anti ţânţari, prin îngroşarea cuticulei şi creşterea nivelului unor enzime implicate în degradarea acestor insecticide, forme mutante numite „kdr“, din termenul englezesc „knock down rezistent/rezistent la exterminare“.

„Un mare număr de produse au la bază substanţe chimice din familia piretrului, care prezintă proprietăţi repelente, gonesc insectele, şi insecticide, care provoacă moartea sau imobilizarea temporară. Termenul piretrine se referă la insecticidele naturale provenite din florile de crizanteme, piretroide se referă la substanţe chimice de sinteză, iar „piretru“ este numele generic care acoperă ambele categorii de compuşi“, explică biochimistul Radu Albulescu.

Astfel, au fost obţinuţi derivaţi semisintetici ai acidului crizantemic, utilizaţi ca insecticide. Aceştia sunt numiţi piretroizi şi sunt mai eficace decât piretrinele naturale şi, în acelaşi timp, mai puţin toxici pentru mamifere. Printre cele mai întâlnite în compoziţia produselor chimice de combatere a ţânţarilor se numără permetrina, alterina, deltametrinul, cypermetrinul, tetrametrina etc.

„Piretrinele naturale sunt otrăvuri de contact care penetrează sistemul nervos al insectelor, perturbând astfel funcţionarea neuronilor. La câteva minute de la aplicare, insecta nu se mai poate mişca sau zbura, dar doza paralizantă nu este o doză letală, piretrinele naturale sunt rapid inactivate, detoxificate, de enzimele din insecte, astfel încât unele dintre acestea îşi revin. Pentru a încetini acţiunea enzimelor şi pentru a asigura o expunere letală, de obicei se adaugă insecticide organofosforice sau alte substanţe care acţionează în asociere cu piretrinele, cum este piperonil butoxid“, conform specialistului.

Piretoidele pot provoca o neurotoxicitate moderată la om şi alte mamifere, motiv pentru care se recomandă respectarea precauţiilor privitoare la modul de utilizare. Oricare ar fi produsul ales, însă, o primă măsură pe care trebuie să o luăm este să îndepărtăm eventualele recipiente cu apă stătută din preajma locuinţei şi să tăiem iarba înaltă din grădini. E important, dacă avem posibilitatea, să instalăm plase la geamuri, aceasta fiind cea mai sigură metodă de protecţie contra ţânţarilor.

În compoziţia spray-urilor şi loţiunilor anti tanţari care pot fi aplicate pe piele se folosesc si substanţe chimice, precum DEET şi picaridin, aceasta din urmă fiind o substanţă repelentă de generaţie nouă, eficientă şi cu mai puţine efecte posibil adverse decât DEET. Există şi multe produse pe bază de substanţe naturale, precum uleiul de eucalipt de lămâie, citronella, scorţişoară, geraniol, lavandă etc.

tantari infografie

Combinaţii letale

Specialiştii roinsecticide.ro recomandă pentru obţinerea unor rezultate mai bune în combaterea ţânţarilor utilizarea simultană a două produse.

De exemplu, aparatul portabil cu ultrasunete, care poate fi purtat ca un breloc si care protejează pe o arie de 6mp, împreună cu spray pentru piele rezistent la apă sau brăţară anti-ţânţari. O altă combinaţie poate fi cea dintre aparatul cu lumină ultravioletă şi spray insecticid cu care se stropesc obiecte de exterior. De ce nu, aparatele cu ultrasunete sau cu lumina ultravioletă pot face front comun cu pastilele antiţânţari sau aparatele electrice cu lichid special. 

De asemenea, torţele şi spiralele se pot folosi după ce s-au stropit cu spray de exterior scaunele, băncile, picioarele meselor din curţi sau terase.

Plasturele care te face invizibil pentru ţânţari

Kite Patch, cel mai nou produs anti-ţânţari, aflat încă în faza de testare, e conceput ca un abţibild care se lipeşte pe haine, iar strucura sa permite eliberarea continuă, timp de 48 de ore, a unor substanţe care blochează receptorii de CO2 ai ţânţarilor. În condiţiile în care ţânţarii îşi localizează prada după urmele de CO2, purtătorul unui astfel de plasture devine practic „invizibil“ pentru aceste insecte.
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite