INFOGRAFIE Cele mai eficiente haine care combat hipotermia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai scăzută temperatură din ţară s-a înregistrat la Întorsura Buzăului: -28,7 grade Celsius FOTO Arhivă Adevărul
Cea mai scăzută temperatură din ţară s-a înregistrat la Întorsura Buzăului: -28,7 grade Celsius FOTO Arhivă Adevărul

În aceste zile, când minimele nocturne scad sub -10 grade Celsius, trebuie să luăm măsuri pentru a preveni instalarea hipotermiei, care ne poate pune în pericol sănătatea sau chiar viaţa.

Frigul extrem poate afecta sistemul de termoreglare al organismului, provocând hipotermie − situaţie în care temperatura corpului scade periculos. Efectul gerului este accentuat de viteza vântului, astfel că temperatura resimţită este mai mare când vântul bate cu putere.

În situaţii de frig şi de vânt intens, temperatura corpului tinde spre cea a mediului înconjurător, astfel că senzaţia de frig este mai intensă şi riscul de hipotermie – mai mare. Măsura temperaturii resimţite se numeşte indice de răcire şi se poate calcula aplicând o formulă matematică (vezi tabelul alăturat).

Hipotermia se instalează atunci când corpul pierde căldură mai repede decât o poate produce. Dacă temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius, vorbim de o urgenţă medicală şi trebuie să sunăm la 112. Poţi recunoaşte o persoană cu hipotermie după câteva simptome: îi tremură întreg corpul, este neîndemânatic, confuz şi ameţit, pare epuizat, are probleme de memorie şi vorbeşte stricat.

Expunerea la frig şi la vânt poate avea efecte majore asupra sănătăţii: creează probleme de respiraţie, scade frecvenţa bătăilor inimii, iar în cazurile extreme, duce la pierderea conştienţei şi la deces. Purtarea unor haine care protejează bine de frig este una dintre măsurile elementare pentru a evita apariţia hipotermiei.

Click pentru a mări infografia


 

Infografie Adevarul Hipotermie
Infografie vant temperaturi Adevarul
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite