Infirmier în SUA, rege în Uganda

Infirmier în SUA, rege în Uganda

Infirmier în SUA, rege în Uganda

Un bărbat care a lucrat ca infirmier în Maryland şi Pennsylvania a fost încoronat rege al ţinutului Rwenzururu din vestul Ugandei. Charles Wesley Mumbere, un tip la locul lui, în vârstă de 56 de ani, nu a lăsat niciodată să se înţeleagă că ar avea sânge albastru.


Ani la rând, Charles a lucrat ca infirmier în Statele Unite, având grijă de oameni bătrâni şi bolnavi. Niciunul dintre colegii săi nu avea habar că moştenise un titlu de nobleţe în ţara sa de origine - Uganda -, pe când avea numai 13 ani, relevă „The Daily 
Telegraph“.

Acum, însă, povestea sa este de notorietate. La începutul acestei săptămâni, Charles­ Wesley Mumbere a fost încoronat ca rege al poporului său, după ani de turbulenţe politice. Bătând la tobe, dansând şi purtând veşminte pe care era desenat chipul său, mii de supuşi din grupul etnic Bakonzo şi-au aclamat, luni, regele.

Preşedintele l-a recunoscut

Preşedintele Ugandei, Yoweri Musevini, a profitat de manifestaţia publică pentru a declara că recunoaşte oficial regatul Rwenzururu, ce numără circa 300.000 de persoane. Astfel, Musevini a recunoscut regatele tradiţionale de pe teritoriul ţării, desfiinţate prin lege de predecesorul său, în 1967.

Totuşi, actualul preşedinte a fost intransigent şi a explicat că toate aceste ţinuturi trebuie să se limiteze la păstrarea tradiţiilor şi a obiceiurilor şi să nu se amestece în treburile politice. Regatul Rwenzururu a fost înfiinţat în 1962, în urma unei mişcări de secesiune iniţiată de comunitatea Bakonzo. Revolta a fost condusă de tatăl lui Charles, Isaya Mukirania, care a fost recunoscut apoi ca rege al ţinutului. Mumbere, care a moştenit titlul de nobleţe la 13 ani, şi-a preluat rolul de rege la vârsta majoratului.

Când a împlinit 30 de ani, a ajuns la un acord cu guvernul din Uganda - autorităţile l-au trimis la studii economice în Statele Unite. La scurt timp, însă, conducerea ţării s-a schimbat, iar fondurile pentru educaţia lui au fost tăiate.

Charles a obţinut azilul politic în SUA în 1987 şi a început să lucreze ca infirmier. 25 de ani a ţinut secret faptul că este fiu de rege. Are o fiică şi un fiu, care trăiesc în Harrisburg, Pennsylvania. Şi-a clădit o viaţă frumoasă în Statele Unite, dar nu şi-a uitat niciodată poporul. Iar acum poate avea grijă de identitatea culturală a acestuia.