Articol publicitar

Importanţa unei hidroizolaţii corect realizate în lupta împotriva apei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mapei

Hidroizolarea locuinţei reprezintă o necesitate pentru fiecare proiect, în niciun caz doar un factor de confort. Principalul motiv este nevoia de a ne proteja casa de apa care, prin infiltraţii, poate afecta structura pereţilor, şi, în timp, poate duce la deteriorarea confortului întregii case.

Despre hidroizolaţii

Cel mai simplu mod, atât din punct de vedere al timpului, cât şi financiar, este să hidroizolăm locuinţa cât mai repede posibil, evident respectând şi etapa constructivă în care se află proiectul. Totuşi, şi în acest caz pot apărea probleme. Hidroizolaţia se poate deteriora rapid din mai multe motive: fie este expusă într-un mod neadecvat unor şocuri mecanice, fie există riscul să nu fi fost realizată corespunzător de la început (aici putem vorbi despre calitatea materialelor sau a manoperei).

Unde se aplică hidroizolaţia

Hidroizolaţia trebuie aplicată în zonele în care există riscul contactului cu apa, cum ar fi:

  • Acoperişurile şi pereţii exteriori
  • Beciuri, subsoluri, fundaţii
  • Balcoane şi coridoare de trecere
  • Băi, bucătării, spălătorii
  • Piscine, bazine sportive
  • Construcţii industriale şi de infrastructură

Tipurile de infiltraţii şi locurile in care apar cel mai frecvent

a) Subsolul

Subsolul, beciul şi parterul sunt zonele în care vom găsi cel mai adesea infltraţii de apă. Din cauza unei hidroizolaţii precare, a lipsei acesteia, sau a îmbătrânirii ei în cazul caselor vechi, apa pătrunde prin fisuri şi rosturi ale zidăriei. Astfel se creează condiţiile optime de acumulare a umidităţii, care poate conduce, în timp, la formarea mucegaiului, iar zona prin care apa pătrunde devine un loc vulnerabil pentru rezistenţa întregii clădiri.

Mapei

b) Terase circulabile şi acoperişuri

În acelaşi timp, terasa, acoperişul sau tavanul locuinţei sunt alte zone ce prezintă un risc sporit în faţa infiltraţiilor. Vântul, viscolul sau intemperiile pot cauza avarii în straturile structurii şi astfel pot facilita pătrunderea apei venite din ploaie sau ninsoare. În acest caz, într-un prim pas trebuie să găsim zonele de risc prin care apa poate pătrunde în locuinţă. Cel mai simplu mod este să verificăm periodic teresa, acoperişul sau podul locuinţei, mai ales în timpul precipitaţiilor.

Mapei

c) Baia şi bucătăria

În cazul în care stai la bloc, baia şi bucătăria sunt alte două zone la care trebuie să fii atent. Deşi gresia şi faianţa sunt impermeabile, rosturile chituite dintre plăci pot să nu aibă această prioritate. Astfel, apa se poate infiltra nu doar prin pereţi, ci şi prin chitul dintre plăci.

mapei

Riscurile unei băi neizolate corespunzător sunt:

mapei
  • apariţia igrasiei şi a mucegaiului
  • desprinderea finisajelor
  • deteriorarea instalaţiilor
  • scăderea rezistenţei betonului
  • inundarea altor camere sau a vecinilor

În cazul în care inundaţia deja s-a produs, înainte de a repara daunele vizibile (uscarea tavanului, parchetului, refacerea tencuielii etc.) verifică întotdeauna dacă hidroizolaţia a fost realizată corespunzător. Altfel rişti să te loveşti cât de curând din nou de aceeaşi problemă.

Cum combatem infiltraţiile

Infiltraţiile pot fi combătute eficient doar prin identificarea sursei problemei. După aceea, trebuie să hidroizolăm acel loc. Fie că vorbim de aplicarea hidroizolaţiei pentru prima oară în cazul unor construcţii noi, sau de refacerea ei în cadrul unei construcţii vechi, montajul este dificil şi necesită multă pricepere, de aceea vei avea nevoie de meşteri pricepuţi, dar şi de materiale de calitate care vor asigura rezistenţa o dată cu trecerea timpului.

Hidroizolaţii şi soluţii Mapei

Mapei, unul dintre cei mai mari producători la nivel mondial de adezivi, hidroizolaţii şi produse chimice pentru construcţii, perfecţionează de mai bine de 80 de ani produsele sale pentru a tine apa la distanta, asigurând confortul casei tale. Aşadar, iată in funcţie de situaţie 3 produse care te ajuta sa scapi de efectele nefaste ale apei asupra locuinţei tale:

  • Mapelastic - pentru hidroizolarea băilor, teraselor, balcoanelor şi piscinelor
  • Mapegum WPS – pentru băi şi cabine de duş
  • Planiseal 88 – pentru fundaţii, pivniţe sau bazine cu apă potabilă

Pentru a afla mai multe despre CUM trebuie aplicată hidroizolaţia în mod corespunzător, te invităm pe canalul Youtube Mapei, pentru a urmări seria de filmuleţe Tips&Tricks!

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite