Impactul cafelei asupra performanţei fizice: „Sportivii care consumă cafeină pot avea o anduranţă mai mare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul de cafea susţine hidratarea sportivilor
Consumul de cafea susţine hidratarea sportivilor

O meta-analiză amplă a 21 de studii sugerează că acţiunea cafeinei se produce la nivelul mai multor elemente ale activităţii fizice, inclusiv anduranţa şi forţa musculară. Astfel, efectul asupra performanţei aerobe (de durată mai lungă) pare să fie mai mare decât cel în cazul exerciţiilor anaerobe (exerciţii intense de scurtă durată).

Pentru că vara aceasta sunt programate numeroase evenimente sportive majore, din mai multe discipline, Asociaţia Română a Cafelei - ARC prezintă analiza celui mai recent studiu publicat de către Institutul pentru Informaţii Ştiinţifice despre Cafea în care este subliniat impactul pe care îl are cafeaua, prin compuşii bioactivi ai cafeinei, asupra performanţei sportivilor.

Dr. J. W. Langer, un medic din Danemarca, expert în nutriţie şi conferenţiar în farmacologia medicală de la Universitatea din Copenhaga, explică:

„Când vine vorba de cafea şi substanţa activă a acesteia, cafeina, rezultatele sunt foarte clare pentru sportivi: cafeina poate contribui la îmbunătăţirea performanţei fizice. Numeroase studii arată că sportivii care consumă cafeină înainte de o cursă sau un eveniment sportiv pot avea o viteză şi o anduranţă mai mare şi se recuperează mai rapid decât cei care nu au parte de acest imbold suplimentar. Acest lucru se aplică în special evenimentelor de anduranţă precum alergatul pe distanţe lungi”.

La începutul acestui an, International Society of Sports Nutrition (ISSN) şi-a actualizat poziţia oficială asupra cafeinei şi performanţei fizice pentru a susţine ideea că un aport suplimentar de cafeină poate intensifica anumite aspecte ale performanţei activităţii fizice2. Aceste aspecte sunt subliniate în studiul recent aşa cum se arată mai jos. Poziţia ISSN concluzionează că beneficiile consumului unei cantităţi mici spre moderate de cafeină includ: îmbunătăţirea anduranţei musculare, a vitezei mişcării şi forţei musculare, îmbunătăţirea capacităţii de sprint, a săriturii şi a performanţei în aruncare, precum şi a diferitelor acţiuni aerobe şi anaerobe specifice activităţii sportive2.

Dr. Langer, de asemenea un alergător pasionat, care a participat la peste 400 de maratoane a adăugat: „Dacă cafeaua vă ajută să vă puneţi în mişcare dimineaţa, stabiliţi momentul oportun pentru a consuma cafea la începutul cursei. Dacă obişnuiţi să consumaţi una sau două ceşti de cafea în fiecare dimineaţă, cu siguranţă trebuie să consumaţi o cantitate similară şi în ziua cursei”.

Un studiu din 2019 asupra unui grup de alergători amatori, care a explorat efectele formelor alternative de suplimentare a aportului de cafeină, a identificat dovezi ale unei performanţei îmbunătăţite în timpul exerciţiilor aerobe. Deşi persoanele au prezentat rezultate diferite, constatările în general au arătat că indiferent de forma de administrare, o doză moderată de supliment de cafeină produce un beneficiu valoros asupra performanţei la alergarea pe o distanţă de 5 km comparativ cu un placebo3.

Impactul cafelei asupra vigilenţei şi timpului de reacţie în sport

În situaţiile în care vigilenţa şi atenţia sunt critice pentru performanţa în sport, o analiză efectuată în acest an a concluzionat că aportul redus sau moderat de cafeină înainte şi/sau în timpul exerciţiului pot ajuta la îmbunătăţirea aspectelor funcţiei cognitive care sunt importante în performanţa sportivă. Mai exact, cercetătorii au sugerat că un aport de cafeină poate îmbunătăţi nivelurile raportate de energie, dispoziţie şi atenţie şi, suplimentar, poate îmbunătăţi timpul de reacţie, memoria sau poate combate oboseala.

Beneficii clare în ce priveşte performanţa sportivă atât pentru cei care consumă cafea regulat, cât şi pentru consumatorii ocazionali

Aportul de cafeină ar putea fi atât în beneficiul celor care consumă cafea regulat, dar şi al celor care o consumă ocazional, sugerează un studiu privind exerciţiile de rezistenţă şi săriturile5 şi un altul care a supus un număr de ciclişti unui test6 pentru a stabili timpul necesar pentru parcurgerea pe bicicleta a unei distanţe de 5 km. Ambele studii au sugerat îmbunătăţiri cu un volum similar de cafeină atât în performanţa celor care consumă regulat, cât şi a celor care consumă mai puţină cafeină.

Consumul de cafea susţine hidratarea sportivilor

Hidratarea este importantă pentru sportivi. Deşi cafeina în sine poate avea un uşor efect diuretic, contribuţia la aportul total de lichide de la o ceaşcă de cafea este notabil. Un studiu a constatat că nu există diferenţe semnificative în nivelul de hidratare măsurat între cei care consumă cafea şi cei care beau apă, concluzionând că un consum moderat de cafea de către bărbaţii care beau cafea regulat are beneficii asupra hidratării similare cu apa.

Performanţă îmbunătăţită pentru atleţii bărbaţi profesionişti

De asemenea, un studiu a mai arătat şi că o ceaşcă de cafea tare consumată cu o oră înainte de o cursă de atletism la nivel competitiv de 1,6 km poate îmbunătăţi timpul de performanţă în rândul atleţilor bărbaţi profesionişti cu aproape 2%. Într-un studiu dublu-orb, randomizat, transversal, controlat prin placebo, la nivelul grupului care a consumat cafea, o cursă a fost finalizată cu aproape cinci secunde mai repede decât atunci când s-a consumat placebo şi cu aproape patru secunde mai repede decât atunci când s-a consumat cafea decafeinizată.

Intensificarea performanţei fizice a fotbaliştilor

O analiză recentă sugerează că un aport de cafeină cu 5-60 de minute înainte de antrenament ar putea aduce îmbunătăţiri valoroase la anumite abilităţi asociate performanţei fizice a fotbaliştilor. Aceste îmbunătăţiri includ performanţa la sărituri şi sprintul repetat şi la distanţa de alergat. Cercetătorii au remarcat şi faptul că aportul de cafeină nu părea să cauzeze un nivel ridicat al markerilor pentru leziuni musculare sau modificări ale efortului perceput în timpul antrenamentului de fotbal9.

Un alt studiu a descoperit că o anumită doză de cafeină era eficientă pentru îmbunătăţirea timpului până la epuizare, a înălţimii săriturii pe verticală şi a ratei de efort perceput în rândul jucătorilor de fotbal de gen masculin, într-un studiu care a simulat condiţiile de efort ale unui joc de fotbal, indiferent de diferenţele de sănătate cardio-respiratorie sau neuromusculară.

Însă, o analiză sistemică ulterioară a sugerat că nu există îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte performanţa aerobă şi anaerobă a jucătorilor care au consumat cafeină11. Deşi anumite concluzii sunt încurajatoare, rezultatele contradictorii ale studiilor sunt o dovadă a faptului că acesta este un domeniu în care sunt necesare mai multe cercetări.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite