Horoscopul: o nouă religie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
horoscop 1

Aproximativ 22% dintre români cred că horoscopul este „foarte ştiinţific“. „Weekend Adevărul“ vă propune o incursiune în spatele cifrelor ameţitoare, dovezi ale succesului comercial al predicţiilor astrale, către oamenii care cred sau doar se îmbogăţesc din jocul cu destinul.

În fiecare zi, Codruţa Gliga vedea 1000 de bărbaţi pe geamul magazinului la care lucrează şi în continuare. Dintre aceştia, doar 500 se îmbrăcau conform cerinţelor privitoarei. Din aceşti 500, doar 200 corespundeau ca înălţime şi greutate.

Din 200 de bărbaţi, doar 50 erau agreabili la înfăţişare, iar numai 10 puteau fi caracterizaţi, fără putinţă de tăgadă, ca fiind arătoşi. Din 10 bărbaţi arătoşi, doar trei erau cu adevărat speciali, iar Codruţa era atrasă iremediabilă de unul singur: Emil Staicovici. În ziua în care cei doi au intrat pentru prima oară în vorbă, acea zi specială care avea să se împlinească complet peste trei ani, cu o căsătorie, horoscopul i-a prezis Codruţei Gliga că viaţa avea să i se schimbe. Nu-şi mai aminteşte exact textul, dar cam ăsta era mesajul: gata, azi e ziua cea mare, nimic nu va mai fi la fel. Până atunci, Codruţa nu era o consumatoare înverşunată de predicţii astrale. Între timp, a devenit.

O instituţie a cotidianului

Acum, parcurge zilnic trei horoscoape, unul de dimineaţă, de pe un post de televiziune, alte două din presa scrisă. Nu respectă cu sfinţenie tot ce apare acolo. Ar fi şi greu, cât timp majoritatea prezicerilor de acest fel au o anumită doză de hazard şi de vag care te lasă perplex. Dar dacă, spre exemplu, horoscopul Codruţei Gliga o sfătuieşte să nu facă vreo călătorie importantă în ziua respectivă, doamna se conformează într-o clipită.

În mod cert, horoscopul, ca şi produs comercial, este aproape perfect. Urmăriţi numărul de vizitatori care accesează secţiunea respectivă pe paginile de internet ale marilor publicaţii din România. La fel se întâmplă şi în cazul audienţelor la prezicerile astrale difuzate la televizor. Oamenii simt nevoia să-şi organizeze viaţa după astfel de criterii, nu se poate ca hazardul pur să-ţi guverneze destinul din prima până în ultima secundă. Horoscopul în sine este o instituţie cu mai multă credibilitate, pentru anumiţi oameni, decât sondajul, cifrele reci sau faptele demonstrate. Nu e nimic nou aici, nici vreun caz particular al României. În toată lumea, oameni de toate vârstele deschid ochii dimineaţa aşteptând cu nerăbdare să afle cum sunt aliniate astrele.

În plus, horoscopul este unul dintre elementele privilegiate, din viaţa de zi cu zi, în care credibilitatea atinge fluctuaţii infime. De câte ori nu aţi fost înşelat de prezicerile zilnice? Sau, mai exact, de câte ori ceea ce apărea în dreptul zodiei într-o dimineaţă s-a întâmplat, în realitate, în ziua respectivă? V-a convins asta să nu mai urmăriţi horoscopul? Câte din lucrurile ce ne înconjoară se bucură de o astfel de stabilitate? Şi privind toate aceste întrebări, parcă îţi vine să te întrebi, uimit: ce-i dă forţa horoscopului? Şi cine sunt cei care se află în spate, descifratorii, traducătorii, înţelepţii care sunt capabili, privind în astre, să-ţi descrie destinul? 

Cele mai importante zodiace

Interpretarea astrologică se bazează pe mai multe zodiace. În afara celui european, cel mai cunoscut, iată câteva din caracteristicile celorlalte:

Zodiacul Arab reprezintă nişte semne-arme şi împărţite pe trei categorii: arme scurte, arme mijlocii şi arme lungi. Zodia se calculează cu ajutorul a trei tabele: data naşterii, locul naşterii şi profesia părinţilor. Conţine 12 semne astrale.

Zodiacul Indian împarte anul calendaristic în 36 de perioade de câte aproximativ 10 zile. Fiecare dintre cele 36 de zodii ale zodiacului indian poate fi pusă în corespondenţă cu câte o decadă (a treia parte) dintr-o zodie europeană.

Zodiacul Floral notează zodiile după nume de flori. În principiu, zodiacul floral le este caracteristic femeilor. Zodia se calculează după ziua naşterii. Conţine nouă semne astrale.

Zodiacul Arboricol conţine semne-arbori, 21 la număr. Se stabilesc corespondenţe în strânsă legătură cu gradele solare. De regulă, fiecare arbore din zodiacul arboricol corespunde unui decan (10 grade solare).

Zodiacul Evreiesc descrie trăsăturile unui om în funcţie de luna naşterii. Este diferit pentru femei şi bărbaţi.

Zodiacul Egiptean ţine cont de zeii vechilor egipteni. Fiecare persoană, în funcţie de perioada în care s-a născut, se află sub patronajul unei zeităţi. Conţine 10 zei.

Zodiacul Totemic este cel al indienilor sud-americani. Conţine 12 totemuri (semne) reprezentate de animale, iar perioadele se aseamănă foarte mult cu zodiacul european.

„Suntem ca acum 2.000 de ani“

Pentru început, iată de unde venim. Conform unui studiu, realizat în 2010, de către Facultatea de Sociologie de la Universitatea din Bucureşti şi finanţat de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, superstiţiile, horoscopul şi credinţa în numere norocoase sunt principalele reguli după care trăiesc românii. Curios, toţi cei chestionaţi manifestau o atitudine pozitivă către ştiinţă, însă, în acelaşi timp, 42% credeau că Soarele se învârteşte în jurul Pământului. Pe lângă zodiac, românii considerau că deochiul şi superstiţiile sunt cât se poate de normale şi de naturale şi au o mare influenţă în privinţa destinului cumva. Astfel, 55% din respondenţii din mediul rural şi 47% din cel urban credeau că deochiul ar putea fi prevenit cu ajutorul unor haine în nuanţe de roşu. În plus, aproape jumătate dintre români afirmau că este bine să ţinem cont de zicala „Dacă te mănâncă palma stângă, vei primi bani“.

Horoscopul, „foarte ştiinţific“

Concluzia studiului citat este evidentă. Mare parte a românilor se ghidează după magie, supranatural, predestinare, fără a fi însă definite în acest mod. Cel mai bun exemplu este chiar cel al previziunilor astrale, considerate de mulţi ca fiind „ştiinţifice“. Şi mai important, şi cumva opus credinţei generale, majoritatea celor care consideră că zodiacul are o mare influenţă în viaţa de zi cu zi sunt persoane cu studii superioare.

Aproximativ 40% dintre români considerau că zodia în care suntem născuţi ne influenţează „mult“ sau „foarte mult“ personalitatea. Studiul arăta că mai degrabă femeile cred în horoscop şi chiar se ghidează după ce spun astrologii. Comparativ cu europenii, România are una dintre cele mai ridicate rate de populaţie care crede că horoscopul este „foarte ştiinţific“: 22%.

„Cultura populară, în concurenţă cu cea înaltă“

Profesorul Lazăr Vlăsceanu, unul dintre coordonatorii studiului, arată că o mare influenţă în studierea horoscopului de către români îl are şi mass-media. „Când mă trezesc dimineaţă sunt bombardat cu horoscopul de pe micul ecran. Pe toate posturile aflu cum o să-mi fie în ziua res-pectivă“, spune Vlăsceanu. Scriitorul Mircea Cărtărescu afirmă că în mintea oamenilor obişnuiţi astronomia şi astrologia sunt într-o adevărată concurenţă. „Cultura populară a fost întotdeauna în concurenţă directă cu cultura de tip înalt. Cele două tipuri de cultură au funcţionat întotdeauna în paralel şi cred că sunt şi necesare. Într-un fel ar fi ciudat să fim toţi nişte Leonardo da Vinci şi să ştim totul din toate zonele. Nu! Suntem oameni obişnuiţi, cu multe zone-umbră şi nu doar de lumină în tot ceea ce cunosc. Însă orice lucru ştii este important“, spune Cărtărescu.

Adrian Şonka, specialist la Observatorul „Amiral Vasile Urseanu“, din Bucureşti, pune această latură „magică“ a gândirii populare pe seama ignoranţei. „Să luăm exemplul celor care pretind că Soarele se învârteşte în jurul Pământului. De fapt, suntem la nivelul de acum 2.000 de ani, când oamenii stăteau şi se uitau pe cer şi observau. Dacă te uiţi la cer, aşa se întâmplă: Soarele se învârteşte, nu invers! Rezultatele nu mi se par ciudate atâta vreme cât astronomia nu se mai predă de vreo 10 ani în şcoală şi chiar dacă s-ar reintroduce, nu ar mai exista profesori care să o predea“, explică Şonka. Acesta crede că statutul privilegiat al astrologiei printre români este legat direct proporţional de gradul în care horoscoapele apar peste tot: la televizor, în ziare, în reviste.

Tot de precaritatea educaţiei se leagă şi etnologul  Şerban Anghelescu, cercetător la Muzeul Ţăranului Român. „Se vede că sistemul de educaţie are un cusur, o inferioritate faţă de gândirea magică, pe care oamenii o iau în considerare şi cred că le dă mai multe şanse de reuşită. Dacă sondajul este în totalitate adevărat, asta ar însemna că românii nu au habar de existenţa lui Nicolaus Copernic. Înseamnă că nu ai trecut prin şcoală sau ai trecut degeaba“, afirmă Anghelescu.

913.602 de like-uri

Cum a ajuns însă horoscopul o reţetă comercială şi un produs atât de important pentru o categorie de consumatori atât de diferiţi? Practic, fiecare mare publicaţie din România are o secţiune de horoscop, iar analizele pe zodii aduc televiziunilor comerciale printre cele mai bune ratinguri zilnice. Andrei Gherasim, sociolog clujean, pune succesul horos-copului pe seama modului în care acesta este alcătuit.

„Dacă veţi avea curiozitatea să parcurgeţi un astfel de text, veţi vedea că tendinţa este spre particularizare. Nu preziceri vagi, create pentru a acoperi o cât mai mare categorie de cazuri şi de zodii, ci unele cât se poate de personale. Berbecii pot afla, bunăoară, că vor lua cina cu şeful, gemenii – că vor fi promovaţi în ziua respectivă şi aşa mai departe. Riscul este mare, evident, pentru că oamenii vizaţi, consumatorii, pot compara prezicerea cu starea reală a faptelor. Dar însuşi modul acesta personal de adresare are o mare influenţă. Şi, normal, un mare succes comercial“.

Acest succes comercial este foarte uşor de cuantificat. Site-ul  www.horoscop-urania.com, aparţinându-i celebrei astrologe  Simona Vărzaru, autointitulată „Urania“, cea care are şi o emisiune săptămânală la un post de televiziune, are aproape 60.000 de vizitatori pe săptămână. Potrivit www.trafic.ro, recordul absolut a fost cel din săptămâna 26 decembrie 2012 – 6 ianuarie 2013. Entuziasmaţi de venirea noului an şi curioşi ce le rezervă astrele, 66.506 de vizitatori unici au asaltat site-ul Uraniei.

Situaţia stă cam la fel şi în cazul celeilalte astrologe celebre, Neti Sandu, titulara unei rubrici zilnice la Pro tv. Textul „Horoscopul pentru 2013, realizat de Neti Sandu. Care sunt previziunile pentru fiecare zodie în parte“, publicat pe www.protv.ro, în data de 25 decembrie 2012, a strâns cifra record de 913.602 de like-uri. În medie, ignorând lipsa unui recensământ actualizat şi cea a internetului în majoritatea zonelor rurale, un român din 20 şi-a exprimat pe Facebook aprecierea pentru analiza făcută de Neti Sandu.   ;

Se vede că sistemul de educaţie are un cusur, o inferioritate faţă de gândirea magică, pe care oamenii o iau în considerare şi cred că le dă mai multe şanse de reuşită.

Şerban Anghelescu, cercetător la Muzeul Ţăranului Român

 „Mă regăseam complet. Tot, tot“

Desigur, Codruţa Gliga nu este chiar la curent cu amploarea fenomenului. La ea este obişnuinţă pură, „un fel de divertisment, adică mă uit ca să văd cum îmi va fi ziua“. Codruţa pune aplecarea către astfel de interpretări pe seama mamei sale, o femeie simplă, de la ţară, adeptă necondiţionată a superstiţiilor de tot felul, cititoare în palmă şi credulă în privinţa organizării destinului printr-o anumită aşezare a astrelor.

Codruţa Gliga are studii superioare, este prin natura meseriei o persoană foarte bine ancorată în realităţile hipertehnice ale vieţii de zi cu zi (conduce un magazin de vânzare a componentelor pentru computere), însă nu se poate abţine. Crede în horoscop. A avut prima confirmare cu mulţi ani în urmă, când o prietenă, pricepută la lucruri de acest fel, i-a construit zodiacul prin ascendent. „Mi-a spus caracterisiticile zodiei şi mă regăseam complet. Tot, tot. Mi-a spus că sunt inteligentă şi introvertită, conducătoare bună, că iubesc proiectele, că sunt o persoană impulsivă şi că, de multe ori, asta îmi strică relaţiile cu alţii“. De atunci, horoscopul a depăşit stadiul de curiozitate şi a devenit o constantă în viaţa de zi cu zi a femeii.

Un experiment

Am făcut un experiment alături de Codruţa Gliga. Am ales trei zile, cele imediat următoare momentului întâlnirii noastre. Am citit ce prevedea horos-copul preferat pentru intervalul respectiv, apoi am comparat cu realitatea fizică.

28 februarie 2013. „Este cazul să îi ai în vedere pe cei săraci, amărâţi, oropsiţi ai sorţii şi ai societăţii în care trăim. Mai mult decât oricând, mila şi compasiunea devin prioritare oricăror alte sentimente. Puterea este cel mai mare drog, ar fi bine să o foloseşti în mod constructiv şi obiectiv.“ Nimic spectaculos nu s-a întâmplat în ziua respectivă, fapt pe care Codruţa îl vede în acord cu prezicerile astrale, care „îndemnau să mă reţin“. Totul a mers normal la serviciu, seara a fost petrecută acasă, în mijlocul familiei. A dat nişte bani unor cerşetori din apropierea blocului, însă acesta era un fapt banal: „Fac asta în fiecare zi“.

1 martie 2013. „Luna tranzitează azi zodia Balanţei, activând, în cazul tău, sectorul relaţiilor, al parteneriatelor şi al mariajului. În cursul acestei zile adori compania celor dragi, atragi oameni spontani, originali şi foarte hotărâţi, ceea ce nu te scuteşte de unele confruntări frontale. La locul de muncă te înhami cu multă seriozitate la treabă şi nu îţi pierzi timpul cu lucruri neimportante.“ Tot ce prevedea horoscopul s-a adeverit. Relaţia cu colegii de la serviciu şi cu familia a fost la cote maxime de armonie. Pe plan administrativ, lucrurile au funcţionat bine şi la serviciu. Vânzările şi achiziţiile au prosperat, atmosfera a fost una bună.

2 martie 2013. „Optimismul tău va convinge persoana dorită să pornească alături de tine la drum. Persoanele care formează deja un cuplu s-ar putea să se simtă copleşite de aşteptările partenerului de viaţă. Spre sfârşitul săptămânii se preconizează câteva experienţe sexuale noi.“ O zi ceva mai proastă. Nu s-a pornit la niciun drum, nici măcar unul metaforic. Codruţa nu a convins pe nimeni să i se alăture, nici măcar pe soţ, alături de care, apropo, a trăit experienţe frumoase. Nu a fost copleşită de nimic, nici măcar de experienţele sexuale noi. ;

„Ceva pentru rac? Mă mărit sau nu anul acesta?“

horoscop 2

„Adeseori sunt întrebată, ca şi ceilalţi colegi ai mei astrologi, motivul pentru care previziunile prezentate în cadrul zodiei de naştere a unui nativ nu se îndeplinesc uneori. Ei bine, astrologia este mult mai complexă decât atât! Pentru a nuanţa predicţiile, este important să le citiţi şi pe cele ale zodiei Ascendentului (sic!) dumneavoastră, dar şi pe cele ale semnului în care se regăsea Luna la naşterea dumneavoastră. În acest mod, veţi dobândi o predicţie mai fidelă realităţii“, ne lămureşte charismatica astrologă Anca-Simina Martin, membru influent al Asociaţiei Astrologilor din România (AAR), redactor-corector al revistei „Astrele“ şi prezentatoare-horoscop în emisiunea „Neaţa cu Răzvan şi Dani“.

Dar dăruirea frumoasei prezentatoare e mai complexă decât atât. Pentru a nuanţa profilul său, reprezentativ pentru această meserie, deci prentru a avea o imagine mai fidelă realităţii, este important să citim mai multe lucruri.


                            Foarte mulţi sunt atraşi de magnetismul descifrării viitorului FOTO: SHUTTERSTOCK

Trebuie, iată, să spunem că semnul în care Soarele strălucea la data naşterii Ancăi-Simina Martin e greu de citit, căci „aglomerarea de planete în semnul Leului, Luna amazoană din Berbec şi, nu în ultimul rând, Ascendentul în Săgetător implicat într-un Mare Trigon de Foc“ derutează chiar şi ochii mai antrenaţi, după cum explică însăşi cititoarea în astre.

Şcoala de astrologie

Iar acest „ascendent“, alături de pasiunea pentru „deliciile literaturii şi ale istoriei“ şi alături de vorbele seducătoare ale astrologei Minerva şi, de ce să nu recunoaştem, chiar ale fizicianului Albert Einstein, au format-o pe Anca-Simina Martin. Astăzi, o întreabă admiratorii pe reţelele de socializare: „Anca, ceva pentru rac? Mă mărit sau nu mă mărit anul acesta? Vreau să mă asigur că astrele nu-mi fac vreo surpriză“. Aşa de mare încredere au în ea, şi de ce n-ar avea, căci Anca s-a format la Şcoala de Astrologie „Fidelia“, prima şcoală de acest gen din România, iar acum are un cuvânt important de spus în AAR.

Anca este însă doar unul dintre cei 109 membri pe care i-a adunat Asociaţia în cei aproape 10 ani de când funcţionează – deceniu în care s-a consacrat ca principala adunare ce promovează astrologia (n.r. – spre exemplu, Asociaţia de Astrologie şi Parapsihologie Ely Star sau Asociaţia de Studii Astrologice şi Eneagramă nu se compară).

„Relaţii astrale victimă-criminal“

Ce se întâmplă acolo, la Asociaţie? În drept, se promovează şi se dezvoltă practica astrologiei în ţara noastră. În fapt, se organizează conferinţe, simpozioane, festivaluri, saloane de carte, se fac traduceri de cărţi, ba chiar se pun bazele primei antologii de astrologie şi ale primei biblioteci cu acest profil. Par neobosiţi astrologii din România. Un singur exemplu: la începutul lunii octombrie a anului trecut a fost organizat, la Bucureşti, Congresul Asociaţiei. În două zile, au fost prezentate lucrări – „Cleopatra, în căutarea zodiei pierdute“, de Anca-Simina Martin, „Relaţii astrale victimă-criminal“, de Elena Manea sau „Sectoarele Gualquelin“, de Firicel Ciarnău din Simeria –, au fost sesiuni de autografe, a venit lumea, a ascultat, a vorbit. Au plecat participanţii cu ceva acasă, au fost mulţumiţi.

Codul deontologic: „Să nu faci rău!“

Revista electronică de astrologie „Astrele“ este un alt proiect important derulat de asociaţie şi, mai mult, o parte din membrii AAR formează viitori astrologi la Şcoala de Astrologie „Fidelia“ – cursuri autorizate de Autoritatea Naţională pentru Calificări, recunoscute şi de Ministerul Muncii, şi de Uniunea Europeană. Coordonatorul şcolii este domnul Firicel Ciarnău, vărsător cu ascendent în berbec.

De asemenea, asociaţia pune mare preţ pe morală în toate activităţile pe care le derulează. „Codul etic al astrologului“ e un document preţios pentru orice astrolog practicant, căci trasează riguros liniile deontologiei profesionale. Aflăm din Cod că astrologul trebuie să consilieze „în mod constructiv“, că principiul hipocratic „primum non nocere“ (n.r. – înainte de toate, să nu faci rău) se aplică şi acestei meserii, că astrologul trebuie să fie precaut când oferă consultaţii unei persoane cu vădite labilităţi şi că, dacă îşi pierde obiectivitatea faţă de consultant, trebuie să-l înştiinţeze de îndată pe acesta.

În plus, astrologul respectă liberul arbitru, indică posibile căi de urmat şi exclude absolutizarea informaţiilor prezentate. Şi exclude, din principiu, orice discriminări pe bază de naţionalitate, convingeri religioase, origine etnică sau orientare sexuală. Trebuie să fie foarte scrupuloasă şi grea această lume caleidoscopică, căci atâtea reguli importante sunt nevoiţi să urmeze cei care aleargă berbeci şi peşti printre stele. ;

100 de lei este cotizaţia anuală pentru membrii AAR. Termenul limită de plată e fixat la o săptămână după echinocţiul de toamnă, repectiv de primăvară.

Cât de interesant... Noile represalii din Egipt au început pe fondul careului dintre conjuncţia lui Marte şi Pluto în Capricorn şi Uranus din semnul Berbecului.

Anca-Simina Martin, astrologă

Astrologii „organizează petrecerea agreabilă a timpului“

Perioada muncii în ilegalitate a astrologilor s-a terminat la 31 decembrie 2010, pentru că, începând din anul 2011, această ocupaţie a fost recunos-cută oficial ca meserie şi înscrisă în nomenclatorul de Clasificare a Ocupaţiilor din România (COR), la categoria „serviciilor personale“, având codul 514902. Alături de astrologi, au mai fost incluşi valeţii, vrăjitoarele, prezicătorii, manechinele, agenţii de pompe funebre şi îmbălsămătorii.

Mai precis, astrologii se situează în grupa de bază 5149, adică „lucrători în servicii pentru populaţie“. Potrivit COR, lucrătorii din această categorie „primesc clienţi în restaurante, baruri şi cabarete de noapte, unde le organizează petrecerea agreabilă a timpului, se deplasează la locurile infectate sau infestate, unde acţionează cu substanţe dezinfectante, dezinsectante şi deratizante pentru eradicarea acestor focare“.

Grupa minoră 514 (n.r. – alţi lucrători în servicii pentru populaţie) în care este inclusă grupa de bază 5149, este formată, potrivit definiţiei din COR, din „lucrătorii din serviciile directe către populaţie care îndeplinesc sarcini care vizează supravegherea şi îngrijirea garderobei, servicii de igienă personală, îmbălsămare şi funeralii“.

Astrologia: renegată, adulată şi practicată pe ascuns

HOROSCOP 4

Pictură din 1650, aparţinându-i italianului Giovanni Francesco Barbieri

În teorie, astrologia este definită ca fiind multitudinea de sisteme de credinţă ce concep o relaţie directă între fenomene astronomice şi evenimente din lumea umană. Deşi interpretarea astrologică este extrem de cultivată şi în vest, adevărata popularitate a acestor sisteme a fost dovedită mai ales în cazul civilizaţiilor indiene, chineze şi maiaşe, cei care au dezvoltat sisteme elaborate de prezicere a evenimentelor terestre pornind de la observaţii cereşti.

Din punct de vedere istoric, astrologia s-a situat în permanenţă la graniţa dintre ştiinţă şi religie, fiind renegată, în măsuri diferite, de către ambele. Numită „pseudoştiinţă“, citirea şi interpretarea astrelor a fost criticată pentru lipsa de eficienţă explicativă cu care descrie universul.

Criticile ştiinţifice şi religioase

De-a lungul anilor, s-au organizat mai multe experimente ştiinţifice, menite să analizeze caracterul astrologiei. Concluziile acestora au fost invariabile: astrologia nu are noţiuni şi reguli clare, este lipsită de un sistem coerent, dar şi de o explicare a însuşi scopului propus.

De cealaltă parte, astrologia a fost criticată, cu măsuri diferite, atât de religia creştin catolică, cât şi de cea ortodoxă. Dacă adepţii catolicismului au abordat o critică mai degrabă structurală, argumentând că însăşi intenţia astrologiei contrazice noţiunea de liber arbitru, pe care se bazează întreaga religie creştină, ortodocşii au fost ceva mai puţin înţelegători. „Dumnezeu vrea ca, la examenul vieţii, toţi să obţinem note mari. De aceea El nu ne îngăduie să pătrundem în tainele viitorului“, scrie pe situl www.crestinortodox.ro. Sau un alt exemplu, din acelaşi loc: „Omul modelat de horoscop uită că tainele dumnezeieşti se descoperă oamenilor pe măsura creşterii lor duhovniceşti“.

Ingredientul secret

Astrologia este un fenomen aparte şi datorită efectelor pe care le-a avut, de-a lungul anilor, atât printre membri cunoscuţi ai lumii ştiinţifice, cât şi prin contribuţia, directă sau indirectă, la adevărate evenimente istorice. Pe lista celor care au depăşit pasiunea pentru astrologie şi au devenit cititori în astre se află oameni de ştiinţă sau filosofi ale căror nume sunt mai degrabă invocate pentru teoreme sau teorii: Thales, Pitagora, Platon, Aristotel, Ptolemeu, Copernic sau Francis Bacon. 

Scriitorul Louis de Wohla a lucrat ca astrolog pentru agenţia de spionaj britanică MI5. Hitler avea o armată de astrologi pe lângă el şi, se spune, nu lua nicio decizie importantă fără a se consulta în prealabil cu aceştia. Ulterior însă, Hitler avea să numească astrologia „o prostie totală“. După tentativa de asasinare a preşedintelui american Ronald Reagan, soţia acestuia, Nancy, l-a angajat pe Joan Quigley, pentru a îndeplini rolul de astrolog secret la Casa Albă.

Calendarul vă arată cine sunteţi

Jurnaliştii „Weekend Adevărul“ au identificat cele mai importante particularităţi ale fiecărei zodii, în funcţie de momentele esenţiale din viaţa unui om. Am calculat trăsăturile definitorii ale „nativilor“, ţinând seama de sănătate, familie şi înfăţişare.

Berbec. Vi s-ar potrivi o nuntă pe schiuri, subacvatică, pe un teren de golf sau de echitaţie. Privirea dumneavoastră directă, ascuţită, frapează. Şansele să aveţi un accident sunt de 50%. Sunteţi predispuşi la migrene, nevralgii, insomnii şi leşin.

Taur. Nunta perfectă e discretă, în vârf de munte, într-un hotel cu multe stele sau într-un restaurant sofisticat. Sunteţi robuşti, bine proporţionaţi. Sunteţi predispuşi la accidente în proporţie de 45%. Afecţiunile din sfera ORL, afte şi dureri de spate vă dau cea mai mare bătaie de cap.

Gemeni. O atmosferă retro ar fi perfectă pentru nunta dumneavoastră. Sunteţi înalt, cu trup mlădios. Şansele să aveţi un accident sunt 65%. Afecţiuni ale sistemului nervos, dureri articulare, astm, tuse sunt frecvente.

Rac. Nu excludeţi o nuntă în grădină. Aveţi o constituţie plăpândă, inspirând fragilitate şi moliciune. Aveţi o predispoziţie mică la accidente – 15%. Cel mai des vă puteţi întâlni cu afecţiuni digestive, oculare, cât şi intoxicaţii.

Leu. Veţi iubi o nuntă pe plajă. Aveţi un mers maiestuos. 72% sunt şansele să aveţi un accident. Afecţiuni ale sistemului cardio-vascular, dureri de spate şi palpitaţiile sunt cele care vă pot supăra din când în când.

Fecioară. N-ar trebui să refuzaţi o nuntă într-un parc plin cu flori sau în grădina botanică. Aveţi o ţinută zveltă şi un trup mlădios. În 47% din situaţii vă puteţi accidenta. Colită, constipaţie, pietre la rinichi şi afecţiuni ale ficatului sunt probleme specifice zodiei.

Balanţă. O nuntă într-un castel vechi sau într-o croazieră pe mare v-ar convinge. Aveţi ochi tandri, surâzători şi umezi. Aveţi o predispoziţie la accidente de 86%. Afecţiuni hormonale, colici renale, infecţii urinare vă dau bătaie de cap.

Scorpion. Totul s-ar putea încheia cu o nuntă la mănăstire. Aveţi ochi seducători şi canalizaţi în privire o energie concentrată. Aveţi 73% şanse să vă accidentaţi. Suferinţe ale aparatului genital şi afecţiunile digestive sunt cele mai dese.

Săgetător. Veţi vrea să vă căsătoriţi în Africa, în Dubai sau la Marele Zid Chinezesc. Aveţi un chip pătrat, cu gura mare şi buze cărnoase. Şansele să aveţi un accident sunt de 59%. Dureri de şolduri, fracturi, cât şi afecţiuni ale pielii sunt caracteristice.

Capricorn. O nuntă la ţară v-ar mai îmblânzi. Sunteţi mici de înălţime, cu umerii drepţi şi o statură osoasă. Aveţi o predispoziţie mică la accidente – 12%. Osteoporoza, probleme ale scalpului, cât şi cariile dentare sunt problemele zodiei.

Vărsător. Nunta perfectă e la planetariul din oraş sau la un muzeu. Aveţi privirea fixă şi absentă, iar fruntea este înaltă. Aveţi cea mai mare predispoziţie la accidente – 95%. Fracturile, problemele cu circulaţia sângelui, cât şi durerile menstruale sunt mai des întâlnite la vărsători.

Peşti. Nunta perfectă ar fi pe ringul de dans. Aveţi chipul lunguieţ, gura şi nasul mici, pomeţii mari şi o bărbie uşor ascuţită. 61% sunt şansele să aveţi un accident. Aveţi probleme cu sistemul imunitar şi sunteţi predispuşi la infecţii bacteriene şi virale.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite