Hollywoodul transformă cărțile de bucate în bestselleruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Julie & Julia
Julie & Julia

,,Julie&Julia” i-a adus lui Meryl Streep cea de-a 16-a nominalizare la premiile Oscar și a urcat vertiginos cota de piață a cărților de bucate vintage.

După ce a inspirat un film de Hollywood cu încasări de aproape 123 de milioane de dolari, chiar și o carte de bucate poate deveni un best-seller. Ediția princeps din 1961 a volumului ,,Mastering the Art of French Cooking”, scris de ,,bucătăreasa Americii”, Julia Child (cu Simone Beck și Louisette Bertholle) s-a vândut recent pe eBay cu 450 de dolari. Tranzacția a lansat o febră a cărților de bucate vintage, publicate din anii '30 și până în anii '70. Cât despre reeditarea cărții Juliei Child, aceasta se vinde ca pâinea caldă în librăriile americane, iar la secțiunea de cărți din magazinul londonez Selfridges a fost l-a loc de cinste pe lista bestsellerurilor lunii ianuarie.

SINGUR ÎN BUCĂTĂRIE. Pelicula ,,Julie&Julia” este inspirată dintr-o poveste adevărată: americanca Julie Powell decide să gătească, pe parcursul unui an de zile, toate cele 524 de rețete din cartea de bucate a Juliei Child și să-și povestească experiența pe blog. În paralel cu maratonul său gastronomic, filmul intercalează bucăți din povestea adevăratei Julia Child și a ,,genezei” celebrei sale cărți de bucate.

Ca să înțelegi succesul de casă al filmului ,,Julie&Julia”, cu Meryl Streep în rolul Juliei Child, nu trebuie să fii nici cinefil, nici colecționar de cărți de bucate și nici măcar...gurmand. E suficient să fi copilărit cu Sanda Marin. Vizionarea filmului m-a încărcat cu dulcea familiaritate a vremurilor în care Sanda Marin făcea legea în bucătăriile românilor și mi-a amintit de cuvintele lui Andrei Pleșu: ,,În copilărie, credeam că e un singur cuvânt- sandamarinul - care denumește o ustensilă cu care poți găti orice”. În ziua de azi, pe plitele românilor ciorbele mai fierb și cu Jamie Olivier, iar salatele se mai taie și în cubulețe ,,a la Gillian McKeith”, dar Sanda Marin nu și-a încheiat ,,domnia”.

Child a scris celebrul volum după încercări eșuate de a găsi o carte de bucate franțuzească tradusă în engleză. A dedicat-o, cu tâlc, ,,americanului tipic, fără servitori”, care trebuie să se descurce singur în bucătărie. Sanda Marin, pe numele adevărat Cecilia Maria Simionescu, a scris cartea de căpătâi a bucătarilor români tot dintr-o nemulțumire, dar față de volumele de rețete de la începutul anilor '30.

Citiți mai multe despre piața cărților de bucate ,,vintage” în numărul 27 al revistei Forbes România.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite