Articol publicitar

Helsinki din Casa de Papel iubeşte vinul românesc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
aaa

Actorul Darko Perić vorbeşte despre relaţia lui specială cu România în primul podcast powered by Deschidem Vinul Românesc şi Carrefour.

Într-o ediţie dedicată sărbătorilor de Paşte, Deschidem Vinul Românesc şi Carrefour aduc un invitat special în cel de-al 4-lea episod din podcastul Wines Of Romania, găzduit de Marinela Ardelean, expert internaţional de vinuri cu o experienţă de peste un deceniu. Spectatorii sunt invitaţi să savureze alături de un pahar de vin discuţia dintre Darko Perić, actorul binecunoscut pentru rolul său ca Helsinki din “Casa de Papel” şi Marinela Ardelean, ambasador al programului Deschidem Vinul Românesc.

Născut în Serbia, cu facultatea în România, consacrat ca actor în Spania, Darko a copilărit printre viile din Kladovo, peste Dunăre de viile din Mehedinţi, unde a descoperit pentru prima oară vinul de casă, făcut din aceleaşi soiuri ca în sud-vestul ţării noastre. Mai târziu, Darko a descoperit pălinca din Maramureş, iar acum se bucură de vinul şvabilor din Satu Mare, locul unde s-a născut soţia sa.

Actorul spaniol născut în mijlocul podgoriilor sârbeşti vorbeşte cu drag despre relaţia sa cu România, despre vinul românesc şi despre oamenii harnici şi primitori ai locului, care de mai bine de 2000 de ani pun pasiune şi dedicare în fiecare picătură de vin pe care o produc din cele mai bune soiuri crescute în solurile noastre.

„Cel mai bun vin are în el esenţa omului care îl face“

Originea vinului şi dedicarea oamenilor care îl fac este unul dintre cele mai importante ingrediente pentru un vin reuşit, distins şi memorabil. Aceasta este părerea lui Darko, un adevărat pasionat de lumea vinurilor, care crede că cel mai bun vin are în el esenţa omului care îl face, care se simte şi care le lipseşte vinurilor produse în masă, la scară largă, care mizează mai degrabă pe marketing decât pe tradiţie şi autenticitate.

Darko a descoperit pentru prima dată vinul românesc în urmă cu 27 de ani, pe când locuia în Bucureşti, şi a degustat alături de prietenii săi cunoscutele vinuri albe autohtone pentru care a făcut o adevărată pasiune: Jidvei, Fetească şi Cotnari. Cel mai bun vin i se pare însă vinul fără etichetă, de casă, pe care îl bea la masă alături de cei dragi în Satu Mare, acolo unde chiar a cumpărat un teren cu vie şi familia soţiei sale prepară vinul după metode tradiţionale ale locului. Acesta le recomandă prietenilor săi vinul şvabilor, dulce şi rozaliu, digestiv, pe care îl aseamănă cu vinul de Porto şi despre care consideră că are un gust aparte faţă de alte vinuri produse în Europa.

aa

„Gastronomia, muzica şi vinul românesc sunt extraordinare şi trebuie promovate“

Cele mai puternice ale amintiri ale actorului care l-a adus la viaţă pe Helsinki sunt legate de oamenii pe care i-a întâlnit în România, de delicioasele preparate tradiţionale, de muzică şi de vinul autohton, despre care crede că îşi merită locul pe harta internaţională a vinurilor. S-a bucurat să găsească pe rafturile magazinelor din Madrid şi Barcelona etichete consacrate de vinuri româneşti, însă e de părere că acestea trebuie făcute cunoscute mai departe.

Darko e de părere că gastronomia, muzica şi vinul românesc sunt extraordinare şi ar putea fi promovate prin evenimente sau festivaluri care să le aducă mai aproape de un public cât mai larg. Cu tradiţia sa de peste 2000 de ani, cu o bună promovare şi cu eticheta potrivită, vinul românesc ar putea concura cu vinul american mult mai cunoscut, care a început să fie produs în California abia acum 300 de ani.

Actorul nu ratează nicio ocazie să promoveze imaginea, cultura şi valorile României, despre care vorbeşte cu drag şi mândrie peste graniţe. Acesta este sigur că, din punct de vedere al calităţii, vinurile româneşti ar putea impresiona orice iubitor de vin din întreaga lume.

Vinuri recomandate de Marinela Ardelean, inspirate din preferinţele lui Darko Perić

Dacă discuţia cu Darko ţi-a stârnit curiozitatea, Marinela Ardelean a pregătit o selecţie de vinuri inspirate din poveştile actorului, pe care să le încerci şi tu:

  • Vinurile de la Dunăre, ca în Kladovo sau Mehedinţi: Domeniul Catleya, Din Deal Rosé, Alb, sau Roşu, precum şi Corcova Roy & Dâmboviceanu, Jirov Alb, Roşu sau Rosé.

   

s
  • Vin din regiunea Satu Mare, ca al şvabilor: Crama Teodor - Cadarcă, Riesling de Rhin sau Pinot Noir.
ddd
  • Clasicele vinuri albe româneşti: Crama Jidvei - Mysterium Sauvignon Blanc şi Mysterium Pinot Noir Rosé, Maria Fetească Albă sau Villa Vinèa - Smarald Fetească Regală.
dsd

Toate vinurile din listă sunt disponibile prin programul Deschidem Vinul Românesc, în magazinele Carrefour şi pe carrefour.ro, în secţiunea WineSquare: https://campanii.one.carrefour.ro/wine-square/deschidem-vinul-romanesc.

Poţi afla mai multe despre relaţia lui Helsinki cu România şi vinurile sale preferate urmărind episodul aici:

Podcast inspirat de Deschidem Vinul Românesc by Carrefour România - primul program naţional care sprijină în egală măsură producătorii şi consumatorii de vin autohton. 

Wines of Romania aduce la microfon jurnalişti, influenceri, producători de vin, oenologi, critici, proprietari de restaurante de top – pe scurt, pe toţi cei care îşi pot pune amprenta asupra felului în care este perceput vinul românesc, atât în ţară, cât şi în lume.

Descoperă primul podcast dedicat vinului românesc în format video, cât şi audio, pe cele mai populare platforme specializate precum Spotify, YouTube, Google Podcasts, Apple Podcasts precum şi pe platforma www.WinesOfRomania.com.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite