Hărţuirea sexuală în metrou, un experiment social scăpat de sub control: cum au reacţionat călătorii

Hărţuirea sexuală în metrou, un experiment social scăpat de sub control: cum au reacţionat călătorii

Un experiment social desfăşurat în metroul londonez, care urma să atragă atenţia asupra fenomenului hărţuirii sexuale la care femeile sunt expuse în timpul călătoriei cu transportul în comun, a arătat că oamenii nu rămân întotdeauna indiferenţi în astfel de situaţii, aşa cum se întâmplă de multe ori. Captură

Un experiment social filmat cu camera ascunsă, realizat cu ajutorul a doi actori, menit să atragă atenţia asupra hărţuirii sexuale la metrou, era cât pe ce să aibă un final periculos pentru cel intrat în rolul unui bărbat care încerca să pipăie o femeie atrăgătoare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un experiment social desfăşurat în metroul londonez, care urma să atragă atenţia asupra fenomenului hărţuirii sexuale la care femeile sunt expuse în timpul călătoriei cu transportul în comun, a arătat că oamenii nu rămân întotdeauna indiferenţi în astfel de situaţii, aşa cum se întâmplă de multe ori.

Experimentul, realizat de un grup de tineri reuniţi sub numele Trollstation, a presupus ca o tânără actriţă să joace rolul unei femei care încearcă să oprească un bărbat să o mai atingă, în timp ce călătoreşte cu metroul. Toată acţiunea, dar şi reacţia călătorilor, au fost înregistrate de un cameraman care filma totul cu camera ascunsă. Acesta a continuat să filmeze, deşi a fost nevoit să intervină după ce spiritele s-au încins şi „agresorul sexual“ era cât pe ce să fie bătut de călătorii indignaţi de comportamentul său.

În momentul în care călătorii se conving cu greu că este vorba despre un experiment social, reacţiile sunt împărţite, unul dintre aceştia considerând demersul „stupid“, iar un alt bărbat, care intervenise pentru a-i lua apărarea fetei hărţuite, împinge camera de luat vederi, nedorind să fie filmat, fiind încă sub influenţa tensiunii create de momentul presupusei hărţuiri.

„Încercăm să atragem atenţia asupra hărţuirii sexuale care are loc în trasnportul în comun, mai ales pentru că de cele mai multe ori oamenii văd ce se întâmplă, dar nimeni nu spune şi nu face nimic“, încearcă actriţa să le explice bărbaţilor care au sărit în apărarea ei, pentru a calma spiritele.

Reprezentanţii Trollstation au declarat că experimentele sociale pe care le fac şi apoi le popularizează pe propriul canal de YouTube sunt făcute în mod voit provocator, tocmai pentru a stârni reacţiile oamenilor.

Pe de altă parte, directorul unei fundaţii caritabile din Marea Britanie a precizat că nu ştie dacă mesajul transmis de experimentul social este cel mai potrivit.

Deşi intenţia este bună, pentru că se doreşte atragerea atenţiei asupra fenomenului de hărţuire sexuală în trasportul public, nu cred că mesajul clipului este foarte clar şi corect. Mesajul nu este că trebuie să răspundem la agresiune cu agresiune, iar actorul era cât pe ce să fie bătut de ceilalţi bărbaţi aflaţi în metrou, a punctat acesta.

Studiile arată că 10% din pasageri devin victime ale hărţuirii sexuale atunci când se folosesc transportul public din Londra, dar numai 1 din 10 ajung să şi raporteze poliţiei agresiunea. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările