Harta homofobiei în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, din Rusia, care urmează să aibă loc într-o atmosferă extrem de tensionată după măsurile anti-gay din Moscova, cu interzicerea prin lege a homosexualităţii în India şi interzicerea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex în Nigeria, homofobia este o problemă în 2014.

Rusia a acuzat recent Europa că „face o propagandă agresivă a dragostei pentru homosexuali”, în timp ce activiştii anti-homosexualitate din Uganda au acuzat Occidentul pentru „recrutarea copiilor africani săraci”. 

Toate aceste măsuri şi conflicte au creat două tabere extrem de răspândite de-a lungul globului. Cei care luptă pentru drepturile la demnitate şi egalitate a comunităţii LGBT sau cei care luptă împotriva decadenţei societăţii vestice. 

Pew Research Center a realizat o hartă, cu ajutorul datelor obţinute din numeroase studii şi interviuri, în care poate fi vizualizată pe culori intensitatea urii faţă de homosexuali în lume. 

În această hartă, ţările trecute cu roşu intens arată procentajul înalt al oamenilor care cred că homosexualitatea nu trebuie acceptată, iar în cele trecute cu verde există cel mai mic procentaj al homofobilor. Pew a folosit aproape 40.000 de respondenţi din 39 de ţări. 

image

Potrivit informaţiilor obţinute, ţările mai bogate, dar mai puţin religioase, au tendinţa să accepte homosexualitatea, în timp ce ţările sărace, dar religioase, o resping. 

Harta arată cât de mare este diferenţa dintre naţii. De exemplu, în Rusia, 74% din respondenţi spun că homosexualitatea nu trebuie acceptată, iar în Nigeria 98% pică de acord asupra acestui aspect. În acest timp, în Canada, 80% din respondenţi pledează pentru libertatea orientării sexuale, la fel cum 88% din spanioli cred la fel. 

Harta nu este completă. Ţări cu o poziţie fermă în această privinţă nu sunt prezentate, cum ar fi India, o ţară cu 1,2 miliarde de locuitori. Potrivit unui sondaj asemănător arată ca gradul de toleranţă al indienilor este extrem de scăzut, dar cel mai mare dintre toate ţările în care homosexualitatea este ilegală, prin lege. 

Există, totuşi, şi un trend ascendent. Cu toate că atitudinea generală vizavi de acest subiect a fost stabilă în ultimii ani, au avut loc schimbări evidente în Coreea de Sud, SUA şi Canada, unde gradul de acceptare a crescut cu 10% din 2007. 

Unde se află România?

Anul trecut, cifrele furnizate de raportul Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale (FRA) arătau că jumătate din populaţia gay din România se simte discriminată în societate şi la locul de muncă, iar 47% dintre homosexuali se confruntă cu acest fenomen la nivelul Uniunii Europene.

România se află pe locul al cincilea, împreună cu Bulgaria şi Italia (54%), în fruntea ţărilor unde minorităţile sexuale se simt discriminate, arată raportul Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale. În faţa noastră, se situează Cipru (56%), Polonia (57%), Croaţia (60%) şi Lituania (61%). Ţara în care persoanele LGBT se simt cel mai puţin discriminate este Olanda (30%), la nivel european.

 

Citeşte şi:

 

„Inundaţiile sunt cauzate de legalizarea căsătoriilor gay”

 

Uganda a aprobat închisoarea pe viaţă pentru homosexuali

 

Ce însemna să fii bărbat în Roma antică?

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite