Grevă pe internet contra Congresului SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de site-uri din întreaga lume, în frunte cu Wikipedia, Google sau românescul Dexonline, au protestat, ieri, faţă de un proiect de lege antipiraterie.

Platforma netcoalition.com a iniţiat o „revoluţie" pe internet în care s-au unit, printre alţii, Google, Yahoo!, Wikipedia, Facebook, Twitter, Amazon, Mozilla, eBay sau LinkedIn. Aceştia încearcă să oprească proiectele SOPA (Stop Online Piracy Act - Actul pentru Stoparea Pirateriei Online) şi PIPA (Protect Intellectual Property Act - Actul pentru Protejarea Proprietăţii Intelectuale) înainte ca acestea să devină legi, cel puţin în forma actuală.

„Greii" online-ului consideră că noile reglementări antipiraterie nu vor face altceva decât să îngrădească libertatea de exprimare pe internet, motiv pentru care, timp de o zi, au organizat un protest de proporţii, la care au aderat mii de site-uri din toată lumea, printre care şi dexonline.ro.

Wikipedia, în „beznă" pentru 24 de ore

Cea mai mare enciclopedie online a avut şi cea mai virulentă reacţie la intenţiile legislative ale Congresului SUA. Ieri, la 7.00, ora României, Wikipedia şi-a închis paginile în limba engleză şi a afişat următorul mesaj: „De peste un deceniu, am petrecut milioane de ore construind cea mai mare enciclopedie din istoria umanităţii. Congresul Statelor Unite pregăteşte o lege care poate distruge libertatea internetului. Pentru 24 de ore, vom închide Wikipedia".

DEX-ul protestează

Site-uri importante, precum BoingBoing, WordPress, Flickr sau Metafilter, s-au alăturat grupului de nemulţumiţi. Browserul Mozilla a afişat mesajul „Jos cenzura!", iar google.com a postat pe prima pagină un link către pagina oficială dedicată protestului - sopastrike.com. Ieri după-amiază, 119 site-uri se aflau printre protestatari, cu Google în capul listei. Peste o mie de alte pagini au anunţat că sunt solidare mişcării.  

În România, dexonline.ro a afişat un mesaj de protest pe pagina de start. „SOPA şi PIPA sunt legi care vor conferi trusturilor media puteri fără precedent în îngrădirea libertăţii de exprimare pe internet. Dacă aceste legi trec, ne putem aştepta la acte normative similare şi în Uniunea Europeană în viitorul apropiat", arată mesajul conceput de fondatorul site-ului, Cătălin Frâncu.

De ce sunt SOPA şi PIPA rele

Proiectele „Stop Online Piracy Act" (SOPA), depus la Camera Reprezentanţilor, şi „Protect IP Act" (PIPA), analizat în Senatul american, vizează combaterea pirateriei online. Ele au primit sprijin din partea Hollywoodului, a industriei muzicale şi a Camerei de Comerţ americane, dar au atras nemulţumirea internauţilor.

Printre altele, noile reglementări ar permite Departamentului de Justiţie american să urmărească şi să deconecteze orice particular sau întreprindere care ar putea fi acuzată de utilizarea de material protejat de drepturi de autor în SUA şi în afara ţării. De asemenea, potrivit proiectelor, orice site ar putea fi închis în urma unei sesizări pentru promovarea conţinutului ilegal publicat de utilizatori, iar aici ar intra inclusiv YouTube. „Chiar şi un singur link către un site găsit vinovat este un motiv suficient pentru închiderea site-ului şi acţionarea în judecată a deţinătorului", se arată pe dexonline.ro. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite