Greşeli pe care şefii le fac atunci când concediază un angajat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uneori, şefii sunt prea prietenoşi atunci când îşi anunţă angajaţii că sunt concediaţi FOTO Shutterstock
Uneori, şefii sunt prea prietenoşi atunci când îşi anunţă angajaţii că sunt concediaţi FOTO Shutterstock

Atunci când se hotărăsc să demită din funcţie un angajat, şefii trebuie să ţină cont de regulile bunelor maniere şi să explice clar şi concis care sunt motivele care i-au împins să ia această decizie. Publicaţia „Business Insider“ a realizat o listă cu cele mai frecvente erori comise de superiori săvârşite în cazul unei concedieri.

Evită să-şi privească angajatul

Contactul vizual reprezintă o dovadă reciprocă de respect pentru interlocutori, declară specialiştii în comunicare nonverbală. Potrivit declaraţiilor făcute de aceştia, managerul ar trebui să fixeze cu privirea chipul angajatului atunci când îl demite.

Este rezevat în ceea ce priveşte motivele demiterii

O altă greşeală frecventă pe care experţii o semnalează se referă la dozele de rezervă pe care şeful le are atunci când îşi concediază un angajat. Liderul unei corporaţii ar trebui să explice concis şi direct motivele care l-au împins să-şi demită un inferior.

Este prea prietenos

Atunci când se hotărâşte să întrerupă o colaborare, şeful trebuie să aibă o atitudine relaxată vizavi de angajat, dar nu trebuie să uite scopul iniţial al discuţiei, avertizează specialiştii. „La un moment dat, a trebuit să concediez o persoană şi m-am purtat foarte prietenos cu ea atunci când i-am comunicat decizia. Atât de prietenos încât, la sfârşitul conversaţiei, persoana în cauză nici măcar nu înţelesese că eu îi cerusem demisia“, poveştete Alison Brod, managerul unei companii de relaţii publice.

Nu cere ajutorul departamentului de resurse umane

Colaborarea şi implicarea reprezentanţilor departamentului de resurse umane este una dintre cele mai bune dezicii pe care un manager le poate lua în cazul unei concedieri. Echipa de la HR îi poate oferi persoanei demise explicaţii suplimentare referitoare la încasarea ultimului salariu, respectiv elaborarea unei cereri pentru şomaj, explică specialiştii.

Vorbeşte încontinuu

După ce îşi anunţă angajaţii că sunt concediaţi, managerii ar trebui să le ofere acestora 30 de secunde pentru „a digera“ vestea. „Dacă şefii continuă să-şi motiveze hotărârea, ei nu fac decât să-l împiedice pe angajat să proceseze mesajul“, avertizează John M. McKee, directorul executiv al unei companii americane.

Decizia unei concedieri să fie anunţată vineri

„Una dintre cele mai neinspirate decizii pe care managerii le iau în privinţa unei concedieri, este să dea marea veste salariatului vineri“, punctează Coy Renick, preşedintele unei multinaţionale. Specialistul este de părere că decizia aceasta ar trebui anunţată luni dimineaţă, pentru a-i acorda persoanei demise posibilitatea de a-şi căuta, cât mai repede, un nou loc de muncă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite