Go Topless Day, marele „război” pentru sânii goi: femei din toată lumea au protestat pentru dreptul de a sta cu bustul gol în public FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marşul sânilor goi din Los Angeles. FOTO Guliver Splashnews
Marşul sânilor goi din Los Angeles. FOTO Guliver Splashnews

Femei din 60 de oraşe din toată lumea au mărşăluit weekend-ul trecut cu piepturile dezgolite, în timpul celei de-a IX-a ediţii „Go Topless Day”, pentru dreptul a se afişa la bustul gol în public, la fel ca bărbaţii, fără a fi acuzate de comportament indecent.

Organizaţia pentru drepturile femeilor „GoTopless” a dat startul protestelor la busutul gol în rândul doamenelor şi domnişoarelor care se simt discriminate pentru că bărbaţii au dreptul să se plimbe în public etalându-şi pectoralii, în vreme ce dezgolirea sânilor este sancţionată de lege.

Mişcarea feministă născută pe tărâm american s-a desfăşurat în oraşe ca New York, în SUA, dar şi Toronto şi Vancouver, în Canada, unde a devenit legal ca reprezentantele sexului frumos să nu-şi acopere bustul în public.

Acestea au renunţat la sutiene în semn de solidaritate cu femeile din oraşe ca Los Angeles, Londra, Paris, Berlin, Geneva, Edinburgh şi Valparaiso, în Chile, cărora nu li se recunoaşte această libertate, conform unui comunicat al organizaţiei „Go Topless”.

go topless day foto getty images/guliver splash

Femeile s-au eliberat de haine şi de constrângeri la Valparaiso, în Chile. FOTO Getty Images 

Adeptele acestei mişcări vor să atragă atenţia asupra culturii sexiste, dominată de bărbaţi, în care libertăţile individuale sunt încă oferite selectiv, în funcţie de sex.

go topless day foto getty images/guliver splash

La protestele din Valparaiso, în Chile, femeile şi-au aruncat sutienele în aer.FOTO  Getty Images 

Liderul unei mişcări feministe care a inspirat în 2007 protestele cu sânii dezgoliţi, Maitreya Rael, a criticat aspru faptul că femeile sunt obligate să se îmbrace într-un anumit mod, comparând situaţia cu faptul că musulmanele trebuie să se acopere.

Musulmanii sunt criticaţi pentru că-şi forţează femeile să poarte burqa sau niqab, dar este exact acelaşi tip de gândire sexist ca cel care obligă femeile occidentale să poarte bluze în public, a subliniat aceasta.
go topless day foto getty images/guliver splash

Feministele au făcut front comun şi în Edinburgh, Scoţia.FOTO Guliver Splashnews

„S-ar putea spune că lupta pentru a sta cu sânii goi în public din secolul al XXI-lea va oferi femeilor la fel de multă putere ca dreptul de a vota pe care l-au primit în secolul al XX-lea”, coform unei declaraţii oferite de preşedinta organizaţiei „GoTopless”, Nadine Gary.

Imnul militantelor Go Topless Day

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite