Gianni Lazzaro, designer de bijuterii: „Ceea ce mi se întâmplă se cheamă destin“

Designerul de origine română care şi-a câştigat faima printre vedetele de la Hollywood prin creaţiile sale de lux vorbeşte despre începuturile carierei sale, când cânta şi spăla vase pentru a se întreţine. Designerul, pe numele său adevărat Lazăr Marcovici, a adus la Bucureşti, în cadrul galeriilor Sabion, noua sa colecţie, „Back to Nature“, care cuprinde bijuterii în valoare de trei milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

 „Vedeta" colecţiei este un set format din colier, brăţară şi cercei în valoare de peste 150.000 de euro. La realizarea acestuia s-au folosit doar pietre preţioase: 652 de diamante incolore cu o greutate de 15,25 carate şi 244 de safire multicolore cu o greutate de 233,38 carate.

„Adevărul": De ce „Back to Nature"?

Gianni Lazzaro: Este o colecţie inspirată din natură, pentru că am o înclinaţie şi sensibilitate anume pentru motivele naturale. M-am gândit la o frunză frumoasă, o floare sau un fluture pe care am vrut să le traduc în bijuterii. Este o luptă mare, pentru că aceste bijuterii trebuie să fie purtabile. Eu fac şi sculpturi din aur, dar acelea sunt pentru decor, stau într-un loc unde pot fi admirate. Însă dacă fac o broşă în formă de frunză, trebuie să mă gândesc unde ar purta-o o femeie. Sunt nişte legi pe care trebuie să le respecţi, asta am învăţat de la începutul acestei meserii, de când m-am apucat.

Setul vedetă al colecţiei „Back to Nature“Înainte să începeţi, aţi trăit la Bacău. Visaţi atunci la ceea ce aveţi acum?

Nu, pentru că ceea ce mi se întâmplă se cheamă destin. Se întâmplă fiecăruia dintre noi. Nu m-am gândit că o să desenez bijuterii. Visul meu era să fiu ginecolog. După ce am terminat Şcoala de Muzică de la Bacău, m-am înscris la Academia de Artă din Düsseldorf şi lucrurile mi-au devenit clare de atunci. Aveam 25 de ani când am terminat şcoala şi ştiam sigur că asta voi face toată viaţa. Mi-am ales specializarea „Design" şi am început să lucrez în fiecare seară la un bijutier, timp de doi ani. Cât am fost student, am prestat orice fel de muncă îmi ieşea în cale, ca să-mi susţin studiile. Am fost ospătar, am vândut cârnaţi, am cântat, n-am avut nicio ruşine de muncă. Prin muncă şi perseverenţă am ajuns aici.

Acum mai cântaţi?

Din când în când, mai cânt la acordeon. Înainte aveam şi un pian. Am în beciul casei o sală unde mă mai duc câteodată şi cânt.

Credeţi că dacă aţi fi rămas în România, lucrurile s-ar fi întâmplat aşa?

Dacă aş fi rămas aici, aş fi terminat şcoala şi aş fi ajuns inginer sau aş fi lucrat la Căile Ferate. Eu cred în destin, fiecărui om îi este scris ceva. În orice faci, indiferent de alegerea fiecăruia, trebuie să crezi şi să perseverezi. În asta cred cu tărie. Rezultatele vor veni, sunt convins. Nu există succese de pe astăzi pe mâine. Este nevoie de paşi mici şi siguri.

Pentru ce fel de femeie creaţi bijuterii?

Primul şi cel mai important lucru este ca atunci când gândesc o colecţie, să o gândesc în aşa manieră încât să fie purtabilă. Aceasta este cea mai mare luptă. O colecţie de bijuterii care nu poate fi purtată înseamnă frumuseţe moartă. Asta am învăţat din experienţă. Atunci facem artă şi realizăm o frunză imensă din aur cu diamante şi o punem pe perete. Noi suntem artizani. Artişti de artizanat. Suntem limitaţi. Nu putem să facem 20.000 de articole. Noi depindem de mâinile noastre, iar ele sunt limitate. Nu există minuni. Există marfă de aur şi bijuterii de artă. Trebuie făcută o delimitare foarte clară.

Mai ţineţi minte cine a fost prima celebritate care v-a purtat bijuteriile?

A fost Gina Lollobrigida, pentru care am creat mult timp după. A ajuns să aibă încredere mare în mine şi în creaţiile mele, dar asta s-a întâmplat în timp. A fost emoţionant când mi-am văzut bijuteriile purtate de ea, dar vă spun un lucru. Când se termină petrecerea şi mergem să mâncăm ceva, stai la masă cu oameni normali. Şi să vă spun un secret: Gina Lollobrigida mănâncă paste simple, cu roşii şi busuioc. Nimic sofisticat.

Câţi oameni lucrează pentru dumneavoastră?

Avem 20 de artizani, dintre care câţiva care lucrează pentru mine de peste 20 de ani. Am redus de la 30 de oameni. Nu vrem mai mult de atât, pentru că ar însemna să lucrăm în serie, iar asta este deja o altă meserie. 

"O colecţie de bijuterii care nu poate fi purtată înseamnă frumuseţe moartă. Atunci facem artă şi realizăm o frunză imensă din aur cu diamante şi o punem pe perete. "

"Noi depindem de mâinile noastre, iar ele sunt limitate. Nu există minuni. "

Bijuterii pentru  vedetele de la Hollywood

Nume: Lazăr Marcovici, cunoscut drept Gianni Lazzaro
Data şi locul naşterii: 28 august 1947, Bacău.
Starea civilă: căsătorit. Are trei fete.
Studiile şi cariera:
- A emigrat în Germania în 1967, după terminarea liceului, împreună cu părinţii săi. Un an mai târziu, a fost admis la Academia de Arte, secţia Design, în Düsseldorf. A absolvit în 1974, când a început să creeze bijuterii.
- Astăzi este prezent în cele mai mari expoziţii de bijuterii din lume: Basel, Hong Kong şi Las Vegas.
- Gianni Lazzaro a creat trofee câştigate de nume sonore precum Pierre Richard, Nikita Mihalkov şi Gina Lollobrigida.
- Printre clientele fidele ale lui Lazzaro se numără Sophia Loren şi Heidi Klum.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: