Ghid contra stresului: cum să combaţi oboseala cronică, pas cu pas

Ghid contra stresului: cum să combaţi oboseala cronică, pas cu pas

Evită blocajul mintal prin gestionarea eficientă a timpului FOTO Shutterstock

Lipsa banilor, problemele de la locul de muncă  sau din viaţa personală contribuie la acumularea stresului şi accentuează sentimentul de epuizare. Există, totuşi, câteva tehnici prin intermediul cărora poţi să-ţi recâştigi echilibrul psihic şi emoţional.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Vremurile actuale, „sufocate“ de stres şi de viteză, îţi afectează sănătatea mintală mai mult decât ai crede. Din fericire, specialiştii au determinat o serie de strategii eficiente prin care poţi elimina tensiunea şi evita un blocaj psihic.

Respiră adânc

Respiraţia ritmică este una dintre cele mai eficiente metode pentru a combate stresul deoarece ea relaxează muşchii şi vitalizează corpul. Specialiştii recomandă un exerciţiu simplu pentru cei care vor să scape de tensiunea psihică: respiră adânc, până ajungi cu numărătoarea la opt, după care expiră treptat pe gură. Mişcarea trebuie repetată de trei-patru ori.

Prepară un ceai

Ceaiul are proprietăţi terapeutice uimitoare, declară specialiştii, care susţin că această băutură reduce stresul, stimulează activitatea cerebrală şi reglează temperatura corpului. Mai mult, ceaiul verde conţine teanină, un aminoacid care îmbunătăţeşte tonusul psihic şi creează o stare generală de bine.

Aprinde o lumânare

Aromoterapia poate scădea nivelul de stres şi reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare asociate cu tensiunea psihică. Dacă, de obicei, mănânci când eşti stresat, aprinde o lumânare şi inhalează-i mirosul. În acest fel ţi se va activa regiunea creierului unde sunt procesate emoţiile, iar asta te va ajuta să scapi de anxietate şi de apetitul ridicat. Un efect asemănător îl are şi decojirea unei portocale.

Joacă-te cu un animal

Potrivit oamenilor de ştiinţă, cei care au animale de companie se bucură de o mai mare stimă de sine şi sunt mai puţin singuri, mai puţin anxioşi, mai apţi din punct de vedere fizic şi mult mai extrovertiţi. Cel mai probabil, aceste efecte au de-a face cu faptul că nu există niciun ascultător mai bun decât animalul tău de companie şi el chiar te iubeşte necondiţionat. 15 minute petrecute cu un câine, o pisică sau cu un alt animal de companie sunt suficiente pentru a te simţi mai relaxat, punctează cercetătorii.

Odihneşte-te şi gestionează-ţi eficient timpul

Somnul joacă un rol major în procesul de alungare a stresului, aşadar este necesară o gestionare eficientă a timpului pentru a câştiga acele şapte-opt ore de somn recomandate de specialişti. În acest sens, poţi începe prin disecarea proiectelor mari în sarcini mai mici şi prin atribuirea unui termen limită fiecărei sarcini. Pe timpul nopţii, aceiaşi experţi recomandă să-ţi opreşti electrocasnicele şi să-ţi închizi telefonul şi televizorul.

Apelează la zgomotul alb

Nu poţi scăpa de gălăgia din cap? Atunci „zgomotul alb“ este răspunsul. Valurile mării în fundal sau ploaia te pot ajuta să adormi. Dopurile de urechi sunt o altă măsură eficientă. Dacă iubeşti, totuşi, zgomotul poţi să-ţi asculţi piesa favorită pentru a scăpa de stres.

Poartă o mască

Măştile de dormit sunt o altă variantă la care poţi apela pentru a aluga stresul. Rezultatele unui studiu au arătat că, după ce şi-au acoperit ochii pe durata nopţii, oamenii au declarat că se simt mult mai odihniţi decât înainte.

Creează-ţi propriul ritual de somn

Pentru ca organismul să înţeleagă că se apropie ora de culcare şi să se relaxeze, oamenii trebuie să-şi creeze anumite tabieturi. Fie că alegi să-ţi împachetezi hainele, să citeşti o revistă sau să-ţi aplici o cremă, dacă îţi vei planifica pas cu pas programul, nu vei fi vreodată „trădat“ de propriul ceas biologic.

Joacă-te pe consolă

Psihologii americani sunt de părere că jocurile te pot ajuta să-ţi recâştigi echilibrul psihic. Jocurile pe consolă sau puzzle-urile mintale pot să-ţi redea energia, punctează aceştia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările