Ghid de alergare pentru începători. De ce ai nevoie pentru un start uşor în alergare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alergare

Alergarea este un sport iubit de multă lume şi un obicei sănătos care câştigă tot mai mult teren. Ca dovadă, vezi tot mai des alergători prin oraş, nu doar în filmele americane.

Nu există ieşire în parc în timpul căreia să nu întâlneşti câţiva alergători care îşi fac antrenamentul.  Uneori te deranjează sau te distrează, alteori îi ignori. Sau poate îi admiri.

Dacă se întâmplă să îi invidiezi câtuşi de puţin şi te-ai hotărât să-ţi pui adidaşii în picioare şi să te transformi din spectator în personaj principal, ai nevoie doar de un echipament potrivit, de determinare şi de un mic ghid de alergare pentru începători, ca să-ţi fie startul lin şi antrenamentul eficient.

De ce să nu mai aştepţi?

Noi, oamenii, suntem atât de pricepeţi în a ne găsi scuze! Mai ales când e vorba de lucruri solicitante, care ne scot din zona de confort, devenim maeştri ai amânării.

Eşti prea obosit ca să alergi? Este cea mai comună scuză şi cea mai nejustificată, pentru că alergarea (şi sportul, în general) te energizează! Vei vedea cum după antrenament te vei simţi mult mai tonic decât înainte.

Eşti prea în vârstă? Sunt oameni care aleargă maratonul la 80 de ani fără nicio problemă.

Eşti prea gras? Aşa ceva nu există. Da, oamenii pot fi răutăcioşi când văd alergând o persoană supraponderală, dar tocmai de aceea ai nevoie de sport, ca să slăbeşti şi să nu se mai uite nimeni cu ochi critici la tine.

Este prea frig? În timpul efortului fizic te încălzeşti şi îţi creşti imunitatea. Asta nu înseamnă că nu trebuie să te îmbraci corespunzător când alergi, mai ales iarna.

Alege cu grijă echipamentul

Nu e o idee bună să ieşi la alergat în haine obişnuite, cum sunt cele din bumbac.

Îmbrăcămintea trebuie să fie specială pentru sport, pentru că aceasta este făcută din materiale care nu păstrează transpiraţia, şi totuşi ţin de cald. Iar când e frig ai nevoie de mai multe straturi de îmbrăcăminte pe sub geaca de alergare.

În privinţa adidaşilor, te poate sfătui un reprezentant din orice magazin de specialitate.

Ţine minte doar că, în general, pantofii de alergare trebuie să fie cu un număr mai mare decât ceea ce porţi în mod normal. Şi şosetele contează, aşa că alege tot unele speciale pentru alergare, dacă vrei să eviţi unghiile căzute şi băşicile!

Ghid de alergare pentru începători. Singur sau cu cineva

Aici decide firea fiecăruia. Unii ies la alergat întotdeauna singuri – în felul ăsta nu depinzi de o oră anume şi alegi singur cât anume alergi.

Poate lucrezi de acasă şi vrei să dai o tură de cartier în pauza de prânz sau te-ai trezit mai devreme dimineaţa şi ai timp pentru câţiva kilometri – alergatul de unul singur îţi permite să fii spontan!

Dacă ai nevoie de motivaţie, atunci e mai bine să ieşi cu un prieten sau cu un grup de alergători. Sunt multe astfel de grupuri în diverse oraşe, care se întâlnesc o dată sau de mai multe ori pe săptămână şi aleargă împreună.

Distanţa potrivită

Dacă poţi să te plimbi câţiva kilometri, aproape sigur poţi şi să-i alergi. Sau poţi combina alergarea cu plimbarea, la început, când simţi că oboseşti.

Depinde foarte mult de nivelul tău de antrenament. Dacă faci sport constant şi ai o condiţie fizică bună, poţi parcurge 5-10 km din prima, însă nu încerca asta dacă eşti o persoană sedentară.

Începe cu 1-2 kilometri, pe care îi vei parcurge, în alergare uşoară, în 5-15 minute. Distanţa trebuie crescută treptat, pentru a evita accidentările.

Ghid de alergare pentru începători. Sfaturi de la antrenor

Ca să-ţi facem misiunea mai uşoară, l-am rugat să ne ajute cu câteva sfaturi pe Radu Restivan, antrenor de atletism absolvent al Şcolii Naţionale de Antrenori, fondator 321sport #RunningCulture.

Iată un mini-ghid super-util de alergător începător!

Continuarea articolului, aici

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite