Numerele câştigătoare la Loto pot fi anticipate. Teoria probabilistică a unui matematician brazilian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renato Gianella este convins că putem să prevedem într-o măsură destul de mare numerele care vor fi extrase la Loto, cu condiţia să apelăm la o serie de modele matematice bazate pe Legea Numerelor Mari, o teoremă a teoriei probabilităţilor.

Matematicianul a conceput studiul intitulat „The Geometry of Chance: Lotto Numbers Follow a Predicted Pattern“ (Geometria şansei: numerele la Loto urmează un model care poate fi anticipat), în cadrul căreia a obţinut mai multe tipare matematice.

Gianella spune că folosind calcule matematice destul de complexe a ajuns la concluzia că este foarte posibil să vezi care sunt combinaţiile de numere care au şanse mai mari decât altele să iasă la extrageri. Mai exact, tocmai datorită faptului că nu toate combinaţiile de numere au aceeaşi probabilitate de a fi extrase, apare această posibilitate de a prezice modele de combinaţii cu o şansă mai mare de a fi câştigătoare.  

image

Matematicianul a lansat şi o pagină web unde a postat mai multe tabele în care combinaţiile de numere cu cele mai multe şanse de a ieşi la Loto sunt scoase în evidenţă cu ajutorul diverselor culori. Gianella îşi basează teoria şi pe analizarea unor extrageri desfăşurate în cadrul a 20 de agenţii loto din toată lumea. Prin urmare, modelele brazilianului pot fi aplicate cu şanse destul de mari de reuşită în orice colţ al lumii. 

„Loteria nu ar trebui să mai fie văzută ca o formă de joc de noroc, ci ca o reprezentare cât se poate de reală a teoriei probabilităţilor şi a Legii Numerelor Mari“, a declarat acesta. 

Totuşi, aplicarea schemei concepute de matematician nu este floare la ureche pentru omul obişnuit, chiar şi cu ajutorul modelelor puse la dispoziţie pe site-ul www.lotorainbow.com.br/en/default.asp. Pe de altă parte, Gianella nu oferă o combinaţie unică şi magică de numere cu care toată lumea poate să câştige la Loto, dar înaintează câteva combinaţii de numere care au cele mai mari şanse să iasă câştigătoare, conform teoriei probabilităţilor, relatează Daily Mail.  

image

Astfel, în tabelele postate pe site-ul matematicianului poate fi observată probabilitatea ca diferite combinaţii de numere extrase în cele 20 de agenţii loto alese din diferite colţuri ale lumii să se regăsească pe biletele câştigătoare. Pe scurt, calculele matematice din spatele teoriei brazilianului se bazează pe extrageri anterioare şi modele care rezultă din acestea.

Cum funcţionează loteria probabilităţilor

Dacă arunci în sus o monedă ai o şansă din două să pice cap (marca), dar este la fel de posibil să pice, de ambele dăţi, pajura (banul). Dacă arunci moneda de mai multe ori, vei observa că şansele se vor îndrepta mai mult spre o proporţie 50/50. 

Apoi, combinaţiile anumitor numere au mai multe şanse decât altele de a câştiga. Prin urmare, este important să priveşti alegerile pe care le-ai făcut ca pe un întreg, mai degrabă decât ca pe numere individuale. Mai exact, decât să spui că există 12.271.512 de combinaţii posibile diferite, Gianella le-a redus la numai 210 modele colorate, care reprezintă toate combinaţiile. Mai apoi a analizat probabilitatea de câştig pentru fiecare dintre cele 210 combinaţii. De exemplu, dacă s-ar pune problema să alegem numai cifre mici, între 1 şi 9, şansa de reuşită ar fi de a 0.0007%, de vreme ce numai 84 de combinaţii se bazează pe aceste numere.

În ideea că este aleasă o combinaţie din toate nuanţele din tabelele matematicianului (cu doue nuanţe de mov), şansa este de 2.6403%, datorită celor 324.000 de combinaţii diferite în care apar numerele respective.

Aşa cum este prevăzut de Legea Numerelor Mari, când un eveniment se repetă de multe ori, media rezultatelor date de suma tuturor evenimentelor ar trebui să se apropie de varianta câştigătoare. Tocmai de aceea, jocurile în care intervin multe repetări (cum sunt loteriile) constituie adevărate „laboratoare“ pentru studiul probabilităţilor. Iar acum există acest nou studiu care arată că nu toate combinaţiile de numere au aceeaşi probabilitate de a ieşi într-o extragere la loto, se arată în studiul matematicianului.

Gianella a precizat că studiul se bazează pe calcule matematice şi teorii ale probabilităţii aplicate extragerilor de la loterie. „Studiul conţine modele colorate care determină toate posibilele combinaţii de numere, aşa cum este stabilit de regula formulată de Pascal. Aceste tabele asigură o înţelegere mai bună, simplificată, şi identificarea corectă a combinaţiilor care au cea mai mare probabilitate de a ieşi câştigătoare. Prin experimente, metoda arată că este posibil să descoperi că rezultatul unei extrageri loto urmează acelaşi model prevăzut conform Legii Numerelor Mari.“

De exemplu, prin folosirea metodei lui Gianella, care utilizează aceste patternuri matematice construite pe baza rezultatelor obţinute în cadrul mai multor agenţii, se ajunge la ideea conform căreia cu cât sunt făcute mai multe extrageri, cu atât se apropie rezultatul probabil al fiecărui model matematic de rezultatul observat, indicând faptul că există, într-adevăr, un pattern pentru aceste combinaţii. Astfel, cu ajutorul acestei metode, şansele unui jucător de a alege varianta câştigătoare ar putea să crească destul de mult. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite