Gândurile care nu ne permit să fim fericiţi: cum putem scăpa din capcana negativismului, pentru a ne schimba radical viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atitudinea pe care o avem este esenţială atunci când ne chinuie gânduri negativiste/FOTO sites.psu.edu
Atitudinea pe care o avem este esenţială atunci când ne chinuie gânduri negativiste/FOTO sites.psu.edu

Toţi avem uneori gânduri pesimiste, dar modul în care reacţionăm la ele poate face diferenţa dintre încredere şi frică, dintre victorie şi eşec. O atitudine negativistă permanentă ne poate afecta starea de spirit şi chiar sănătatea, arată mai multe studii în acest sens.

Persoanele care se declară nefericite au în comun opt atitudini negativiste, de care ar trebui să scape dacă vor să-şi schimbe viaţa, scrie Psychology Today.

1. Discursul defensiv

Acest tip de discurs reduce încrederea în sine, performanţa şi potenţialul real al unei persoane care ar putea avea succes dacă şi-ar schimba atitudinea. Exemple frecvente de limbaj defensiv sunt formulele: „nu pot....”, „nu sunt destul de bun pentru...”, „nu am calităţile necesare”, „nu voi reuşi”.

Psihologii avertizează că acest tip de discurs este foarte nociv, ca şi când un prieten rău intenţionat ar încerca să ne ţină în loc repetându-ne mereu că nu vom reuşi. Practic, în acest caz noi devenim cel mai mare duşnam al nostru.

2. Gândirea pesimistă

Acest tip de gândire apare atunci când ne gândim numai la ce este rău într-o situaţie: de exemplu o zi ploioasă sau un autobuz foarte aglomerat. Practic, vedem doar jumătatea goală a paharului, nu şi pe cea plină. De multe ori, aceste experienţe nu sunt nici negative nici pozitive, ele pur şi simplu sunt, dar esenţial este modul în care noi ne raportăm la ele. Astfel, simpla raportare la aceste realităţi ne poate face fericiţi sau nefericiţi, puternici sau victime: într-un autobuz aglomerat putem asculta muzică la căşti, făcând abstracţie de înghesuială, sau ne putem enerva din cauza disconfortului. Totul ţine de alegerea noastră.

3. Comparaţia negativă cu alţii

Acest comportament apare foarte des, la multe persoane: avem tendinţa să ne comparăm cu alţii, care sunt mai bogaţi, mai atrăgători şi au succes în carieră. Pentru că şi noi am dori să fim ca ei, devenim invidioşi şi ne simţim inferiori. Această atitudine ne facem să fim mult mai stresaţi, mai anxioşi şi mai deprimaţi.

4. Blocarea în trecut

Trecutul nu poate fi schimbat, iar dacă am avut parte de experienţe dureroase singurul lucru pe care îl putem face este să mergem mai departe. Viitorul poate fi modelat de alegerile noastre şi de atitudinea pe care o avem. Trebuie să trăim în prezent, nu în trecut, pentru că noi ne controlăm viaţa. Desigur, trebuie să învăţăm din experienţele anterioare, dar nu să rămânem blocaţi acolo.

5. Nu pot relaţiona cu persoanele dificile

Deseori întâlnim persoane cu care este greu să comunicăm şi care ne pot transforma în victime, dacă nu avem atitudinea potrivită. Este vorba de narcisişti sau de cei care ştiu să-i manipuleze pe alţii. În loc să fim pasivi sau defensivi, noi ar trebui să fim proactivi şi să găsim modul de relaţionare cu aceste persoane, pentru a controla situaţia.

6. Tendinţa de a da vina pe alţii

Multe persoane au tendinţa aceasta, de a da vina pe alţii pentru nereuşitele lor. Ei consideră că nu pot fi fericiţi din cauza unor greşeli făcute de părinţii lor în trecut sau din cauza unor relaţii dureroase, ori a contextului social devaforabil. Această atitudine nu face decât să îi transforme în victime, iar statutul de victimă are unele avantaje iluzorii: persoana nu se va mobiliza să găsească o soluţie ca să iasă din impas, va sta pur şi simplu şi se va plânge că alţii sunt de vină pentru necazul ei. În timp, atitudinea aceasta se va transforma într-un fel de „disperare tăcută”, pentru că persoanele considerate vinovate nici măcar nu vor bănui că sunt acuzate de nefericirea cuiva.

7. Neputinţa de a ierta propriile greşeli

Greşelile din trecut sunt inevitabile, aproape toţi oamenii trec prin asta şi uneori multe persoane au de suferit. Dar este important ca fiecare să se poată ierta pentru erorile din trecut şi să ştie că acum are experienţa necesară să nu le mai repete. Nimeni nu trebuie să creadă despre el să este un om rău, ci să aibă compasiune faţă de propria persoană.

8. Teama de greşeli şi de eşec

Frica de a nu face greşeli este asociată deseori cu perfecţionismul, dar această atitudine duce la stres şi la o presiune uriaşă exercitată asupra unei persoane, chiar de către ea însăşi. Este bine să stabilim standarde cât mai ridicate şi să fim ambiţioşi, dar obsesia de a fi perfecţi ne va răpi bucuria de a trăi şi astfel ne va limita automat potenţialul pe care îl avem. Oamenii nu pot fi perfecţi, oricât de mult s-ar strădui.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite