Fotografia de 9 gigapixeli în care încap 84 de milioane de stele

Fotografia de 9 gigapixeli în care încap 84 de milioane de stele

Fotografia este compusă din mii de imagini

Obsevatorul European Sudic (European Southern Observatory – ESO) a publicat o fotografie uriaşă a Căii Lactee.

Imaginea are 9 gigapixeli şi a fost făcută cu telescopul VISTA – „Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy” la observatorul ESO din Chile, Parnal. Rezoluţia mega-fotografiei este de 108.500 x 81.500 pixeli.

Imaginea este atât de mare încât exemplarul printat la rezoluţia standard a unei cărţi ar avea o suprafaţă de 63 de metri pătraţi, informează Cnet.

Fotografia este compusă din mii de imagini alăturate, toate făcute cu aparatul de fotografiat cu infraroşu al telescopului VISTA, la trei setări diferite de filtre.
Acest aparat permite ca imaginea să nu fie distorsionată de câmpuri de praf din atmosferă, pentru a captura stelele care ar fi ascunse într-o vizualizare în spectrul normal.

„Deşi pretinde că arată 84 de milioane de stele, nu suntem complet convinşi că le-au numărat. Fotografia a fost realizată pentru a studia aglomerarea din centrul galaxiei, şi le va permite astronomilor să înţeleagă formarea şi evoluţia acestora”, explică Cnet.

Imaginea la dimensiuni complete poate fi văzută pe site-ul Observatorului, AICI.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: