FOTO VIDEO Cui îi este frică de 1 Aprilie? Istoria Zilei păcălelilor şi idei de farse pentru cititori poznaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Glumeţii de pretutindeni dau azi frâu liber imaginaţiei şi îşi testează ingeniozitatea şi creativitatea, întinzând, totodată, nervii păcăliţilor.

Ziua Păcălelilor stârneşte încă din secolul al XVI-lea, râsete şi chicoteli în rândul oamenilor din întreaga lume. Deşi nu se cunosc cu exactitate originile acestei zile, supoziţiil şi teorii există destule. De exemplu, istoricii susţin că această zi cu origini îndelung disputate s-a născut din împletirea obiceiurilor populare specifice fiecărei ţări şi legendelor acesteia cu ceremonialuri de întâmpinare a primăverii. 

Conform unei alte variante, cea acceptată de majoritate, originea semnificaţiei zilei de 1 aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. În calendarul iulian, ziua de 1 aprilie era ziua sărbătoririi Anului Nou, dar în 1582, în timpul regelui Carol al IX-lea, calendarul iulian a fost înlocuit cu cel gregorian. Din acel moment, data sărbătoririi Anului Nou s-a schimbat cu 1 ianuarie. Oamenilor le-a fost destul de greu să accepte modificarea, aşa că cei care sărbătoreau Anul Nou la data originală erau numiţi „nebuni de aprilie”. Pe măsură ce timpul trecea, oamenii au început să îşi trimită felicitări de an nou din ce în ce mai glumeţe, însoţite, uneori, de cadouri hazlii.

Chiar dacă nu s-a hotărât care este originea acestei zile, ziua de 1 aprilie este recunoscută de acum câteva zeci de ani ca fiind Ziua Păcălelilor în majoritatea ţărilor lumii. Sărbătorită mai întâi în Europa, Ziua Păcălelilor a emigrat peste Ocean şi apoi a cucerit restul globului.

În Franţa, de exemplu, păcălitul este numit numit "poisson d' Avril" (peşte de aprilie) şi este obligat de tradiţie să poarte pe durata întregii zile o hârtie pe care este desenat un peşte pe spate. Tradiţia a pornit de la simplul fapt că în luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele părăseşte semnul zodiacal al "Peştilor".

image

FOTO momsgoneglobal.com
 

În Scoţia, acesta poartă numele de „April qowk” (cuc de aprilie), pentru că aceasta este pasărea care vesteşte venirea primăverii. 

„Ziua păcălelilor” primeşte o atenţie deosebită şi din partea britanicilor, fapt demonstrat de farsele savuroase pe care mass-media le-au făcut de-a lungul timpului. În 1957, postul BBC a transmis un reportaj despre spaghetele care cresc în copaci, în sudul Elveţiei. În timpul emisiunii, pe ecran a apărut textul: „Pentru cei ce iubesc acest aliment, nu există nimic mai bun decât spaghetele adevărate, crescute pe lângă casă”.  Sute de persoane au sunat la BBC pentru a afla cum pot face rost de puieţi pentru a-i planta în propriile grădini. Răspunsul televiziunii a fost unul la fel de caraghios ca şi păcăleala în sine: „Puneţi o spaghetă din cutie într-o conservă de sos de tomate şi speraţi la ce e mai bun”.
 


O altă farsă marca BBC care a băgat britanicii în sperieţi s-a petrecut în 1980, când televiziunea a anunţat că unul din elementele reprezentative al Londrei, ceasul Big Ben, ca fi înlocuit cu un ceas digital, pentru a ţine pasul cu tehnologia. 

Şi americanii se dau în spectacol. Astfel, în 1996, ziarele din SUA anunţau că lanţul de fast-food-uri Taco Bell a cumpărat Liberty Bell, simbolul independenţei americanilor, căruia i se va schimba numele în „Taco Liberty Bell”.

Românii au talent la farse

Pe de altă parte, presa scrisă din România a jucat rolul de păcălit în 2008, pe 1 aprilie, când informaţia conform căreia Dacia va lansa bicicleta de 1.000 de euro a devenit ştirea zilei. Producătorul românesc ar fi pregătit „un produs total nou şi neobişnuit pentru gama sa de vehicule”, o bicicletă din fibră de carbon, cu „suspensii moi pe faţă, adaptate în mod special drumurilor drepte, frâne pe discuri şi far automat cu halogen”. Mai mult, varianta standard a bicicletei ar fi fost dotată cu 18 viteze, iar modelul special, cursiera, ar fi avut 21 de viteze.

Poante pentru cei care ştiu de glumă

Nu toţi sunt inspiraţi când vine vorba de farse de 1 aprilie. Pentru o zi a păcălelilor de pomină asiguraţi-vă, mai întâi, că prietenul căruia îi faceţi gluma nu se va înnegri de supărare. Apoi, aruncaţi o privire peste aceste sugestii:

1. Când eşti cu prietenul tău la cumpărături, lipeşte-i de haine o bandă anti-furt. Când va încerca să iasă din magazin, alarma va suna, iar paza va fi pe urmele lui.
 

2. Cât de mult îţi ia să transformi apa în Cola? Dacă urmezi paşii, poţi obţine Cola cât ai spune „sos de soia”. Toarnă sos de soia şi suc incolor cu acid într-o sticlă de Cola şi pune sticla la frigider, iar apoi bucuraţi-vă prietenul însetat. 
 

3. Chiar dacă trucul e vechi, încă ţine. Lipeşte o bacnotă de podea. Nu eşti curios câte persoane se vor apleca s-o ridice?

4. Fixează alarmă colegului de cameră foarte devreme sau trezeşte-l în miezul nopţii spunându-i că a întârziat la serviciu. Pregăteşte-te să fii înjurat.

5. Ai putea să bagi beţe de chibrit în ţigări. Poate păcălitul va fi atât de atins de farsa ta, încât se va lăsa de fumat.


6. Ai putea să îi faci felul unui prieten folosing o sticlă de Cola, mentosane şi aţă. Cum? Ia exemplul poznaşelor din clip:



7. Plantează iarbă în tastatura prietenului tău. Chiar dacă nu ar „răsări” chiar de 1 aprilie, aceasta ar fi o farsă de efect.

image
image



8. Dă-i săpunul cu lac de unghii şi pune-l înapoi unde-i e locul.

image



9. Biscuiţii cu lapte sunt delicioşi, dar cât de delicioşi ar fi dacă în loc de cremă de lapte ar fi umpluţi cu pastă de dinţi?

image



10. Pune-le o goarnă sub scaun. O să-i sperii atât de tare că o vor lua la „goarnă”.

image




Acestea au fost câteva din cele mai interesante idei de farse pe care le-am „cules” pentru a marca Ziua Păcălelilor, însă, cu siguranţă, dumneavoastră aveţi în tolba cu poveşti amintirile unor farse mult mai inspirate, aşa că invităm să ne împărtăşiţi cele mai hazlii păcăleli pe care le-aţi făcut prietenilor sau cele pe care le-aţi auzit relatate de cunoscuţi. Şi mare atenţie azi! Şi maeştrii farselor pot fi păcăliţi uneori! :))



Citeşte şi:


INFOGRAFIE Patru ore în tavernă şi 50 de cafele, în fiecare zi: de la Darwin la Dickens, cum arăta ziua unui geniu

FOTO Mărturii în imagini- fotografii vechi de peste 100 de ani

Cum să faci economii şi să nu mai arunci banii pe prostii? Magazinul din care poţi să împrumuţi orice îţi pofteşte inima

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite