FOTO Galeria celor care au schimbat lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aniversarea a 125 de ani de existenţă, International Herald Tribune a selectat o serie de imagini de arhivă care înfăţişează personalităţile ce "au schimbat lumea", aşa cum apare în descrierea imaginilor recomandate de The New York Times. Galeria celor a căror influenţă a putut transcende timpul în care trăiau include atât artişti, creatori, promotori ai dezvoltării şi ai progresului, cât şi genii malefice.

Numele care au rămas în istorie şi au devenit emblematice pentru un anume personaj, precum şi cei a căror influenţă s-a răspândit în toată lumea, supravieţuind trecerii timpului, au fost încă o dată aduşi în atenţia publicului de către colecţia de fotografii a International Herald Tribune. Imaginile surprind fragmente din viaţa celor incluşi în această galerie, trezesc nostalgii şi stârnesc curiozitate sau, după caz, repulsie. Desigur, nu a existat o anume ordine a importanţei, galeria fiind alcătuită în funcţie de imaginile disponibile.

Vezi aici galerie foto: 

image

1.Aviatorul

Louis Blériot, originar din Franţa, a uimit întreaga lume în 1909, când a zburat deasupra Canalului Mânecii într-un monoplan. Un ziar britanic citat de The Herald a notat, la acea vreme : "Un aparat care poate zbura de la Calais la Dover nu este o jucărie, ci un instrument de care soldaţii şi politicienii trebuie să ţină cont.".


2. Spioana

Nu se ştie exact ce anume a făcut dansatoarea exotică Mata Hari în lumea spionajului din Al Doilea Război Mondial, dar francezii cred că a lucrat pentru nemţi, iar aceştia au executat-o în 1917. În 1931, faimoasa actriţă Greta Garbo a interpretat rolul acesteia într-un film, în care un alt personaj al unui spion îi spune interpretei : "Singura cale de a demisiona din meseria noastră este să mori.".


3. Pioniera

Marie Curie, prima femeie care a primit Premiul Nobel, este înfăţişată în laboratorul său de la Sorbona din Paris, undeva în preajma anului 1912. Un ziar francez scria, la vremea respectivă, cu referire la Curie : "Dacă unei femei i se permite să predea ambelor sexe la universitate, unde a dispărut superioritatea masculină? Adevărul este că va sosi timpul în care femeile vor deveni fiinţe umane.".

4. Bolşevicul

Leon Troţki a contribuit, în calitate de comisar de război, la construirea unei armate ridicate pe ruinele vechii armatei ruseşti şi a triumfat în războiul civil împotriva Armatei Albe.

5.Comediantul

Care era secretul umorului marca Charlie Chaplin ? Portretiza indivizii marginalizaţi de societate într-o lume industrializată, într-o continuă schimbare. În cadrul reprezentaţiilor sale, umorul se învecina adesea cu durerea. În fotografie, apare alături de un alt coleg de breaslă, Max Linder.

6. Politicianul

Poreclit "Tigrul", Georges Clemenceau a condus Franţa spre sfârşitul Primului Război Mondial şi a insistat pentru despăgubiri din partea nemţilor. Fotografia îl surprinde în preajma anilor 1920, în locuinţa sa de la Saint-Vincent-sur-Jard, pe care a închiriat-o după ce a pierdut alegerile prezidenţiale din 1920.

7. Artistul

Pablo Picasso, în 1933, în locuinţa sa din Paris, de pe strada Rue des Grands Augustins. În vremea respectivă, se reîntorsese către un stil mai degrabă clasic care încă îi consuma toată energia şi îi captiva imaginaţia fecundă.

8. Scriitorul

James Joyce se afla în Zurich atunci când i s-a făcut această fotografie şi petrecea, se pare, multe ore în restauranul Pfauen. Întrebat de ce bea atât de rar vin roşu, se spune că a afirmat : "Vinul alb este ca electricitatea. Vinul roşu arată şi are gust de friptură de vită lichidă.".

9. Revoluţionarul

Ernesto Guevara, cunoscut ca Che, a dispărut în anul 1965, în aproximativ aceeaşi perioadă în care a fost făcută această fotografie şi a reapărut în Congo cu scopul de a lupta, fără de succes, împotriva colonialismului. În 1997, la 30 de ani de la moartea sa, un jurnalist de la New York Times scria : "În America Latină, mulţi încă admiră idealismul lui Che. Deşi a fost capabil de atrocităţi, ai săi încă îl văd ca incoruptibil în faţa puterii, mai degrabă suferind în urma eşecurilor, decât ca birocrat în Havana.".

10. Protestatarul

Mahatma Ghandi a schimbat natura şi sensul protestului, după ce a condus o amplă mişcare pentru susţinerea independenţei Indiei. În fotografie, apare în Londra anului 1931, când a asistat la o întâlnire iniţiată de guvernul britanic în cadrul căreia se stabilea viitorul Indiei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite