FOTO Frânturi din viaţa ultimelor triburi din lume, aflate pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Jimmy Nelson
FOTO Jimmy Nelson

Zeci de triburi din toate colţurile lumii au reuşit să supravieţuiască şi să ocolească civilizaţia, trăind în afara vieţii moderne o existenţă permanent sub semnul întrebării: cât vor mai rezista?

Fotograful britanic Jimmy Nelson a încercat să salveze pe hârtie dovezi asupra felului în care aceşti oameni trăiesc astăzi, departe de orice înseamnă civilizaţie şi timpuri moderne. Nelson a călătorit între 2009 şi 2012 şi a vizitat 31 de triburi din toată lumea. 

„Visul meu a fost mereu să ajung la aceste triburi şi să le păstrez pentru totdeauna în fotografiile mele”, a spus aceasta pentru Business Insider. „Stilul lor de viaţă este pur şi frumos, nici nu se compară cu al nostru. Este liber de corupţia de orice fel, de lăcomie. Vreau ca triburile acestea să fie mândre de autenticitatea lor şi să o apere, pentru că numai aşa vor putea să o salveze în timp de la dispariţie”, este de părere Nelson. 

Nelson a împărtăşit câteva imagini ale unor triburi, cum ar fi populaţia Tsaatan, din nordul Mongoliei, dar şi oamenii Maasai, din Kenya. Restul sunt afişate pe site-ul său, dar şi în albumul „Before They Pass Away (Înainte să dispară)"

Când Nelson a intrat prima dată în contact cu triburile, şi-a lăsat camera în urmă. Abia după ce a petrecut timp cu şi printre ei, câteva zile, le cerea voie să-i fotografieze. 

Oamenii Nenets (foto) din Siberia vânează şi mână căprioare 

image

Pentru a comunica cu ei, Nelson a folosit translatori. Fotograful povesteşte că apropierea de triburi, realizată cu respect faţă de tot ceea ce reprezintă ei, i-a făcut pe localnici să aibă încredere în el, 

Melanezii ocupă diferite zone din Insulele Pacificului

 

image

Vizitarea triburilor care trăiesc în condiţii extreme şi climate foarte reci, precum oamenii din Kazahstan, a fost „foarte intensă, pentru că supravieţuiesc la sfârşitul lumii”.  

image

Când Nelson şi-a dat jos mănuşile pentru a-i fotografia pe aceşti trei bărbaţi din Kazahstan, mâinile i-au ingheţat şi i s-au lipit de cameră, la temperatura de -20 de grade. Durerea a fost sfâşietoare, încât o femeie a rupt tradiţia şi l-a lăsat să-şi ţină mâinile sub haina ei, până când şi-a revenit. A fost doar unul dintre gesturile de bunătate oferite de aceşti oameni. 

image

Nativii regiunii Mustang din Nepal sunt, în mod tradiţional, crescători de animale. 

image

Când fotograful i-a întâlnit prima dată pe oamenii Tsaatan, aceştia l-au invitat să bea ceva împreună. După o noapte de băut, Nelson a ieşit afară şi a încercat să-şi facă nevoile, pe o temperatură de −40 de grade. A făcut pe el instantaneu, fapt care a atras mai multe căprioare lângă el, acestea fiind atrase de sare. Căprioarele au început să-l lingă, provocând râsul isteric al tribului. 

image

Nelson, care a fost fotograf în industria publicitară, spune că a vrut să facă triburile să arate „monumentale şi importante". 

Oamenii Huli din Papua Noua Guinee poartă tot soiul de podoabe elaborate şi peruci ceremoniale atunci când pleacă la război.

image

Oamenii Maori din Noua Zeelandă au primit despăgubire din partea guvernului porţiuni mari de pământ împădurit, ca urmare a încălcării drepturilor acestora, încă din secolul XIX. 

image

Oamenii Yali trăiesc în Papua, Indonezia. Teritoriul lor este complet izolat de civilizaţie din cauza poziţionării geografice extrem de complicate.

image

 

Tribul Samburu din Kenya trăieşte în gerontocraţie, adică cei bătrâni au puterea de conducere. Aceştia deţin şi monopolul asupra căsătoriilor şi a turmelor.

image

Tribul Himba trăieşte în nordul Namibiei şi în Angola. Sunt pe jumătate nomazi, fiind cunoscuţi pentru faptul că se acoperă cu otjize, o combinaţie de ocru şi grăsime, care oferă pielii o tentă roşiatică. 

image

Oamenii Maasai din Kenya au dezvoltat abilitatea de a cultiva în deşert.

image

„Simt că trebuie să ajutăm aceste triburi să existe, după legile lor, şi în timpurile moderne. Trebuie să le respectăm habitatul, să le memorăm mândria şi să le ajutăm să-şi transmită tradiţiile generaţiilor care vor veni”, a conchis Nelson. 

Fotograful Jimmy Nelson, în noul lui „studio fotografic”, alături de oameni din triburi

image

Jimmy Nelson vorbeşte despre experienţa sa la conferinţa Ted 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite