FOTO Cum alegem corect bradul perfect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Momentul împodobirii bradului de Crăciun e magic, fie că alegem un molid sau un brad danez. Anul acesta, decoraţiunile cu semnificaţii sentimentale au revenit la modă.

Magia brădului de Crăciun ne readuce în amintire vremurile copilăriei, când priveam cu jind la bomboanele în staniol agăţate printre globuri şi luminiţe, iar mama închidea ochii ori de câte ori furăm una şi-o mâncăm la loc ferit de ochii adulţilor. Însă până la momentul împodobirii trebuie să alegem un brad pe gustul nostru, dar şi pe măsura bugetului.

În ultimii ani, brazii în ghiveci sunt din ce în ce mai căutaţi de români, alături de molizi, după cum ne-a declarat bloggerul „Adevărul“ Diana Gherghiţă Mihăilă, specializată în bricolaj şi decoraţiuni interioare. Aceasta recomandă brazii în ghiveci, cu rădăcină, care pot fi replantaţi în grădina sau în pădure, pentru a fi mai prietenoşi cu natura, dar şi pentru a face o posibilă investiţie pentru viitor. 

„Cel mai bine este să cumpărăm un brad în ghiveci, îl creştem, îl ţinem doi-trei ani, în cazul în care rezistă, după care îl putem planta“, este de părere Diana Gherghiţă, care consideră că brazii artificiali sunt mai potriviţi în spaţii comerciale, cu trafic intens şi variaţii de temperatură, unde un brad natural nu ar supravieţui.

Printre cei mai râvniţi şi de calitate brazi naturali se numără anul acesta cel norvegian, care are ace mari şi moi, molidul, un brad bogat cu structură piramidală şi miros puternic, şi aşa numitul „noble fir“, un tip de brad bogat cu tulpină groasă şi ramuri potrivite pentru ornamente mai grele, dar şi brazii danezi sau cei argintii.

Persoanele creative sau care îşi doresc să economisească  bani pot apela la brazii decorativi, realizaţi chiar de ele. Confecţionaţi din carton, lemn, cărţi sau alte materiale la îndemână, împodobiţi cu o instalaţie luminoasă şi câteva decoraţiuni specifice perioadei, brăduţii ornamentali pot fi o alegere nu numai pentru ecologişti, ci şi pentru adepţii unui stil modern şi minimalist, ne sfătuieşte blogger-ul „Adevărul“. 

Brazii de lux, gata împodobiţi  

În cazul brazilor de Crăciun, preţurile sunt pentru toate buzunarele, dar de regulă este indicat să testaţi ceea ce cumpăraţi indiferent de „renumele“ produsului. O modalitate de verificare este să aşezaţi bradul în poziţie verticală şi să loviţi, de câteva ori, trunchiul de pământ. Cu cât se scutură mai puţine ace, cu atât acesta este mai „sănătos“. De asemenea, este bine ca bradul să fie mai greu pentru că asta înseamnă că are încă suficientă sevă şi nu se va usca rapid. 

Pentru nehotărâţi, Silva Group România a deschis în Bucureşti cea mai mare expoziţie de brazi naturali din ţară, până pe 24 decembrie, cu preţuri pentru toate buzunarele. Astfel, un brad pentru apartament, cu o înălţime cuprinsă între 1,75 şi 2,50 metri se găseşte la preţuri cuprinse între 60 şi 300 de lei, în funcţie de calitate, simetrie şi culoare. 

Pentru clienţii cu dare de mână există posibilitatea de a cumpăra un brad împodobit „de-a gata“, la Bricostore, preţul unui brad alb „Regele Pin” ajungând la 3.400 de lei. Există şi opţiunea de a scăpa mai ieftin şi ceva mai rapid, cu ajutorul persoanelor care se oferă să împodobească bradul contra unei sume de bani. Astfel, tineri cu iniţiativă au postat anunţuri pe site-ul 3lei.ro. oferindu-se să decoreze brazi pentru suma de 100 de lei.

Nu în ultimul rând, pe piaţa din România un serviciu de închiriere de brazi împodobiţi. Site-ul bradcraciun.ro pune mai ales la dispoziţia companiilor brazi pentru toate gusturile, cu preţuri cuprinse între 900 şi 1.400 de lei. Cei care preferă brazii artificiali scapă mai ieftin, preţurile acestora începând de la 40 de lei. 

Ce punem în „bradul sentimental“

Anul acesta este la modă bradul sentimental, brăduţii „cu personalitate” fiind cei împodobiţi cu decoraţiuni handmade sau personalizate, cum ar fi bănuţii din argint şi globurile inscripţionate cu anul Crăciunului sau cu numele persoanelor dragi. 

Cei inventivi şi înzestraţi cu răbdare pot pune osul la treabă, alături de copii sau alţi membri ai familiei, şi pot crea decoraţiuni unice. „Ghirlandele pentru uşă sunt uşor de făcut, dar şi alte ornamente individuale pentru pom, din materiale organice”,  precizează bloggerul „Adevărul“. Pe val sunt şi decoraţiunile aromatizate, cu esenţe naturale, care vin în completarea izului de brad, în cazul celor care optează pentru un pom de Crăciun natural. O idee simplă şi de efect pentru cei care vor să-şi inunde casa cu arome îmbietoare presupune tăierea unei portocale în felii, uscarea acestora pe caloriferul de acasă şi prinderea feliilor cu fundiţe în brad. Pe lângă ornamentele clasice, curentul futurist aduce în atenţia celor care îşi doresc podoabe inedite globurile fosforescente, în culori aprinse, care pot lumina până la opt ore.  

image

Felii de portocală în brad FOTO blogher.com

Diana Gherghiţă a observat anul acesta o preferinţă pentru stilul eclectic, care înglobează mai multe modalităţi de exprimare stilistică. 

Poţi să ai şi un glob foarte preţios, poţi să ai şi ceva făcut de tine acasă în acelaşi brad. Oamenii pun în brad lucruri cu o semnificaţie aparte, pe care poate le-au adunat în timp, lucruri aduse din călătorii, cadouri primite, globuri moştenite din copilărie şi aşa mai departe, a declarat bloggerul „Adevărul“.

Combinaţiile clasice de culori, şi anume roşu-auriu, albastru-argintiu, roşu-alb sau auriu-argintiu, nu se vor demonda niciodată, dar, ca şi anul trecut, culoarea anului desemnată de Pantone, compania americană care setează standardele în culoare, se va impune în decorarea pomului de iarnă. Anul acesta tonurile de Marsala, nuanţa vinului roşu, va domina cei mai dichisiţi brăduţi de Crăciun, potrivit Dianei Gherghiţă. Beteala nu mai este atât de populară, iar locul ei este luat de combinaţiile excentrice cu pene, mărgele, organza sau tul. De asemenea, „astăzi nu prea mai sunt atât de căutate bomboanele de brad clasice, dar în schimb sunt în trend figurinele de ciocolată, căsuţele de turtă dulce etc. Povestea pe care o cunoaştem noi a fost reinterpretată“, în opinia Dianei Gherghiţă.

image

Figurine de ciocolată FOTO markys.com

Cum îngrijim un brad natural

Brazii naturali au nevoie, la fel ca florile, de îngrijire. Se recomandă tăierea a 2-3 cm din trunchiul bradului, pentru ca acesta să absoarbă mai bine umiditatea, în cazul brazilor fără rădăcină. Urmează plasarea într-un stand care reţine apă, pentru că bradul trebuie udat generos în fiecare zi, doar că nu se pune şi zahăr, ca la flori. Acesta poate absorbi până la doi litri de apă, în funcţie de temperatura camerei. De asemenea, pentru ca bradul să nu se usuce, trebuie evitată aşezarea acestuia aproape de o sursă de căldură. În cazul brazilor în ghiveci, aceştia trebuie lăsaţi să se acomodeze treptat cu temperatura ridicată din casă, deci două zile trebuie lăsaţi pe blacon sau în garaj. Pulverizaţi zilnic apă pe crengi şi udaţi pământul la fiecare patru-cinci zile.

Bradul hand-made 

image

Pentru cei care vor să creeze un brad aparte cu propriile mâini, o idee este să realizaţi un brad din role din plastic sau din carton lipite pe un placaj (foto), apoi să-l „decoraţi“ cu diverse obiecte, de la globuri până la flori uscate sau figurine colorate.  

Citeşte şi:

Brazi de Crăciun în forme surprinzătoare

Creativitatea la români: cum arăta Crăciunul înainte de moda bradului

FOTOGALERIE Copiii neinspiraţi ai Moşului: cele mai penibile fotografii de Crăciun

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite