Forbes Pensii: Terapie prin mişcare la a doua tinereţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corpul tău este cea mai importantă investiţie pe termen lung. De aceea, îndrumările unui kinetoterapeut te pot ajuta să-ţi păstrezi energia şi sănătatea intacte până la vârsta pensionării.  

Sprijinit cu un genunchi de salteaua din sala de antrenament, kinetoterape­utul Bogdan Dimitriu (29 de ani) ghidează cu mânile mişcările unei paciente care tocmai îşi termină seria de abdomene cu genunchii îndoiţi. Urmează o serie de mişcări pentru trenul superior, respectiv ridicări de greutăţi mici, pentru tratarea unei discopatii lombare aflate în stadiu incipient.

„Această afecţiune se mai numeşte şi umăr dureros", explică Dimitriu, corectând cu o mişcare a braţului postura pacientei de pe saltea. Programe similare de refacere prin gimnastică se aplică şi în cazul unor vertebre tasate sau al altor afecţiuni născute din sedentarismul şi posturile necorespunzătoare în care oamenii secolului nostru stau zi de zi pe scaunul de la birou.

Indiferent dacă ai 20 sau 60 de ani, activitatea la calculator când mouse-ul şi tastatura nu se află pe aceeaşi linie sau lucrul pe laptop cu capul înclinat au o consecinţă sigură: spondiloza. În cazul sistemului de ventilaţie care ne bate în ceafă şi a aerului condiţionat din maşină, verdictul este la fel de clar: torticolis.

Totuşi, problema principală din care derivă toate sincopele de sănătate rămâne, în opinia lui Dimitriu, aceeaşi: lipsa unui echilibru al vieţii. „Dacă ştii că nu mănânci atât de sănătos pe cât ar trebui, ar fi bine să faci măcar puţină mişcare", crede el.

În schimb, majoritatea celor care ajung să apeleze la terapii de recuperare la Sport Med Center, unde activează Bogdan Dimitriu, sunt persoane cu vârsta medie de 35 de ani care au adoptat timp de ani de zile un cocteil periculos: alimentaţie necorespunzătoare, stres, sedentarism, lipsă de mişcare.

Semnalul de alarmă pentru generalizarea unui stil de viaţă nesănătos: faptul că multe dintre bolile asociate bătrâneţii se mută, din ce în ce mai mult, în prima parte a vieţii. „Am întâlnit cazuri de hernie de disc, boală care apare mult după 40 de ani, la tineri care abia împliniseră 18 ani", povesteşte Dimitriu, care este totuşi optimist în privinţa şanselor pe care le avem de a îmbătrâni frumos.

Prin evoluţia ştiinţei în ultimii ani, chiar şi cel mai stresat om de afaceri are la dispoziţie o serie de arme pentru a lupta împotriva factorilor de mediu sau chiar a moştenirii genetice. Iar dacă neglijenţele din tinereţe şi-au pus totuşi amprenta asupra stării tale fizice la vârsta a treia, fizioterapia şi kinetoterapia reprezintă un tandem eficient. Diferenţa dintre cele două este simplă.

Fizioterapia foloseşte o serie de curenţi de frecvenţă joasă pentru a elimina durerea şi inflamaţiile asociate anumitor afecţiuni, musculatura fiind, ulterior, refăcută şi antrenată cu ajutorul kinetoterapiei. 

Cea mai frecventă problemă la vârsta a treia rămâne, cel puţin în România, obezitatea, care pe lângă faptul că afectează inima, pune o greutate în plus pe sistemul osos. Soluţia kinetoterapeutică include un program de exerciţii schematizat care să întărească sistemul muscular şi să micşoreze stratul adipos. Practic, muşchii se antrenează să susţină mai bine oasele. Un astfel de sistem muscular bine întreţinut ar trebui să existe, în mod ideal, înainte de trecerea către vârsta a treia, în combinaţie cu alimentaţia echilibrată (fără excese frecvente), expunerea la soare în orele permise şi un adaos de calciu în alimentaţie.

CARIERĂ ÎN SAUNĂ. Oricare ar fi problemele care i-ar aduce pe pacienţii săi la sală, Bogdan Dimitriu nu simte că ar mai putea fi luat total prin surprindere de ceva. Până să ajungă la Sport Med Center, a lucrat alături de Octavian Belu, specializându-se în terapii de refacere pentru sportivii de talie olimpică. De la gimnastică artistică, box fete, haltere, tir sau echipele de fotbal din diviziile B şi C, până la gimnastica aerobică (o disciplină care încearcă să devină sport olimpic), kinetoterapeutul s-a aflat în postura de a trata afecţiuni dintre cele mai variate.

Îşi aminteşte, nu fără o strângere de inimă, de lotul feminin de haltere, un sport care, mai ales început la o vârstă fragedă, tasează sever coloana vertebrală: „Durerile fetelor erau atât de intense încât dimineaţa era un chin să-şi facă antrenamentele", rememorează Dimitriu, explicând faptul că în asemenea situaţii fizioterapia are doar efect temporar iar kinetoterapia este baza oricărui proces de recuperare pe termen lung. Adesea, kinetoterapeutul devine, vrând-nevrând, părtaş la situaţiile speciale în care se găsesc pacienţii, fiind nevoit să se adapteze din mers la cerinţele ieşite din comun.

Dimitriu îşi aminteşte şi acum de o luptătoare de Shotokan în vârstă de 19 ani cu care a făcut, timp de două săptămâni, ore întregi de antrenament în saună, pentru a o ajuta să se pregătească pentru o competiţie în Thailanda. „Am slăbit câteva kilograme bune atunci", glumeşte el.

Experienţa din saună i-a folosit, însă, ca punct de plecare în rezolvarea problemelor unui alt pacient: un boxer iranian de 25 de ani care trebuia să slăbească şase kilograme într‑o zi pentru a prinde categoria de greutate la o gală de box. După procedee alternative de saună şi duşuri de la şapte dimineaţa până la nouă seara (pentru a elimina apa din corp), sportivul a reuşit să prindă categoria, dar nu a mai avut niciun fel de energie pentru competiţia efectivă.

Asemenea eforturi extreme, chiar şi în cazul sportivilor de performanţă, trebuie să rămână cazuri izolate, la fel ca dietele drastice. „La vârsta pensionării încep să se vadă şi cele mai mici excese din prima parte a vieţii", concluzionează kinetoterapeutul.

Citiţi mai multe sfaturi pentru o bătrâneţe sănătoasă şi modalităţi de a-ţi păstra sănătos nu doar corpul, ci şi portofoliul de investiţii pentru a doua tinereţe, în suplimentul Forbes Pensii, oferit gratuit împreună cu numărul 35 al revistei Forbes România.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite