Focarele de microbi din supermarketuri: locurile care te pot îmbolnăvi dacă nu cunoşti câteva detalii îngrijorătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supermarketurile sau hipermarketurile sunt locuri pline de germeni, chiar dacă de aici ne cumpărăm în mod obişnuit mâncarea. Există însă câteva zone care pot fi considerate adevărate focare de infecţii, aşa cum a rezultat în urma analizării unor mostre prelevate din mai multe locuri din supermarketuri.

Bacteriile colcăie în locuri unde fluxul de oameni este foarte intens şi obiectele sunt atinse de nenumărate persoane. Iar viruşii gripei, de exemplu, pot rezista pe suprafeţele dure şi 18 ore. În supermarketuri, unde toată lumea pare să atingă tot ce se poate, ar fi indicat să aveţi la dumneavoastră un gel dezinfectant, până ajungeţi acasă, unde primul lucru pe care îl faceţi este să vă spălaţi pe mâini cu apă şi săpun.

Banda (transportor) pentru produse

Banda (transportorul) pentru produse este curăţată foarte rar, iar o astfel de bandă este schimbată şi după 30 de ani, în anumite cazuri. Este confecţionată din PVC, material poros care conţine 43% produse petroliere, şi este destul de dificil de curăţat, dacă nu chiar imposibil, notează Huffington Post. Un studiu desfăşurat de Asociaţia Internaţională a Protecţiei Alimentare a arătat că astfel de benzi transportoare prezintă adesea urme de mucegai, drojdie, stafilococi şi bacterii coliforme, cum este şi E.coli. Iar rezultatul a fost similar pentru toate benzile transportoare analizate.

microbi

FOTO thedailymeal.com

Tastatura POS-ului

Aproape toţi clienţii care plătesc ceea ce cumpără trebuie să atingă tastele POS-ului, puţini fiind cei care au cărţi de credit care nu necesită atingerea tastaturii. Pe de altă parte, tastele POS-ului nu sunt curăţate zilnic sau acest lucru se întâmplă, dacă se întâmplă, extrem de rar. 

microbi

FOTO thedailymeal.com

Feliatoarele pentru mezeluri

Dacă lamele feliatoarelor de mezeluri nu sunt dezinfectate riguros, acestea se transformă în factori de contaminare riscanţi pentru sănătate, printre bacteriile cauzatoare de boli numărându-se şi listeria. O cercetare în cadrul căreia au fost analizate lamele unor astfel de feliatoare a scos la iveală că listeria (infecţia cu listeria produce simptome gastrointestinale într-un interval de 9-48 ore de la ingestie şi un sindrom pseudogripal după 2-6 săptămâni) era prezentă pe 3% dintre acestea.

microbi

FOTO thedailymeal.com

Fructele şi legumele

Într-un supermarket, foarte mulţi oameni obişnuiesc să atingă fructele şi legumele înainte de a le cumpăra. Agenţii patogeni pot găsi o poartă de intrare facilă într-un fruct crăpat sau deteriorat, care a fost atins apoi de nenumărate persoane. Cele care sunt intacte trebuie spălate temeinic după ce ajungem acasă.

image

Pachetele cu carne crudă

Zona cu produse din carne crudă are, de asemenea, un potenţial riscant crescut. Pachetele cu carne sunt manevrate şi atinse de o mulţime de oameni, din unele se scurge sânge, iar pachetele deteriorate pot fi purtătoarele unor microbi precum E.coli, care produc infecţii digestive.

carne

FOTO sways.com.mx

Sacoşele refolosibile

În dorinţa de a avea grijă de mediul înconjurător, dar şi de a face economie, din ce în ce mai multe persoane preferă sacoşele refolosibile, din material textil. Numai că adesea uităm că aceste sacoşe trebuie spălate cu apă fierbinte şi detergent, măcar din când în când, pentru că de multe ori le aşezăm pe jos în supermarket. De asemenea, nu aşezaţi plasele de cumpărături pe masa din bucătărie, pe blatul de bucătărie, pe aragaz sau pe chiuvetă când ajungeţi acasă, pentru că veţi contamina respectivele suprafeţe cu germeni dintre cei mai variaţi. Nu degeaba, podelele supermarketurilor se numără şi ele pe lista celor mai contaminate locuri cu microbi.

microbi

FOTO humofthecity.com

Coşul pentru cumpărături

Coşurile pentru cumpărături din supermarketuri sunt unele dintre cele mai murdare obiecte de care ne folosim pentru a transporta produsele alimentare pe care le cumpărăm. Indiferent dacă este vorba despre mânerele coşurilor sau de fundul coşului, unde punem produsele, acestea sunt pline de microbi, după cum au arătat nenumărate teste realizate pe probe prelevate de pe acestea.

cos

FOTO dailyfinance.com
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite