Foamea, noua armă în lupta cu somnul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faceţi eforturi pentru a rezista târziu în noapte? Mai gândiţi-vă dacă vă doriţi gustări dulci pentru a vă ţine treaz! Un nou studiu făcut pe musculiţe de oţet (Drosophila melanogaster, denumite popular „beţive") indică faptul că un creier obosit, lipsit de somn, este menţinut în stare de alertă de foame, scrie LiveScience.

O cercetare ale cărei rezultate au fost publicate recent în revista „PLoS Biology" a analizat efectele înfometării asupra unor musculiţe de oţet modificate genetic pentru a deveni sensibile la privarea de somn. „Beţivele" somnoroase care au fost lipsite şi de mâncare au rămas treze mai mult decât cele cărora li s-a dat să mănânce.Musculiţele hămesite au trăit, de asemenea, mai mult. Unele au supravieţuit până la 28 de ore, de trei ori mai mult decât cele care au avut acces la mâncare.

„Dintr-o perspectivă evoluţionistă, demonstraţia are sens", spune coautorul studiului, Matt Thimgan, cercetător la Universitatea din Washington, SUA. „Dacă ţi-e foame, vrei să deţii controlul pentru a-ţi mări şansele de a găsi o sursă de hrană, în loc să devii, la rândul tău, hrană pentru altcineva".

Un management special al lipidelor

Cercetătorii au mai descoperit, de asemenea, o genă care are putea explica abilitatea musculiţelor de oţet de a rezista la efectele lipsei de somn. Aceasta le ajută pe „beţive" să aplice un management special de stocare şi de utilizare a lipidelor la nivelul creierului.

În timp ce studiul poate adăuga o nouă perspectivă asupra importanţei somnului în viaţa oamenilor şi asupra sănătăţii lor, cercetătorii au avertizat că descoperirile lor nu reprezintă o recomandare de a sări peste cină pentru a putea rămâne treaz toată noaptea - în cele din urmă, şi musculiţele somnoroase, şi cele flămânde au murit!

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite