Fericirea începe cu tine!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din Baia Mare inteleg fericirea

Începând de ieri şi până mâine, mă aflu în Baia Mare, unde am venit să vorbesc cu elevii din două licee şi membrii comunităţii, despre fericire.  Când stai de vorbă cu elevii de liceu despre fericire, deschiderea este surprinzătoare! În cadrul evenimentului de ieri, cred că cele mai importante două idei generate de ei au fost că, pe de o parte, fericirea este cel mai bun fard al unei femei, iar apoi că fericirea începe cu tine!

 Începând de ieri şi până mâine, mă aflu în Baia Mare, unde am venit să vorbesc cu elevii din două licee şi membrii comunităţii, despre fericire. Ieri am avut deja un prim eveniment, iar astăzi ne pregătim pentru cel de-al doilea.  

 Când stai de vorbă cu elevii de liceu despre fericire, deschiderea este surprinzătoare!  

 Mai mult, modul creativ şi direct în care ei stârnesc idei pur şi simplu mă uimeşte de fiecare dată, fără excepţie!  

  

 Discuţiile cu liceeni sunt, în general, axate în jurul a două activităţi: primul lucru pe care îl facem este să urmărim un documentar realizat în SUA, Nigeria şi India, tot de elevi de liceu.  

 Apoi, îi împart în echipe, le ofer câte o foaie de flip chart şi carioci şi îi rog să scrie ce cred ei că este fericirea, în cel mai creativ mod pe care îl pot gândi în cele câteva minute pe care le au la dispoziţie.  

  

 În cadrul evenimentului de ieri, cred că cele mai importante două idei generate de ei au fost că, pe de o parte, fericirea este cel mai bun fard al unei femei, iar apoi că fericirea începe cu tine!  

  

 Şi uite despre ideea asta vreau şi eu să vorbesc în rândurile ce urmează:  

  

 La nivel fizic, am fost învăţaţi să credem că moştenirea genetică este, cumva, cioplită în piatră şi că nu o putem schimba indiferent de ce anume facem. Greşit! Studiile din ultimii ani ne-au dezvăluit două adevăruri fantastice! În primul rând, starea de spirit afectează ADN-ul, deci în funcţie de ce gânduri propagăm în mintea noastră, ne putem influenţa într-o formă pozitivă sau negativă viaţa.

 Apoi, până de curând se credea că creierul nu se regenerează şi că pe parcursul vieţii pierdem în mod constant neuroni. Din nou, nu este corect. Studiile Prof. Dr. Richard Davidson, neurologul cu cele mai multe descoperiri din acest secol, ne arată că creierul nostru produce în medie 5000 de neuroni noi în fiecare zi, în zonele din creier pe care le folosim cel mai des.  

 Sigur, forma creierului nostru nu se schimbă datorită acestor neuroni, dar se schimbă densitatea zonelor respective!  

 Deci, dacă gândim empatie, iubire, acceptare, atunci ne dezolvam acele zone din creier, în detrimentul fricii sau agresivităţii.  

 Despre creier se pot scrie cărţi întregi, aşa că voi reveni cu articole despre acest organ fantastic pe care îl posedăm cu toţii.  

  

 La nivel emoţional, fiecare copil vine în această lume fără niciun fel de informaţii despre cum este ea construită.  

 În consecinţă, părinţii noştri ne sunt primii şi cei mai importanţi ghizi. Din respect şi iubire faţă de cei care ne-au născut, de multe ori evităm să punem sub semnul întrebării părerile şi sfaturilor lor.

 În ceea ce priveşte însă, structura societăţii româneşti, ea a suferit schimbări profunde pe fondul istoriei pre şi post decembriste.  

 Fără să ne dăm seama, mulţi dintre noi trăim într-o realitate care nu mai este în concordanţă cu schimbările actuale.  

 Avem nevoie să ne oprim din modul în care trăim şi gândim activ, să ne uităm în jur cu flexibilitate şi curiozitate reală, pentru a ne putea găsi fericirea în lumea în care trăim acum!  

  

 Concluzia celor pe care tocmai le-am enunţat, este una singură: suntem, în mod real şi constant, arhitecţii propriilor vieţi, indiferent de locul sau condiţia în care ne-am născut.  

  

 Avem nevoie stringentă, deci, ca în propriul ritm să trăim fiecare moment asumat, conştient, cu deschidere şi dorinţa de a aduce fericirea în vieţile noastre. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite