Femeia fără machiaj, între „servitoare” şi model de urmat: „Se fac automat conexiuni între felul cum arăţi şi realizările personale şi profesionale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artista Dana Nălbaru şi artista Alicia Keys, două femei nemachiate. FOTO Facebook/huffingtonpost.es
Artista Dana Nălbaru şi artista Alicia Keys, două femei nemachiate. FOTO Facebook/huffingtonpost.es

În timp ce cântăreaţa Dana Nălbaru este criticată că arată „ca o servitoare” pentru că nu se machiază, artista americană Alicia Keys este apreciată şi lăudată de milioane de oameni din toată lumea pentru că sfidează prejudecăţile şi apare la evenimente publice importante fără pic de machiaj, după ce a declarat că ajunsese să-i fie teamă să mai iasă din casă ca să nu fie văzută aşa cum arată în mod natural.

„De fiecare dată când ieşeam din casă, eram îngrijorată dacă nu mă machiam. Dacă cineva vrea să facă o poză cu mine? Dacă o postează online. Acestea erau gândurile mele care arătau nesiguranţă şi superficialitate mea. Şi una peste alta, se pare că mai mult conta ce cred alţii despre mine. (…)Eu nu mai vreau să mă ascund”, scria artista Alicia Keys într-o scrisoare deschisă din luna mai în care promitea că nu va mai pune pe faţă nici măcar un strat de fard sau rimel.

După ce a anunţat că renunţă să se mai ascundă în spatele produselor cosmetice, cântăreaţa americană a dat startul unei campanii pe Instagram, cu hastag-ul #NoMakeup, care a strâns în câteva luni peste 12 milioane de reacţii, din partea femeilor care s-au simţit încurajate să posteze fotografii în care apar naturale, fără pic de machiaj, la fel ca vedeta americană. Campania are un succes enorm şi pe Twitter, unde s-au strâns peste 23 de milioane de followeri. 

Cea mai recentă apariţie a Aliciei Keys la un eveniment public de anvergură, pe covorul roşu de la decernarea premiilor MTV Music Video Awars 2016 (foto jos), a fost comentată pozitiv nu numai pe reţelele sociale, dar şi în presa internaţională.

alicia keys cosmopolitan.it

Alicia Keys la gala de decernare a premiilor  MTV Music Video Awars 2016. FOTO cosmopolitan.it

Jur că această experienţă este cea mai puternică, mai eliberatoare şi mai onestă alegere pe care am făcut-o vreodată”, a declarat Keys despre decizia de a nu-şi mai ascunde faţa, dar nici ceea ce gândeşte, nici ceea ce este în sufletul ei, nici visele pe care le are, nici momentele dificile cu care se confruntă. În acelaşi timp, cântăreaţa a ţinut să explice recent că nu este împotriva machiajului şi nu are nimic cu cele care aleg să se machieze, dar că s-a săturat ca femeile să se simtă presate să poarte machiaj şi să le fie jenă cu înfăţişarea lor naturală. 

La polul opus, cântăreţei Dana Nălbaru i s-a reproşat că nu se îngrijeşte şi că arată îmbătrânită, după ce pe Facebook a fost postată o poză făcută de paparazzi, în care apare fără machiaj. 

„De ce nu ai grijă de tine? Păcat, să arăţi ca şi cum ai fi o servitoare. DAR ştiu servitoare care arată mai îngrijite. Deci nu insulta pe cei ce te-au admirat şi încă o mai fac. ÎNGRIJEŞTE-TE, că o să te lase şi soţul tău şi să nu te miri“, a fost mesajul pe care i l-a adresat o utilizatoare.

Fosta membră a trupei Hi-Q a reacţionat la criticile aduse pe pe blogul personal, cu un text intitulat „Te părăsesc, iubito“ în care explică de ce îi place să fie „servitoare“ pentru familia ei şi că este dispusă să renunţe la tabieturile personale pentru fericirea celor dragi. Mesajul a fost însoţit de o fotografie postată chiar de vedetă, din studio, în care de asemenea nu poartă machiaj.

Nemachiată = neîngrijită? 

Psihologul Keren Rosner subliniază că această imagine a femeii perfecte, care trebuie să arate impecabil în orice moment, din cauza căreia nu-şi mai permite să se simtă confortabil dacă arată natural, a fost creată şi este susţinută tocmai de această  industrie a showbiz-ului, a vedetelor, în special a Hollywood-ului.

A nu purta machiaj a devenit echivalent cu nu te îngrijeşti tocmai pentru că imaginea contează foarte mult şi, impactul vizual fiind primar, o persoană este evaluată imediat în funcţie de cum arată, chiar dacă evaluarea se face după factori exteriori, care nu privesc o persoană în complexitatea ei, nu se apreciază valoarea umană. Însă după aspectul fizic este analizat, dincolo de gustul estetic al unei persoane, inclusiv condiţia socială pe care o are, se fac şi legături între felul în care arată şi ceea ce se petrece în viaţa ei personală, punctează psihoterapeutul.

Rosner arată că mai ales în cazul persoanelor publice, oamenii nu mai fac delimitarea între profesie şi viaţa particulară:


„În cazul persoanelor publice, viaţa profesională se prelungeşte în viaţa particulară. Pentru că oricât de mult ar fi de apreciată, oamenii cu greu pot ignora faptul că este persoană publică. Şi asta pentru că atunci când o văd sau o întâlnesc, o apreciază şi o evlauează ca persoană publică, nu ca persoană particulară. Persoana publică este privită din afară şi, de aceea, oamenii au anumite aşteptări, mai ales dacă au fost obişnuiţi ca vedeta respectivă să apară într-un anumit fel în public, poate mai aranjată. Prin urmare, au un şoc dacă diferenţa este mare între imaginea cu care au fost obişnuiţi şi ceea ce văd când vedeta nu este la fel de pusă la punct.”

În acelaşi timp, mai arată psihologul, oamenii simt nevoia să bârfească, să facă legături negative între anumite schimbări fizice şi eventuale probleme din viaţa personală:

Se fac automat conexiuni între felul cum arăţi şi realizările pe plan personal şi profesional. Oamenii au tendinţa să creadă că o persoană nu mai arată fizic aşa cum au fost obişnuiţi, tocmai pentru că nici pe alte planuri lucrurile nu stau foarte bine. Iar în cazul vedetelor, imaginea este cu atât mai importantă pentru că se consideră că aspectul fizic îngrijit face parte din profesia lor. Aşa cum munca unui instalator este apreciată pentru felul în care execută lucrarea, se consideră automat că înfăţişarea este esenţială mai ales pentru o persoană cu statut public, tocmai pentru ca este urmărită foarte mult, privită. Deci atunci când impactul vizual este unul negativ şi reacţiile celor din jur sunt cel mai adesea negative, observă psihologul Keren Rosner.

Nu în ultimul rând, reacţiile pozitive primite de artista americană, în contrast cu cele negative iscate de fotografia Danei Nălbaru reprezintă şi o urmare a modului în care au apărut cele două situaţii. În timp ce artista străină a făcut acest lucru în mod public, anunţat printr-o scrisoare publică, şi s-a poziţionat ca un model de urmat, pozele cu Dana Nălbaru au apărut întâmplător, fără a fi susţinute de un anumit mesaj, spune Rosner. În concluzie, psihologul crede că este binevenită iniţiativa unor vedete de a se arăta lumii şi dincolo de imaginea artistică, pentru că aşa oamenii poate vor învăţa că există o parte dedicată profesiei şi o viaţă personală şi se va diminua această pretenţie de a arăta mereu într-un anumit fel. 
 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite