FDA din Statele Unite confirmă că IQOS reduce semnificativ expunerea la substanţe toxice faţă de fumatul convenţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IQOS este primul şi singurul produs electronic cu nicotină căruia i s-a acordat autorizaţie de comercializare în cadrul procesului FDA pentru produse din tutun cu risc modificat.
IQOS este primul şi singurul produs electronic cu nicotină căruia i s-a acordat autorizaţie de comercializare în cadrul procesului FDA pentru produse din tutun cu risc modificat.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a concluzionat că dovezile ştiinţifice disponibile până în acest moment demonstrează că este de aşteptat ca IQOS să aibă un impact pozitiv asupra sănătăţii populaţiei.

În 7 iulie 2020, FDA, autoritatea americană de reglementare în domeniul alimentelor şi medicamentelor, a autorizat comercializarea IQOS, sistemul de încălzire electronică a tutunului al Philip Morris International (PMI), ca produs din tutun cu risc modificat (MRTP). Astfel, FDA a determinat că emiterea acestei decizii pentru IQOS este adecvată pentru a proteja sănătatea publică. Decizia demonstrează că IQOS este un produs din tutun fundamental diferit de ţigările convenţionale şi că trecerea completă de la ţigările convenţionale la sistemul IQOS reduce în mod semnificativ expunerea organismului la substanţe nocive sau potenţial nocive.

IQOS este primul şi singurul produs electronic cu nicotină căruia i s-a acordat autorizaţie de comercializare în cadrul procesului FDA pentru produse din tutun cu risc modificat.

Această decizie se bazează pe analiza riguroasă a numeroaselor dovezi ştiinţifice pe care PMI le-a prezentat către FDA în decembrie 2016, în cadrul prezentării documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei.

Un dosar de un milion de pagini

„FDA a fost prima autoritate din lume de reglementare din acest domeniu care a identificat şi a creat un proces separat şi dedicat pentru produsele din tutun cu risc modificat. A recunoscut potenţialul alternativelor şi a creat un sistem special pentru a le evalua şi a le încadra ca atare. În 2012, tot FDA a publicat un ghid pentru bune practici în cercetare şi a explicat celor care voiau să depună un astfel de dosar spre evaluare ce ar trebui să urmărească în studiile lor. Acest îndrumar a fost adoptat şi de compania Philip Morris, în felul în care au fost desfăşurate studiile şi în felul în care ne-am definit obiectivele. În decembrie 2016 a fost depus către FDA primul pachet de date, un dosar complex de mai mult de un milion de pagini, iar procesul de evaluare a durat aproximativ 3 ani şi jumătate, fiind unul extrem de riguros“, a declarat Andrei Ghizdăvescu, manager relaţii ştiinţifice la Philip Morris România, în cadrul emisiunii Adevărul Live. 

Cu un an în urmă, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a autorizat comercializarea IQOS în Statele Unite, dar atunci autorizaţia nu permitea producătorului să facă niciun fel de afirmaţii despre reducerea riscurilor. În autorizaţia emisă pe 7 iulie anul acesta, FDA permite Philip Morris să comunice către consumatorii din Statele Unite următoarele afirmaţii: „Sistemul IQOS încălzeşte tutunul, dar nu îl arde. Aceasta reduce în mod semnificativ producţia de substanţe nocive şi potenţial nocive. Studiile ştiinţifice au demonstrat că trecerea completă de la ţigările convenţionale la IQOS reduce expunerea organismului la substanţe nocive şi potenţial nocive.“

„Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) are două niveluri de standarde, emite autorizaţii adecvate protejării sănătăţii publice – standardul pe care IQOS l-a îndeplinit deja acum un an, şi standardul mai înalt, care cere ca o autorizaţie să fie emisă în interesul promovării publice. A fost decis că autorizaţia recentă pentru IQOS îndeplineşte acest standard pentru că, dacă cei care fumează trec complet la IQOS, studiile ştiinţifice ne arată că se expun la mai puţine substanţe toxice şi potenţial toxice. Dar FDA nu se uită numai la fumători, ci şi la restul societăţii, ia în considerare societatea în ansamblul ei, se uită să vadă dacă există un risc ca aceste produse să fie atractive pentru tineri, sau să crească consumul de tutun în rândul întregii populaţii. Şi atunci, decizia FDA este foarte importantă pentru că au luat în calcul toate aceste posibilităţi şi au concluzionat că, aşa cum arată datele în acest moment, IQOS este o alternativă pentru fumătorii adulţi care ar continua să fumeze şi, în acelaşi timp, nu există un risc mare să fie atractiv pentru tineri sau pentru adulţii care nu fumează. De aceea, această autorizaţie este adecvată promovării sănătăţii publice“, a spus Dragoş Bucurenci – director de comunicare al Philip Morris Romania.

Diferenţa dintre o ţigară electronică şi IQOS

Ţigara electronică a fost prima care a apărut pe piaţă, în urmă cu aproximativ 15 ani. În cazul ei, există un dispozitiv electronic care încălzeşte un lichid, format de obicei din glicerină vegetală, propilenglicol, nicotină şi arome. Prin încălzire, acestea sunt vaporizate. Au existat mai multe generaţii de ţigări electronice, la momentul acesta pe piaţă fiind disponibile mii de tipuri cu o variabilitate foarte mare.

„Dispozitivele cu tutun încălzit, precum IQOS, sunt de dată mai nouă. Primul din această categorie este cel al companiei Philip Morris, care a fost pus pe piaţă în forma lui actuală în 2014. Diferenţa majoră este că acest sistem de încălzire al tutunului utilizează o lamelă care încalzeşte în mod controlat o rezervă de tutun şi nu permite temperaturii să depăşească un anumit nivel. Acel vapor se produce tot din glicerină şi propilenglicol, care sunt adăugate tutunului, dar nicotina este extrasă direct din tutunul din rezervă“, a explicat Andrei Ghizdăvescu.

„IQOS încălzeşte tutunul, dar nu-l arde, cum se întâmplă în cazul ţigărilor. Principala cauză a bolilor asociate fumatului nu este nicotina, ci toate acele substanţe toxice care sunt produse în urma arderii. Este un mod de a-i oferi fumătorului nicotină, pentru că el asta caută. Substanţă care, atenţie, nu este lipsită de riscuri, nu trebuie consumată dacă nu eşti dependent. Dar, dacă tu oricum fumezi, e mai bine să găseşti o cale prin care să-ţi iei doar nicotină, fără a inhala toate acele substanţe toxice din ardere. În medie, nivelurile de substanţe nocive sunt reduse cu 95% în cazul dispozitivelor electronice“, a mai adăugat Dragoş Bucurenci. 

Articol susţinut de Philip Morris România.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite