Fast-foodul ne bagă în depresie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de alimente cu un conţinut ridicat de grăsimi creşte riscul căderii în depresie. Rezultatele unui studiu realizat în Spania confirmă cercetările anterioare care au demonstrat o legătură directă între „junk-food“ şi tulburările psihice.

Acizii graşi trans şi grăsimile saturate conţinute în alimente de tip fast-food ­(pizza, chipsuri, hamburgeri) cresc riscul declanşării depresiei, arată un studiu spaniol publicat în SUA şi citat de AFP. Cercetătorii au demonstrat că există şi grăsimi bune, cum ar fi uleiul de măsline - care are un conţinut ridicat de acizi graşi omega 9 - alte uleiuri vegetale şi carnea de peşte, care determină o scădere a riscului de declanşare a bolilor mintale.

La acest studiu au participat peste 12.000 de voluntari, cărora cercetătorii le-au monitorizat regimul alimentar şi stilul de viaţă timp de şase ani. Iar dacă în momentul în care a început cercetarea, niciunul dintre voluntari nu suferea de depresie, la final, 657 dintre ei au prezentat simptome depresive.

Risc pentru sănătate

Cercetătorii spanioli au constatat că voluntarii care au consumat acizi graşi trans şi grăsimi saturate prezintă un risc de depresie cu 48% mai mare în comparaţie cu voluntarii care nu consumau alimente ce conţin acele tipuri de grăsimi.„Cu cât era mai mare cantitatea de grăsimi trans asimilate, cu atât efectele asupra sănătăţii mintale erau mai severe", a declarat Almudena Sanchez-Villegas, profesoară la Universitatea Las Palmas de Gran ­Canaria din Spania şi principalul autor al studiului.

Cercetarea a fost realizată pe un grup de europeni care consumă cantităţi relativ scăzute de acizi graşi trans - în medie, doar 0,4% din totalul caloric al alimentelor. „Cu toate acestea, am constatat o creştere cu aproape 50% a riscului de depresie", a declarat Sanchez-Villegas. „Bazându-ne pe aceste rezultate, ne putem da seama de dimensiunea efectului în ţări ca SUA, unde grăsimile nesaturate ajung la 2,5% din totalul caloric al alimentaţiei." Cercetarea a subliniat şi faptul că, în lume, 150 de milioane de oameni suferă de depresie, cifra fiind în creştere în ultimii ani. Creşterea este atribuită de autorii studiului schimbărilor radicale a surselor de grăsimi din dietele vesticilor, care au înlocuit grăsimile bune - polinesaturate sau mononesaturate, prezente în nuci, ulei vegetal şi peşte - cu cele saturate şi acizii trans ce se găsesc în carne, unt şi alte produse de patiserie şi fast-food. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite