Facebook ajută memoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facebook-ul, la fel ca şi celelalte reţele de socializare, este considerat, în general, o distragere. Întreruperea activităţii pentru verificarea notificările sau pentru vizualizarea un videoclip nu pare a fi de ajutor în memorarea informaţiilor, mai ales în cazul persoanele în vârstă, a căror atenţie poate fi mai fragmentată. Noile cercetări arată însă că astfel de distrageri pot fi benefice memoriei, potrivit publicaţiei „Time“.

Atunci când bătrânii sunt distraşi de la îndeplinirea unei sarcini, ei păstrează mai bine în memorie informaţiile irelevante, comparativ cu tinerii, potrivit lui Renee Biss, psiholog de la Universitatea din Toronto.

Alături de colegii ei, Biss a creat un experiment în cadrul căruia au fost implicaţi aproximativ 200 de adulţi, cu vârste cuprinse între 67 şi 68 de ani, şi tineri ce aveau între 19 şi 20 de ani. Lor le-a fost cerut să memoreze o listă cu 20 de cuvinte, fiind testaţi pe baza acestora.

Acestora li s-au arătat desene şi li s-a cerut să apese un buton atunci când desenul s-a repetat. Unele desene conţineau şi cuvinte din lista cu cele 20 de cuvinte, în timp ce pe altele apăreau cuvinte fără sens - participanţilor li s-a spus să ignore cuvintele şi doar să identifice imaginile.

Deloc surprinzător, tinerii s-au descurcat mai bine la testul cuvintelor, însă şi cei mai în vârstă şi-au amintit, în cadrul celui de-al doilea test, la fel de multe cuvinte care au fost ataşate întâmplător de imagini, la fel ca cei tineri.

Creierul persoanelor vârstnice poate folosi mecanisme de amintire diferite faţă de cel al tinerilor şi poate beneficia de repetiţie, chiar dacă această repetiţie are forma unei distrageri, este una dintre concluziile studiului. „Prezentarea în mod repetat a informaţiilor întâmplătoare, care reprezintă de fapt distrageri, minimalizează, chiar elimină, uitarea specifică vârstei“, au declarat cercetătorii.

Reţelele de socializare, pe care mulţi dintre noi le folosim ca metode de distragere, pot reprezenta potenţiale modalităţi pentru testarea acestei strategii. Informaţii importante pe care oamenii mai în vârstă trebuie să şi le amintească, precum programările la medic, pot fi încorporate, de exemplu, sub forma notificărilor de pe Facebook.

Mai mult decât atât, în cadrul întâlnirii anuale din cadrul Societăţii Internaţionale de Neuropsihologie din Hawaii, cercetătorii au discutat despre modul în care Facebook-ul poate îmbunătăţi funcţia cognitivă în cazul persoanelor vârstnice.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite