Exerciţiul de dicţie care îţi înnoadă limba: 95% din români nu pot pronunţa corect acest text

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Textul trebuie citit cu voce tare, într-un ritm mediu, fără să silabiseşti cuvintele. FOTO linkedin.com
Textul trebuie citit cu voce tare, într-un ritm mediu, fără să silabiseşti cuvintele. FOTO linkedin.com

Oratorii care vor să dobândească o dicţie perfectă apelează la exerciţii de vorbire cât mai complexe, nu la banalul „şase saşi în şase saci“. Conform dictie.ro, există un text care nu poate fi pronunţat în mod corect şi clar de 95% din vorbitorii nativi de limba română. Fă testul şi află dacă te numeri printre cei puţini care nu numai că au o dicţie bună, dar au şi abilitatea de a descifra cuvintele în avans.

Exerciţiul de dicţie trebuie să respecte câteva reguli, notează dictie.ro. Textul trebuie citit cu voce tare, într-un ritm mediu, fără să silabiseşti cuvintele. Dacă ai greşit, repetă testul până când se vor auzi clar toate sunetele. Textul de mai jos este un fragment din manualul de dicţie „Şase saşi în şase saci“, de Carmen Ivanov.

„Releurile rablelor liderului rebelilor libieni atinse de originalitatea nabucodonosoriană aproape imperturbabilă, nesemnificativă pentru antiperistaltismul prestidigitatorului erau de un primitivism extrinsec şi veneau pe filiera colaboraţioniştilor incompatibili cu senzaţia de incomprehensibilitate când, în inalienabilitate, se prind cu dinamism zglobiu la cimilituri infinitezimale marcate de insesizabilitate cu o idiosincrasie fantasmagorică şi abracadabrantă ireversibilă în contemporaneitate şi fără unilateralitate cu o megalomanie uzând un primitivism spasmodic şi zguduitor.

Manifeşti stupoare când pe o microfotoradiografie întrezăreşti o inexorabilă cifră treisprezece şi gândeşti: paraskavedekatriafobia e mai rea decât hipopotomonstrosecvipedaliofobia, dar mai uşoară decât venustrafobia, ablutofobia sau chiar logizomecanofobia.

A fost diagnosticat otorinolaringologic cu rinodislalie acută din cauza mucezelii inflourescente ce se întrepătrunde buconazofaringian cu o discopatie neidentificabilă laparoscopic cu chintesenţă lamelibranhiată a acidului dezoxiribonucleic care a ajuns la desuetudine din cauza acidului acetilsalicilic, care cu recrudescenţă antispasmodică ucide microorganisme dicotiledonate sau monocotiledonate culese dintr-o zarzavagerie paralelipipedică prelucrată din obiecte contondente fără unilateralitate sau fotoluminiscenţă.

I se înceţoşează mintea în mod anatomopatologic când priveşte demonstraţia ireversibilă, de o neinteligibilitate transcendentală a muşchiului sternocleidomastoidian şi se gândeşte cu impasibilitate minuţioasă la vicisitudinile de imponderabilitate a şasiurilor săseşti cuprinse de un scurtcircuit electric neelucidat.“
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite