Eşti un maniac al controlului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul de la care nu te abaţi niciodată, senzaţia că nimeni nu poate face un lucru mai bine ca tine şi teama de schimbare şi de nou ar putea fi semne ale nevoii tale de a deţine întotdeauna controlul asupra tuturor lucrurilor.

Desigur, cu toţii avem nevoie să ne simţim stăpâni pe propria viaţă şi pe lucrurile pe care le facem. Şi nu este nimic rău în asta. Ba chiar aceasta este condiţia esenţială pentru a reuşi în planurile pe care ni le propunem: să ştim exact ce vrem şi să încercăm să deţinem control asupra propriului destin.

Dar pentru că, într-o foarte mare măsură, succesul acţiunilor noastre depinde de multe alte persoane, cum sunt părinţii, partenerul de viaţă, copiii şi colegii de serviciu, putem căpăta tendinţa de a încerca să-i controlăm şi pe cei din jur. În astfel de situaţii, în scurt timp putem ajunge adevăraţi maniaci ai controlului.

Crezi că ai mereu dreptate

E normal să-ţi susţii punctul de vedere atunci când ştii că ai dreptate. Dar dacă de cele mai multe ori a avea dreptate este mai important pentru tine decât a fi corect şi rezonabil, atunci ai putea avea o problemă cu deţinerea controlului. Asta se întâmplă mai ales în relaţiile de cuplu, dar şi în relaţia şef-subaltern.

Într-o discuţie, chiar şi într-o dispută, este foarte important să asculţi şi ce are de spus celălalt şi, oricât ai fi de sigur pe părerile tale, să-i acorzi credit şi celui din faţa ta. Evită replicile de genul: „Ştii că eu am întotdeauna dreptate!". O astfel de frază poate stârni frustrări în rândul partenerilor de discuţie sau, dimpotrivă, îi poate determina pe aceştia să îţi conteste părerile.

«Lucrul bine făcut e cel pe care-l fac chiar eu!»

Acesta este sloganul tău. De aceea, atât acasă, în ceea ce priveşte treburile casnice, cât şi la serviciu, ai tendinţa să te supraaglomerezi doar pentru că nu ai încredere în capacitatea celorlalţi de a-şi face treaba. Pe termen scurt, sigur, simţi că deţii controlul şi eşti mulţumit de rezultate.

Dat cât timp poţi da randament maxim făcând şi treaba celorlalţi? Soluţia este să încerci să-ţi limitezi responsabilităţile astfel încât să nu te oboseşti inutil şi să împarţi sarcinile şi celor din jur. Cu siguranţă, comunicându-le celorlalţi ce aşteptări ai de la ei vei obţine rezultate bune fără a te implica prea mult.

Dacă îi judeci frecvent pe ceilalţi

De multe ori, aşteptările noastre de la ceilalţi sunt mai mari decât ar trebui. Dar a te aştepta ca toată lumea din jur să fie exact la fel ca tine şi chiar să gândească la fel este încă una dintre dovezile că ai putea fi un maniac al controlului.

În unele situaţii, tu nu vrei pur şi simplu ca un lucru să fie bine făcut, ci să fie făcut după criteriile tale. Altfel, ai impresia că rezultatul va fi un eşec. Trebuie să conştientizezi totuşi că pot exista mai multe căi de a ajunge la soluţia corectă.

«Spontaneitate? Nu e pentru mine!»

Persoanele care simt nevoia să deţină în permanenţă controlul nu prea apreciază nici spontaneitatea, nici măcar cadourile ieşite din comun, de genul unei călătorii într-o altă ţară. De regulă, lucrurile trebuie să se întâmple după un program fix, pentru că doar aşa te simţi în siguranţă.

De aceea, un astfel de maniac al controlului este un partener destul de dificil într-o relaţie de cuplu. În unele cazuri, nici măcar sexul nu mai rămâne o plăcere de moment, ci o altă activitate bifată pe lista lucrurilor de făcut.

Specialistul nostru
Lena Rusti

psiholog
psihoterapeut


Pentru unele persoane, controlul înseamnă siguranţă şi, prin exercitarea controlului, acestea îşi împlinesc dorinţa interioară de semnificaţie, de a avea un rost în mediul social din care fac parte. Controlul devine esenţial şi manifestat în unele sau în toate planurile vieţii.

Cu cât tensiunea interioară este mai mare, cu atât dorinţa de control asupra lucrurilor şi persoanelor din jur devine şi ea mai mare. A tempera dorinţa de a controla mediul extern şi pe cei din jurul tău implică a echilibra mediul intern al propriei persoane.

Acest lucru poate însemna practic orice, de la acceptarea limitelor, până la a învăţa să comunicăm ceea ce simţim, ceea ce ne place sau ceea ce nu ne place. Să ne conştientizăm emoţiile şi sentimentele înainte ca acestea să devină propriile noastre simptome ale maniei controlului.

Caracteristică

Abaterile de la program îi fac pe maniacii controlului să devină anxioşi şi nesiguri.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite