Este bradul de Crăciun imoral? Despre etica sărbătorilor de iarnă, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Cred că nu e etic ca anul acesta să avem brad de Crăciun“, spune Florin Prună, cercetor al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată de la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti. Eco-terorism sau bună-cuviinţă? Florin Prună şi Radu Uskai, de la CCEA, au vorbit, la Adevărul Live, despre etica mediului de Crăciun.

„Oare nu ar fi mai bine să dăruim naturii, măcar anul acesta, o mică pauză, să diminuăm puţin din stresul la care o supunem zi de zi? Pare a fi un gest sensibil dar, mai presus de toate, este coerent cu starea în care tot noi am adus ecosistemul“, a argumentat Florin Prună. Totuşi, cum poate arăta Crăciunul fără simbolul cel important al său? Este acesta doar un alt exemplu de habotnicie ecologică ori bradul de Crăciun pune, cu adevărat, probleme de morală?

Cât de importantă e moştenirea noastră culturală în raport cu etica mediului? Care sunt responsabilităţile noastre faţă de natură? Am putea sărbători Crăciunul fără brazi şi instalaţii luminoase, energofage? Cum ar arăta masa de sărbători cu exact atâta mâncare cât va fi consumată? 

Florin Prună şi Radu Uszkai au vorbit , la Adevărul Live, despre etica sărbătorilor de iarnă.


Florin Prună, cercetor al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată de la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

image

Platforma de dezbateri Adevărul Live profită de experienţa unor specialişti în studiul eticilor aplicate pentru a desena cadrul fin al unei analize ca o competiţie de păreri. Vă oferim uneltele şi materia primă: discursul raţional, bazat pe argumente, şi un spaţiu de dezbateri şi dialog. Ce e bine şi ce e rău judecaţi dumneavoastră! Nu vă facem morală! Vorbim despre temele controversate, despre dilemele contemporane şi readucem pe agenda persoanală un cuvânt aparent abstract şi anacronic: etică. Cu alte cuvinte, instrumentarul elementar pentru a înţelege conflictele politice şi sociale ale lumii de azi.

Centrul de Cercetare în Etică Aplicată a apărut şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. Este singura instituţie din ţară unde se studiaza discipline etice, de la teoriile morale clasice la roboetică şi etica sexului. Centrul şi membrii săi îşi asumă rolul de a impulsiona dezbaterile şi de a încuraja reflecţia raţională asupra domeniilor din etică aplicată şi filosofie morală.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite