Emoţiile negative ne pot îmbolnăvi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supărările repetate pot duce, în timp, la afecţiuni digestive
Supărările repetate pot duce, în timp, la afecţiuni digestive

Specialiştii spun că multe boli ar fi evitate dacă ne-am controla emoţiile negative, între acestea şi starea noastră de sănătate existând o strânsă legătură.

Peste 45 la sută din adulţi se confruntă cu probleme de sănătate cauzate de stres, potrivit Asociaţiei Americane de Psihologie.

Dacă pe moment un episod stresant provoacă o banală durere de cap, în timp pot apărea probleme grave de sănătate.  Sindromul de intestin iritabil, astmul şi aritmiile sunt doar câteva dintre afecţiunile generate de emoţiile negative.

 Deşi cele mai multe persoane apelează la ajutor medical, specialiştii ne sfătuiesc să învăţăm să gestionăm momentele de tensiune, alternând efortul cu relaxarea.

Supărările îmbolnăvesc stomacul

Din cauza stărilor depresive şi stresului provocat de tensiuni, conflicte familiale sau profesionale, stomacul produce mai mult suc gastric decât în mod obişnuit şi astfel mucoasa stomacală se irită.

Din această cauză, pe moment pot apărea arsuri la stomac, stări de greaţă sau chiar lipsa poftei de mâncare. Însă în situaţia în care astfel de stări se repetă, se creează condiţiile favorabile pentru apariţia gastritei sau ulcerului.

De asemenea, nutriţioniştii ne mai atrag atenţia că nu trebuie să ne aşezăm la masă atunci când suntem nervoşi sau după ce ne-am certat cu cineva. Dacă nu respectăm această regulă, digestia se va face cu dificultate.

Insomnia, cauzată de nemulţumire

Există situaţii în care insomnia nu apare pe fondul oboselii sau consumului de substanţe excitante pentru creier, precum cafeaua sau ciocolata, atenţionează psihologii. De cele mai multe ori, nopţile albe apar ca urmare a propriilor noastre sentimente.

Astfel, persoanele care nu au încredere în ele, sunt nemulţumite de viaţă şi se lamentează tot timpul se pot confrunta periodic cu insomnii. De asemenea, insomniile pot apărea şi în cazul persoanelor care se culpabilizează din orice şi au idei obsesive.

Mânia îmbolnăveşte inima, în timp

Studiile au arătat că  persoanele furioase sunt de trei ori mai predispuse la apariţia unui infarct sau unui atac cerebral. Asta pentru că, în timpul episoadelor de furie, sângele nu mai irigă suficient inima. Deoarece sentimentul de mânie se instalează involuntar, este foarte greu să controlezi aceste stări.

De aceea, este recomandat să evităm, pe cât posibil, certurile cu cei din jur. De asemenea, s-a mai observat că bolile cardiovasculare apar şi pe fondul reprimării sentimentelor. De aceea, este recomandat să ne exprimăm moderat orice nemulţumire.

Pot slăbi sistemul imunitar

Trăirile emoționale negative influenţează capacitatea organismului de autoapărare. Astfel, s-a observat că, în cazul persoanelor pesimiste şi anxioase, sistemul imunitar este mai vulnerabil, acestea fiind expuse mai frecvent infecţiilor de natură virală sau bacteriană.

Dacă inițial se considera că influența factorilor psihici asupra sistemului imunitar se realizează prin intermediul legăturii existente între hipotalamus, glanda hipofiză și glandele suprarenale, în prezent s-a stabilit că există o relație directă între psihic, sistemul nervos central și sistemul imunitar.

Optimismul creşte speranţa de viaţă

Oamenii de ştiinţă americani de la Univer­sitatea din Carolina de Nord au constatat că persoanele care sunt deschise, flexibile şi care ştiu să se bucure de lucrurile mărunte trăiesc mai mult. Potrivit cercetătorilor, astfel de persoane au un nivel de stres foarte scăzut şi din această cauză trăiesc o viaţă plină de emoţii pozitive. 

În cadrul studiului, realizat pe un eşantion de 1.000 de voluntari, s-a observat că aceste persoane se supără foarte rar şi au o gândire pozitivă, ce le permite să-şi imagineze mai uşor că lumea din jur este mai bună.

Dezechilibru

Emoţiile ne influenţează activitatea hormonală.

Specialistul nostru
Lena Rusti

psiholog psihoterapeut

Emoţiile sunt benefice, dar în acelaşi timp pot fi nocive. Ele ne ajută să ne mobilizăm, să ne depăşim limitele, să ne dezvoltăm, dar tot ele ne pot trage înapoi, ne pot imobiliza şi sabota acţiunile zilnice.

Pentru o persoană care are anumite probleme de sănătate, emoţiile pozitive, corelate optimismului, încrederii într-un rezultat pozitiv, vor duce la mobilizarea organismului şi la mai multe şanse ca rezultatul final să fie unul pozitiv, iar vindecarea să se facă mai repede.

Dacă însă atitudinea noastră este una negativă, de descurajare şi ne perfecţionăm în a elabora scenarii negative şi în a le trăi ca atare, atunci emoţiile au un efect coroziv, care poate avea un impact mult mai puternic decât am crede asupra stării de sănătate.

Bolile psihosomatice sunt cel mai bun exemplu în această privinţă, ele fiind consecinţa modului în care nu ştim să ne gestionăm emoţiile şi le canalizăm în direcţii greşite, înspre simptome somatice.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite