Elena Toader, arhitect: „Românii nu înţeleg că puţin înseamnă mult, de fapt“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Toader, arhitecta care a dat programul fix dintr-o corporaţie pe activitatea creativă de la magazinul YaU, vorbeşte despre dorinţa oamenilor de a epata. Alături de partenerii săi, Elena creează obiec­te de design din diverse materiale, de la împletituri din cablu la combinaţii de furculiţe de unică folosinţă.

„Adevărul": Care e povestea YaU (You and Us - să facem un concept împreună!), brandul care reuneşte deopotrivă amenajări interioare, obiecte de designer inedite şi idei pentru evenimente şi aniversări ieşite din tipar?

Elena Toader: În urmă cu ceva timp, m-am întrebat dacă îmi place ce fac. Şi mi-am dat seama că nu-mi place să stau într-un birou şi să ştiu că nu-mi valorific potenţialul la maximum, să simt că îmi pierd ideile. Am început cu organizarea de evenimente personalizate, apoi au venit, natural, aranjamentele florale şi obiectele. Aparent, ele nu au nicio legătură. Principiile însă sunt aceleaşi, iar totul se leagă cu multă pasiune şi curaj.

Cum sunt oamenii care ajung la voi?

Clienţii noştri sunt oameni destul de deschişi la provocări, care vor să fie diferiţi, dar care înţeleg ce implică acest lucru (să imaginezi şi până la urmă să accepţi un prototip cu plusurile şi cu minusurile lui). Intrăm în contact cu oameni care încearcă să-şi impună punctul de vedere şi care cred că ştiu mai bine decât noi cum ar trebui un specialist să-şi facă treaba. Sunt foarte multe persoane (şi nu vreau să generalizez) care nu înţeleg ce este frumosul, nu-l cunosc şi nu-l apreciază. Majoritatea sunt ancoraţi în treburile cotidiene, hrana trupului şi mai puţin cea a sufletului. Clienţii YaU înţeleg că noi facem lucrurile diferit.

De ce ai dat arhitectura pe proiectul YaU, care, aşa cum spui, e deocamdată un experiment care consumă timp şi bani?

Eu am făcut facultatea de arhitectură din pasiune şi fac încă proiecte de arhitectură cu pasiune şi implicare totală. Dar faptul că am reuşit să pun pe picioare YaU îmi oferă libertatea de a-mi selecta clienţii. Încerc să evit situaţii de genul: „Nu semnezi, nu vei fi plătit", atât de des întâlnite. Acum am libertatea să spun „Nu, mulţumesc!". Libertatea e importantă în munca de creaţie, îmi dă încredere în mine.

Ce părere ai, ca arhitect, despre casele românilor?

Asta e o discuţie care nu-şi va avea sfârşitul prea curând. Din păcate, nu este încă foarte clar faptul că mai puţin înseamnă mai mult. Este o grabă nebună care duce nu-ştiu-unde, nimeni - arhitect sau client - nu mai stă să gândească, să pună pe hârtie plusurile şi minusurile unui proiect.

E un spirit de gloată care funcţionează la noi foarte bine. Nevoia de a epata e des întâlnită. Nu contează dacă e bun sau nu un lucru, îl fac şi eu, pentru că l-a făcut şi vecinul. Iar asta vine, cred, tot din nivelul de educaţie şi din disponibilitatea unui om de a primi sau nu consiliere. Până la urmă, probabil şi breasla noastră are un pic de vină: sunt puţini arhitecţi care pot să pună punctul pe i şi să dea sfaturi pentru a face lucrurile bine. Iar pe de altă parte este abordarea beneficiarilor: eu, cu banii mei, fac ce vreau. Atunci, tu, ca specialist, nu mai contezi!

Cine ar trebui să ne educe?

Consider că, aşa cum încercăm şi noi la YaU, fiecare trebuie să facă diferenţa acolo unde se află, nu contează domeniul. Cât mai mulţi să încerce să facă diferenţa în cercul lor de acţiune.  Probabil, atunci lucrurile se vor schimba. În mod sigur, nu ar merge mai bine dacă ar ieşi unul în faţă, să spună „Hai să facem aşa, că aşa e bine!". Cu unul singur, într-o mare de ignoranţă, e greu!

Cât crezi că va mai dura până când lucrurile se vor schimba?

Nu ştiu să estimez, chiar nu ştiu. La noi, omul de rând are nevoie de o confirmare: îi place doar dacă i-a plăcut şi altuia. Un lucru sau altul îţi place sau nu, pentru că aşa simţi. Dar ai nevoie de curaj ca să faci asta. A venit odată la YaU un domn la vreo 70 de ani, englez, şi după ce a stat zece minute cu ochii în vitrină, la o lampă cu robinet, a intrat şi a cumpărat-o. Şi mi-a zis: „Incredibil cum folosiţi voi materialele într-un mod neconvenţional!". Un asemenea client îmi umple bateriile şi mă face să uit de alţi trei, care spun că nu-i mare lucru ce am făcut noi, că pot face şi ei obiectele. În loc să fim constructivi, preferăm să vedem lucrurile mai puţin reuşite, iar în loc să ne implicăm, să fim spectatori. Din greşeli se învaţă cel mai mult.

Vizite virtuale sau reale

Dacă vreţi să vă faceţi o idee despre obiectele de la YaU, intraţi pe www.yau.ro. Sau daţi o fugă la magazin, pe strada Jules Michelet, nr. 9, vizavi de Ambasada Marii Britanii. Elena e gata să vă spună povestea fiecărui obiect.

"Noi am început pe criză, într-o perioadă în care oamenii nu mai aruncă uşor cu banii; dacă o loţiune de corp ţi-o cumperi de nevoie, o lampă pentru suflet, nu prea."

"Clienţii noştri sunt oameni destul de deschişi la provocări, care vor să fie diferiţi, dar care înţeleg ce implică acest lucru."

În aşteptarea unei noi colecţii, de toamnă

La YaU Concept găsiţi obiecte de designer făcute de Elena Toader şi de partenerii ei, dar şi bijuterii, păpuşi şi alte obiecte decorative create de colaboratori ai magazinului.

Obiectele create sunt unicat sau în serie limitată şi, spune Elena, sunt slabe şanse ca două să fie identice. Materialele folosite variază de la hârtie, plastic, sârmă, răchită, sfoară, fier, de multe ori combinate cu piese vechi, primite de la colecţionari sau cumpărate din târguri.

Click pe foto pentru a vedea unele concepte propuse de către Elena Toader



Lampa-trompetă

Lampa-trompetă s-a născut la câteva luni după ce o prietenă a Elenei i-a adus o trompetă foarte veche, nefuncţională. „Mi-a dat-o şi mi-a spus să fac ceva frumos cu ea. A stat prin birou câteva luni, până când am decis să o transformăm în lampă de pardoseală. Lampa-trompetă este unul dintre obiectele colecţiei din primăvara lui 2011 (YaU lansează două colecţii de obiecte în fiecare an), o nouă colecţie urmând a fi lansată în această toamnă", spune Elena.

O selecţie a obiectelor

YaU găsiţi online la adresa http://shop.yau.ro. Sigur, dacă vreţi un obiect personalizat, cu o poveste originală, şi-aveţi o idee cam cum să fie şi să arate, nu strică să aveţi o discuţie cu Elena, sunt şanse să se nască ceva frumos.

Studii în  Belgia

Numele: Elena Mădălina Toader
Data şi locul naşterii: 15 decembrie 1979, Bacău
Starea civilă: Căsătorită
Studiile şi cariera:
- A absolvit Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu", în 2006
- Între 2004 şi 2005, a studiat la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia
- Din 2008, este membru fondator YaU Concept
Locuieşte în: Bucureşti

info
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite