Durban, oraşul nisipurilor de aur

Vineri, 11 iunie, începe Campionatul Mondial de Fotbal 2010, găzduit de Africa de Sud. Cu acest prilej, cotidianul „Adevărul“ vă oferă în aceeaşi zi ghidul Africa de Sud, din colecţia National Geographic Traveler, la preţul de 13,99 lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Doar aici veţi găsi informaţii despre toate cele nouă oraşe ce găzduiesc partidele din cadrul competiţiei. Şapte meciuri, printre care şi o semifinală, se vor juca pe noul stadion Moses Mabhida din Durban.

Ultimul avanpost britanic

Durban, al treilea oraş ca mărime din Africa de Sud, cu o populaţie de 3,5 milioane de locuitori, este port la Oceanul Indian şi a fost denumit astfel după guvernatorul englez din secolul al XIX-lea, sir Benjamin D'Urban.

Până la construirea Canalului Suez, vasele englezeşti călătoreau pe lungul drum care ocolea Capul, iar Durban era un popas căutat de către funcţionarii civili şi ofiţerii armatei aflaţi în drum către sau dinspre India. La un moment dat, Durban fusese poreclit „ultimul avanpost al Imperiului Britanic", iar clădirile victoriene de aici dovedesc influenţele coloniale din oraş.

Cultura predominantă

este cea a populaţiei zulu, triburile războinice ale „Fiilor Cerului", care dominaseră zona înainte de a cădea sub stăpânire britanică, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Astăzi, aproximtiv 63% din locuitorii din Durban vorbesc zulu în familie. Asupra oraşului şi-au pus amprenta şi imigranţii indieni, care au ridicat aici temple hinduse, moschei şi bazaruri.

Atracţia principală din Durban este zona de la malul mării, cu promenada Golden Mile (Mila de aur) - o esplanadă şi o plajă şic lungă de câţiva kilometri -, cu hoteluri înalte şi restaurante exclusiviste. Zona îşi datorează denumirea exploratorilor portughezi, care numeau marea de nisip din această parte a coastei „nisipuri de aur".

Cele mai vizitate zone din Golden Mile sunt Minitown - care prezintă miniaturi la scara 1/25 ale celor mai interesante clădiri din Durban, inclusiv un aeroport şi o cale ferată cu un mic tren funcţional -,Bay of Plenty („golful abundenţei" pentru surferi), Sunken Garden and Amphitheatre (grădinile scufundate şi amfiteatrul) şi uShaka Marine World, cel mai mare parc tematic marin din Africa. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările