Drama albinoşilor din Tanzania: vânaţi ca animalele, vânduţi de propriile familii şi măcelăriţi în plină stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În credinţa populară din Tanzania, albinoşii aduc noroc şi bogăţie, motive suficiente ca să fie vânaţi şi să facă profit de pe urma lor. Vracii din această ţară îi măcelăresc pentru a face din ei talismane şi poţiuni „magice“. „Clienţii“ lor sunt cei mai bogaţi oameni ai ţării, dispuşi să dea 3-4.000 de dolari pe o mână sau un picior de albinos.

Cel mai urât coşmar al oamenilor din Tanzania este să se nască cu albinism, o boală ereditară care se manifestă printr-o culoare albicioasă a pielii şi a părului. Albinoşii sunt veneraţi în această ţară, dar într-o manieră terifiantă.

Vracii îi vânează ca pe animale şi îi măcelăresc pentru a face din ei poţiuni şi amulete aducătoare de noroc şi bunăstare. Acesta este motivul pentru care în Tanzania se înregistrează cele mai multe atacuri şi crime din întreaga Africă.

În Tanzania, un locuitor din 1.429 se naşte cu albinism, mai mulţi decât în orice alt loc de pe Glob. De exemplu, în ţările occidentale, albinismul afectează doar o persoană din 20.000. Căsătoriile în interiorul comunităţilor restrânse sunt explicaţia pentru frecvenţa atât de mare a acestei anomalii.

Al-Shymaa Kway-Geer, un membru al Parlamentului care suferă, la rândul lui de această boală, spune că în această ţară sunt înregistrate oficial 6.977 de persoane cu albinism. Cu toate acestea, se crede că numărul lor ar fi mult mai mare de atât: în jur de 17.000.

image

Copii şi adulţi albinoşi trăiesc feriţi de ochii lumii în centre speciale, cu pereţi înalţi şi gratii FOTO: Dailymail.co.uk

Vânduţi şi măcelăriţi pe stradă

Cuprinşi de lăcomie, părinţii se întorc împotriva copiilor şi soţii – împotriva soţiilor. Albinoşii sunt vânduţi ca o marfă chiar de cei dragi. Cine sunt cumpărătorii? Cei mai înstăriţi oameni ai ţării, care sunt dispuşi să plătească între 3.000 şi 4.000 de dolari (între 2.600 şi 3.500 de euro) pentru o mână sau un picior, scrie publicaţia britanică „Daily Mail“. Un „set“ întreg, adică un corp în întregime, costă 75.000 de dolari (în jur de 65.000 de euro).

Albinoşii sunt adesea atacaţi în plină stradă de oameni dorinici să „colecţioneze“ o bucată din ei, ceea ce înseamnă să-i măcelărească şi să le pună viaţa în pericol. Nici în morminte nu au linişte, căci se întâmplă adesea ca ele să fie profanate.

Copii precum Verdastus sunt nevoiţi să abandoneze şcoala pentru a trăi în siguranţă FOTO: Dailymail.co.uk

image

Violenţele au intrat de puţin timp în atenţia autorităţilor, iar până acum, 74 de albinoşi ar fi fost ucişi, iar alţi 59 ar fi supravieţuit atacurilor violente. Cel mai recent caz a avut loc în decembrie 2014, când Pendo Emmanuelle Nundi, o fetiţi de numai patru ani, a dispărut din propria casă. Tatăl şi unchiul fetei sunt anchetaţi acum pentru complicitate la răpire. În ciuda recompensei oferite de autorităţi pentru găsirea fetiţei, nimeni nu pare să ştie ceva despre ea.

Organizaţiile caritabile de pe teritoriul Tanzaniei nu îşi pun mari speranţe în găsirea fetei, iar povestirile celor care au supravieţuit atacurilor nu sunt deloc încurajatoare, fiindcă este foarte posibil ca ea să fi avut un sfârşit tragic şi brutal.

Copiii cu albinism sunt atacaţi şi măcelăriţi în plină stradă FOTO: Dailymail.co.uk

image

Mwigulu Matonange avea doar 10 ani când a fost atacat în timp ce mergea la şcoală cu un prieten. Agresorii i-au tăiat braţul stâng şi au dispărut în junglă cu „trofeul“. „Am fost ţinut la pământ ca o capră înainte să fie măcelărită“, a povestit Mwigulu pentru IPP Media.

Dramatic este şi cazul unei femei de 38 de ani, şi ea cu albinism, care a fost atacată cu o macetă de propriul soţ, în timp ce dormea, potrivit unui raport întocmit de Organizaţia Naţiunilor Unite. Fetiţa de opt ani a asistat la cumplita scenă şi a putut vedea cum tatăl a ieşit din dormitor cu braţul mamei sale.

FOTO: Dailymail.co.uk

image

Profilul „clienţilor“: politicieni sau afacerişti

Albinoşii din Tanzania trăiesc în permanenţă cu teama că vor fi ucişi sau tăiaţi în bucăţi chiar de cei dragi lor, pentru numai câteva sute de dolari. „Vedem părinţi care organizează atacuri împotriva propriilor copii. Ce luptă ar trebui să ducem când părinţii şi familia înfăptuiesc asemenea lucruri cumplite? În cine mai putem avea încredere?“, se întreabă Josephat Torner, un militant pentru drepturile albinoşilor.

Josephat Torner spune că familia este adesea în spatele atacurilor asupra albinoşilor FOTO: Dailymail.co.uk

image

Doar 10 oameni au fost aduşi în faţa instanţei pentru atacurile săvârşite împotriva albinoşilor şi niciunul dintre ei nu era „cumpărător“ de talismane norocoase. „Într-o ţară precum Tanzania, a 25-a cea mai săracă naţiune din lume, singurii oameni care ar avea atâţia bani sunt politicienii şi oamenii de afaceri. Singurii oameni condamnaţi au fost vracii şi asasinii pe care i-au plătit. Aceştia nu ar divulga niciodată numele clienţilor, nici dacă ar fi condamnaţi la moarte“, spune Peter Ash, un canadian care a înfiinţat o fundaţie caritabilă în această ţară.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite