Dilema săptămânii: Studenţie cu chirie sau la cămin?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu apropierea anului universitar, tinerii care au reuşit să depăşească fiorul Bacalaureatului se văd în faţa unei noi probleme: unde vor locui dacă vor fi admişi la o facultate din alt oraş? Căminele studenţeşti, cu miturile şi legendele lor, sau o locuinţă cu chirie, care nu spune prea multe poveşti – aceasta este dilema studentului în anul I.

Pe nedrept ignoraţi în detrimentul procentului-record de elevi care au picat Bac-ul, abolvenţii de liceu admişi la facultăţi din alte oraşe decât cele de reşedinţă trebuie să ia, în această vară, o decizie cât pentru întreg anul universitar: unde vor locui în primul an de studenţie - la cămin sau în chirie? Adesea condiţionaţi de bugete austere ori de ofertele universităţilor, mereu în criză şi ele, „bobocii" trebuie să aleagă între confortul unei locuinţe, la preţurile iraţionale din jungla imobiliară românească, şi vicisitudinile traiului într-un cămin studenţesc, cu preţul sacrificării intimităţii.

Legendele alimentate constant despre căminele studenţeşti trebuie să aibă, ca toate legendele, şi o parte de adevăr. Fie că este vorba de lipsa curăţeniei, agitaţia şi gălăgia continuă ori zgomotele ritmice prea expresive, disconfortul creat de tabieturile stranii ale colegilor de cameră sau aglomeraţia dezordonată dintr-o cameră prea mică pentru energia unui student, viaţa la cămin presupune, cu siguranţă, o mulţime de compromisuri.

Pe de altă parte, traiul în comunitatea unui campus studenţesc garantează o mulţime de experienţe palpitante - de la socializarea alături de tineri cu aceleaşi preocupări, credinţe sau, fireşte, orientări la renumitele chermeze ad hoc pe holurile căminului. Cel mai mare avantaj este însă preţul redus pe care un student îl plăteşte pentru un loc la cămin, în comparaţie cu costurile inabordabile ale garsonierelor.

Cei care preferă însă ca masa să fie masă şi casa - casă trebuie să-şi asume, indiscutabil, chiria unei locuinţe care depăşeşte de până la patru ori corespondenta mai modestă a unei camere de cămin. Pe de altă parte, beneficiile, privite prin comparaţie, trimit, în primul rând, la confortul oferit de o locuinţă închiriată. De la banala baie - pentru că, trebuie spus, majoritatea camerelor de cămin nu sunt dotate şi cu baie - la liniştea din sesiune şi propriile norme atunci când vine vorba de ordinea în casă. De altfel, în cazul în care aveţi doar vizite pasagere, deci oaspeţii nu trebuie trecuţi la întreţinere, cu siguranţă nimeni nu-i va chestiona pe musafiri în legătură cu scopul şi durata şederii.

Aceste caracteristici sunt, desigur, variabile şi mereu conjuncturale, iar o astfel de decizie se ia, de regulă, în funcţie de bugetul familiei. Cu toate acestea, alegerea spaţiului de locuit în timpul facultăţii este printre cele mai importante decizii de la începutul vieţii de student.

„Am nevoie de linişte atunci când învăţ"

Raluca Stratulat (22 de ani) este studentă în anul IV la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, şi a locuit, începând din primul an de studenţie, într-un apartament închiriat. Originară din oraşul Bârlad, aceasta motivează că, deşi suportă costuri mai mari, preferă varianta chiriei pentru avantajele esenţiale pe care le oferă - liniştea şi spaţiul.

„În primul rând, atunci când alegi un apartament cu chirie, nu rişti să locuieşti cu două, trei sau chiar mai multe persoane necunoscute, într-o cameră înghesuită, unde, de cele mai multe ori, nu ai spaţiu să-ţi aşezi lucrurile personale. Totodată, a locui cu persoane ale căror tabieturi nu le cunoşti poate crea dificultăţi şi poate duce la neînţelegeri şi certuri", explică Raluca.

Intimitatea este, de asemenea, o motivaţie importantă pentru care Raluca a ales să locuiască într-un apartament închiriat. „Este evident că ai parte de mai mult confort, întrucât ai mai multă intimitate şi loc să te desfăşori. De asemenea, ai baie proprie, care nu se află la capătul coridorului, şi o bucătărie în care poţi să-ţi faci de mâncare fără să-i sufoci pe colegii de cameră din cauza căldurii şi a mirosului. Cu toată că este mai scumpă chiria la un apartament, prefer această varianta pentru că am nevoie de linişte atunci când învăţ sau dorm. Când alegi să stai în chirie, nu au cum să te deranjeze nici petrecerile colegilor din camerele alăturate, nici gălăgia pe care o fac atunci când stau la poveşti până spre dimineaţă, nici discuţiile la telefon ore în şir", consideră Raluca.



"Când alegi să stai în chirie, nu au cum să te deranjeze nici petrecerile colegilor, nici discuţiile la telefon ore în şir."
Raluca Stratulat
studentă

„Profit de cei mai frumoşi ani, de libertate"

Andreea Bujor (20 de ani) este studentă în anul II la Facultatea de Jurnalism, Universitatea din Bucureşti. În primul an de facultate a locuit în campusul studenţesc Fundeni, şi consideră căminul alternativă ieftină şi rezonabilă, în detrimentul chiriilor tot mai scumpe.

 Aceasta motivează că „poţi folosi banii pe care i-ai fi dat pe chirie pentru nevoile personale, cărţi, cursuri, ori pe diverse modalităţi de distracţie. În plus, adevărata viaţă de student se simte într-un cămin. Stai printre tineri ca tine, care au aceeaşi dorinţă de a profita de cei mai frumoşi ani, de libertate. Nimic nu se compară cu o noapte albă în cămin, cu o mulţime de studenţi care se adună într-o cameră, râzând, ascultând muzică bună şi bucurându-se de tinereţe".

Andreea spulberă mitul potrivit căruia în cămin nu se poată învăţa, explicând că majoritatea colegilor de cameră sunt şi colegi de facultate şi, deci, au aceleaşi examene şi trebuie să înveţe în acelaşi timp. „Se ambiţionează unii pe alţii, îşi cer cursuri, schimbă păreri despre examene, se plâng de dificultatea unor materii, au aceleaşi emoţii şi teama se împarte şi-şi diminuează intensitatea.

Într-adevăr, condiţiile nu sunt acelea ale unui apartament, dar camerele de cămin sunt locuibile, iar unele dintre ele au chiar condiţii foarte bune. Şi, după ce vom absolvi facultatea, toţi vom locui în imobilele proprii sau închiriate. Viaţa de cămin se poate trăi doar o scurtă perioadă de timp şi cred că ar fi păcat să nu profităm de ea", sfârşeşte ­Andreea.

image



"Nimic nu se compară cu o noapte albă în cămin, ascultând muzică bună şi bucurându-te de tinereţe."
Andreea Bujor
studentă

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite