Diane von Furstenberg: „Îngerul morţii, doctorul Josef Mengele, mi-a salvat mama de la camera de gazare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscuta creatoare de modă Diane von Furstenberg dezvăluie într-o carte autobiografică lansată recent, intitulată „The Woman I Wanted To Be“ (Femeia care am visat să devin), cum a scăpat mama sa din camera de gazare, la Auschwitz, datorită unui gest făcut de temutul doctor nazist Josef Mengele, supranumit „Îngerul morţii“.

Creatoarea de modă  Diane von Furstenberg a lansat recent o carte autobiografică în care face dezvăluiri uluitoare despre mama sa, Lily Nahmias, care a fost arestată de SS pe când avea doar 20 de ani.
„Mama mea, Lily Nahmias, avea 20 de ani şi era logodită cu tatăl meu când, la 17 mai 1944, SS-ul a arestat-o pentru că lucra pentru rezistenţa belgiană. Mergea prin Bruxelles cu bicicleta şi livra documente şi paşapoarte false celor care aveau nevoie de ele. A fost aruncată într-un camion aglomerat şi dusă într-o închisoare din Malines, din regiunea Flandra. Le-a mărturisit anchetatorilor că este evreică şi a fost trimisă la Auschwitz, unde a fost prizonierul cu numărul 5199“, scrie Diane von Furstenberg în cartea amintită.

Condiţiile de călătorie cu trenul spre Auschwitz au fost inumane. Nu aveau suficientă apă, mâncare, aer, toaletă. Patru zile a durat drumul către lagărul morţii, timp în care mama designerului s-a ataşat de o femeie mai în vârstă care a avut grijă de ea. Imediat după ce au ajuns la destinaţie, femeile cu copii au fost separate de mulţime, iar restul prizonierilor au fost aliniaţi. „Când i-a venit mamei rândul, femeile în vârstă au fost trimise în grupul din stânga, iar mama şi-a urmat noua prietenă. Un ofiţer cu haină albă a oprit-o. A coborât pe o rampă şi s-a îndreptat spre mama, a smuls-o de lângă femeia în vârstă şi a împins-o spre grupul din dreapta. Bărbatul era doctorul Josef Mengele, cunoscut ca Îngerul morţii, cel care a ucis sau a mutilat o mulţime de prizonieri în cadrul experimentelor făcute mai ales pe copii sau gemeni“, relatează Furstenberg în volumul autobiografic. Aceasta este de părere că el este cel care i-a salvat mama de la o moarte sigură, din moment ce grupul din stânga a ajuns în camera de gazare, indiferent de cât de crud şi de rău intenţionat s-a dovedit a fi Mengele.

image

Diane von Furstenberg FOTO Daily Mail 

„Mama a fost determinată să supravieţuiască după ce a văzut că trebuia să ajungă în camera de gazare. Chiar şi atunci când a simţit mirosul care venea dinspre creamtorii şi ceilalţi prizonieri spuneau că aveau să moară cu toţii, mama continua să le spună că vor trăi. A muncit în schimburi de noapte, câte 12 ore, la o fabrică de armament din apropiere. Ştia că atâta timp cât putea să muncească era lăsată să trăiască. Mama era mică de înălţime, firavă. Nu avea nevoie de multă mâncare ca să supravieţuiască, aşa că a reuşit să reziste doar cu raţiile minuscule de pâine şi cu supa chioară pe care le primeau“, a mai povestit designerul.

image

Micuţa Diane von Furstenberg, alături de mama sa, Lily, într-un articol publicat de o revistă germană în 1952. FOTO Daily Mail 

În ciuda constituţiei sale firave, Lily Nahmias a rezistat şi unui marş la care au participat 60.000 de prizonieri mutaţi de la Auschwitz în iarna lui 1945, cu numai 9 zile înainte ca trupele sovietice să ajungă la ei. „Mama a fost trimisă într-un nou lăgăr, la Neustadt-Glewe, în Germania. 15.000 de prizonieri au murit în acel marş din cauza extenuării, bolilor sau împuşcaţi pentru că nu puteau să ţină pasul cu ceilalţi. Ea a fost unul din cei 1.244 de evrei belgieni care au supravieţuit din cei 25.631 trimişi în lagăre. Iar ceea ce a ţinut-o în viaţă au fost voinţa şi dorinţa ei de a trăi, aşa a făcut faţă chinurilor pe care le-a îndurat“, a explicat creatoarea de modă.

După ce a fost eliberată din lagărul Neustadt-Glewe, câteva luni mai târziu, mama creatoarei de modă era numai piele şi os. A fost internată la o bază americană şi nimeni nu se aştepta să supravieţuiască. Dar a rezistat şi a revenit în Belgia.

Citeşte şi: 

Gemenele din Transilvania care au supravieţuit odiosului medic nazist Josef Mengele

Otto Dov Kulka, un om care a reuşit să supravieţuiască lagărului de la Auschwitz, şi-a povestit într-o carte amintirile despre odiosul medic nazist Josef Mengele

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite