Detectorul de găuri negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NASA va trimite în spaţiu un telescop uriaş pentru a studia formarea şi misterioaselor vortexuri, supranumite „aspiratoare de stele“, care au o forţă gravitaţională enormă.

NASA (Agenţia Spaţială Nord-Americană) se pregăteşte să lanseze pe 21 martie un nou telescop ultraperformant pentru a studia formarea şi evoluţia găurilor negre din univers. Misiunea NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) va încerca să rezolve misterul Big Bangului şi al exploziei stelelor.

Acestea din urmă duc la formarea supernovelor, în urma acestora rămânând găurile negre, vortexuri uriaşe cărora nu le scapă nici măcar lumina. Orbită de 12.000 de metri NuSTAR a fost proiectat la centrul aeronautic Vandenberg din statul american California şi va fi lansat din atolul Kwajalein din Oceanul Pacific.

Telescopul va fi montat pe o rachetă Pegasus XL, ataşată unui avion Lockheed Stargazer L-1011. Înălţimea la care va fi plasat NuSTAR este de 12.000 de metri, iar alimentarea se va face prin intermediul unor panouri solare amplasate pe telescop.

NuSTAR foloseşte un telescop de tip Wolter-I, care, prin razele X, va trimite către Pământ în următorii doi ani imagini de 100 de ori mai clare decât cele de până acum. Pentru a reuşi această performanţă, telescopul va avea un braţ culisant. Acesta creşte distanţa focală a lentilelor până la 10 metri. Până acum, misiunile anterioare nu au putut focaliza eficient pentru a capta toate procesele din apropierea găurilor negre.

Trei misiuni ştiinţifice

În următorii doi ani, NuSTAR va avea trei misiuni principale. În primul rând, telescopul va realiza o statistică a stelelor care au intrat în colaps - adică au explodat - şi a găurilor negre de diferite dimensiuni din centrul Căii Lactee. Apoi vor fi realizate şi observaţii mai profunde ale cerului extragalactic.
A doua misiune va fi studierea materialelor din rămăşiţele supernovelor pentru a înţelege cum explodează stelele şi ce elemente chimice sunt formate ca urmare a acestui fenomen. A treia misiune va fi analizarea particulelor de mici dimensiuni şi găsirea unei explicaţii pentru vitezele apropiate de cea a luminii pe care le dezvoltă.

Proiectul NASA a demarat în ianuarie 2005, dar după un an a fost amânat din cauza reducerilor de buget ale Agenţiei Spaţiale Americane. Cu toate acestea, pe 21 septembrie 2007 a fost anunţată reluarea programului, specialiştii NASA anticipând o lansare în august 2011. Din cauza întârzierilor, lansarea va avea loc abia peste două săptămâni. 

Click pe infografie pentru a mări

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite