Designerul care a lansat burkini, revoltat că poliţiştii francezi dezbracă musulmanele: „Cine naiba se cred? Plaja este pentru toţi! E doar un costum”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creatoarea de modă Aheda Zanetti, care a lansat în urmă cu zece ani costumul de baie de tip burkini, se arată revoltată într-un interviu de imaginea în care poliţiştii francezi dezbracă o musulmană aflată pe o plajă din Nisa, doar pentru că purta burkini. Aceasta explică de ce interdicţia francezilor de a purta burkini pe plajă este cel mai stupid lucru pe care l-a auzit vreodată.

Creatoarea australiană de modă Aheda Zanetti, de origine libaneză, s-a declarat scandalizată de interzicerea la plajă a costumului burkini în 15 localităţi franceze. Aceasta spune că a realizat în urmă cu peste zece ani costumul burkini ca un mijloc de integrare, pentru ca musulmanele practicante să se poată bucura din plin de plajă, deci ca un simbol al libertăţii de mişcare, nu pentru a le împiedica să se bucure de libertate. 

Să înoţi aduce fericire. Relaxarea înseamnă fericire. Să fii sănătos înseamnă să fii fercit. Să-i iei toate astea unei femei pentru că tu consideri că nu sunt în concordanţă cu valorile franceze, cred că este cel mai stupid lucru pe care l-am auzit în viaţa mea, a subliniat Zanetti referindu-se la declaraţia de sprijin a premierului francez Manuel Valls faţă de primarii localităţilor care au decis să interzică purtarea costumului de baie burkini la plajă.
creatoare burkini n-tv.de

Creatoarea australiană de modă Aheda Zanetti (foto stânga), de origine libaneză, s-a declarat scandalizată de interzicerea la plajă a costumului burkini în 15 localităţi franceze FOTO welt.de

Burkini este un simbol al libertăţii, libertăţii de mişcare, flexibilităţii şi încrederii în sine. Este doar un costum de baie. Nu este purtat pentru că le obligă cineva. Nu este o rochie islamică. Nu simbolizează hajib-ul. Nu simbolizează vălul. Nu am creat burkini-ul ca să simbolizeze nimic din ce are legătură cu musulmanii sau cu islamul, a adăugat Zanetti pentru televiziunea i24news.

Designerul a explicat chiar că decizia autorităţilor franceze de a interzice acest costum de baie a dus la creşterea vânzărilor acestei ţinute, care a ajuns să fie cumpărată şi de persoane care nu sunt musulmane.

„Cred că totul este o mare neînţelegere. Şi îmi pare rău pentru oamenii care vor fi afectaţi. Burkini a fost făcut pentru a integra şi pentru a aduce oamenii laolaltă. A fost un mod de a le oferi libertatea de a alege să fie pudici, dacă vor asta, din orice motiv ar simţi nevoia de a se îmbrăca astfel. Ar fi trebuit să fie ceva pozitiv, care să aducă fericire. Dar se transformă în ceva profund negativ”, a conchis Zanetti într-o altă declaraţie, oferită publicaţiei „Women's Wear Daily”. 

În ceea ce-i priveşte pe susţintătorii deciziei de a obliga femeile de origine musulmană să vină la plajă fără burkini, creatoarea de modă a punctat revoltată: 

Cine naiba se cred? Au impresia că sunt stăpâni pe plajă? Este plaja lor? Nu este plaja lor. Plaja este pentu toată lumea!

„Adevăraţii duşmani ai libertăţii nu sunt costumele burkini, ci politicienii care vor să le interzică”

Şi alţi designeri de origine arabă s-au declarat şocaţi de ce se întâmplă pe plajele din Franţa. Rabia Zargarpur, o creatoare de modă din Dubai, a subliniat că burkini-ul nu este o declaraţie politică sau religioasă. „Pentru femeile arabe, burkini este un simbol al libertăţii, nu de opresiune. Femeile arabe care până acum se simţeau jenate să înoate sau să se relaxeze la piscină sau pe plaje pentru ambele sexe, au putut să ia parte la astfel de activităţi pentru că au avut burkini la îndemână. Iar o femeie poate să poarte acest costum de baie din cele mai diverse motive, de la dorinţa de a-şi proteja pielea de efectele nocive ale razelor soarelui, până la faptul că nu se simt în largul lor să fie dezbrăcate la plajă, în public”, a precizat aceasta pentru publicaţia ”Los Angeles Times”.

Zargarpur a criticat declaraţia premierului francez Manuel Valls, care a declarat că burkini este un mod de aservire a femeii, ceea ce „nu este compatibil cu valorile Franţei şi Republicii”

„Cu siguranţă, există şi franţuzoaice care cumpără costume de baie extrem de sumare, cu bikini minusculi, ca urmare a presiunii culturale şi sociale. Asta nu este o formă de constrângere? Adevăraţii duşmani ai libertăţii nu sunt costumele burkini, ci politicienii care vor să le interzică”, a mai spus aceasta.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite