Descoperă cea mai celebră sculptură pe tema dragostei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Indiana
Robert Indiana

Valentine's Day vine zilnic pe 6th Avenue din New York, la World Trade Center din Hong Kong sau în Shinjuku, Tokyo. Nu este meritul lui Cupidon, ci al sculpturilor lui Robert Indiana.

Ce ar putea avea în comun însorita Praca do Rossio din Lisabona, Orchard Road din Singapore, curtea cazinoului Red Rock din Las Vegas și grădina muzeului de artă din New Orleans? Dacă un cartograf ar marca pe o hartă a lumii toate aceste locații, respectarea adevărului istoric i-ar impune să folosească, în loc de piuneze sau stegulețe colorate, niște...inimioare roșii. Sau, chiar mai bine, să scrie pur și simplu ,,LOVE" în dreptul fiecăreia dintre aceste locuri.

Ierusalim, New York, Bangkok, Indianapolis, Philadelphia, Florida, Vancouver, Taipei, Shanghai și chiar și Bishkek din Kirghiztan se numără printre cele peste treizeci de orașe din lume care dețin într-una dintre piețele cetrale o variantă a celei mai celebre sculpturi pop-art din lume: ,,Love", creată de Robert Indiana.

Cele patru litere de oțel de aproape doi metri înălțime, vopsite în roșu aprins (cu verde și albastru pe interior), au devenit un adevărat simbol urban, apreciat în egală măsură de turiștii care se fotografiază în spațiul gol de lângă litera ,,V", de localnicii care-și beau cafeaua rezemați de litera ,,E" și, în cele din urmă, de îndrăgostiții care privesc cu coada ochiului și cu un zâmbet discret cuvântul în ansamblul său.

Un lucru este cert: imaginea celor patru litere de culoare roșu aprins nu te lasă indiferent, oricât de posomorâtă îți este ziua sau dispoziția. Prezența literelor în atâtea locuri din lume contribuie, în definitiv, la o stranie senzație de ,,acasă". Chiar dacă pășești pentru prima oară într-un anumit loc, la vederea sculpturii lui Indiana, Tokyo, Florida, Indianapolis sau Bangkok devin, brusc, mult mai familiare.

Primul LOVE pe care l-am zărit vreodată - în fața pe-atunci celei mai înalte clădiri din lume, Taipei 101 din Taiwan - semăna cu o jucărie strălucitoare uitată într-un parc de zgârie-nori. În Lisabona, colorat în negru de această dată, LOVE absorbea toată lumina reflectată de clădirile scunde, acoperite cu faianță colorată, din jurul Praca do Rossio, ăn timp ce varianta italiană - AMOR - plasată la intrarea în exclusivista galerie comercială Vittorio Emmanuele II din Milano le amintea discret turiștilor că există și artă după...Prada și Hermes. Muzeul Israelului din Ierusalim deține, de asemenea, un LOVE adaptat la specificul local. Realizată în 1977, sculptura înfățișează patru litere ebraice care compun cuvântul ,,Ahava", dragoste.

Surprinzător, înainte de a deveni sculptură, în 1966, ,,Love" a fost schițată de artistul Robert Indiana pe o felicitare de Crăciun a Muzeului de Artă Modernă din New York și pe o serie de timbre ale poștei americane. Cele 330 de milioane de exemplare vândute au fost primul pas către sculptura LOVE. Chiar dacă este, la drept vorbind, un simpu cuvânt interpretat în relief, literele suprapuse și mai ales litera ,,o" orientată către dreapta dau senzația de mișcare și de dinamism. Sau, după cum mi-a explicat cândva un curator al Muzeului de Artă din Indiana, Indianapolis - locația primei sculpturi LOVE din lume - ,,cele patru litere, suprapuse, se unesc în puncte în care nu s-ar fi unit niciodată dacă erau așezate cuminte, orizontal".

Citiți mai multe despre creația realizată de Robert Indiana special pentru campania electorală a lui Barack Obama în noul număr al revistei Forbes România.

LOVE
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite