Deprimat sau mereu binedispus? Cum ne influenţează personalitatea anotimpul în care ne-am născut

Deprimat sau mereu binedispus? Cum ne influenţează personalitatea anotimpul în care ne-am născut

FOTO walkinonsunshine.thoughts.com

Perioada din an în care ne-am născut are un impact asupra personalităţii fiecăruia din noi, iar acest lucru poate influenţa dezvoltarea anumitor tulburări emoţionale.

Ştiri pe aceeaşi temă

O echipă de cercetători din Ungaria a stabilit în urma unor studii biochimice că oamenii care vin pe lume în anumite perioade ale anului prezintă mai multe riscuri de a avea pe parcursul vieţii diverse tulburări emoţionale din cauza anumitor trăsături temperamentale.
„Studiile biochimice au arătat că anotimpul în care te naşti influenţează anumiţi neurotransmiţători monoamini, precum dopamina şi serotonina. Acest lucru ne-a făcut să credem că anotimpul în care ne naştem ar putea avea un efect de durată asupra noastră“, a declarat Xenia Gonda, cercetătorul care a condus studiul.

Pentru a ajunge la această concluzie, echipa de cercetare a examinat mai mult de 400 de subiecţi, cărora le-au fost analizate tipurile de personalitate în funcţie de anotimpul în care s-au născut. Persoanele cu un temperament ciclotimic, caracterizat de schimbările frecvente de stare, de la trist la vesel, erau născute în mare măsură vara. Cele cu temperament hipertimic, cu tendinţa de a fi excesiv de pozitivi, se născuseră îndeosebi primăvara şi vara.

Persoanele născute iarna s-au dovedit a fi cel mai puţin înclinate spre nervozitate, în mod semnificativ în comparaţie cu cele născute în orice altă perioadă din an, în timp ce subiecţii care au văzut lumina zilei toamna au indicat o tendinţă mult mai scăzută către depresie decât cei născuţi iarna. Concluziile cercetării au fost prezentate în cadrul Congresului European CNP (neuropsihofarmacologie).

Citeşte şi:

De ce perfecţioniştii mor mai devreme

Eşti epuizat profesional? Semne că suferi de sindromul burnout

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările