De ce tânjim după alimente nesănătoase când suntem obosiţi: legătura dintre orele de somn şi nevoile alimentare

De ce tânjim după alimente nesănătoase când suntem obosiţi: legătura dintre orele de somn şi nevoile alimentare

Corpul vrea mâncare nesănătoasă atunci când îl privezi de somn FOTO Arhivă

Orele de somn dictează, se pare, ceea ce corpul vrea să aibă drept „combustibil“, adică fie alimente benefice, fie unele nesănătoase.

De ce ajungem să ne dorim să mâncăm o ciocolată întreagă doar ca să ne terminăm treaba? Sau să dăm un fruct pe o bomboană? Sau vrei să mănânci un croissant după ce ai călătorit ore bune? Toate au legătură cu somnul nesatisfăcător, scrie „The Independent“.

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au prezentat recent rezultatele unui studiu care are în vedere legătura dintre efectele privării de somn şi nevoia oamenilor de a consuma alimente bogate caloric.

Participanţilor li s-au alocat ore diferite de odihnă, de la 8 la 4 ore pe noapte, iar apoi au fost rugaţi să miroasă alimente bogate caloric. Aceştia au dormit în ambele lungimi de ore de somn, separate de o săptămână de odihnă normală. În a doua zi după ce au dormit fie 8, fie 4 ore, au mirosit alimentele bogate caloric. Apoi au fost rugaţi să miroasă altceva decât alimentele, cum ar fi brazi.

Cercetătorii au descoperit că participanţii la studiu care au dormit mai puţin aveau „abilităţi îmbunătăţite în mod specific“ în ceea ce priveşte mirosul, comparativ cu ceilalţi.

Experimentul sprijină asociere dintre privarea de somn pe termen lung şi o alimentaţie excesivă legată de luarea în greutate. Aşa că dacă vrei să nu mai mănânci atât de multă ciocolată zilnic, o oră de somn în plus îţi face bine. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: