De ce se sinucid bărbaţii mai des?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
barbat trist

Potrivit unor statistici noi, bărbaţii americani de vârstă mijlocie sunt cele mai dese victime ale sinuciderilor. Lipsiţi de suportul tradiţional, tot mai mulţi bărbaţi aleg această cale în detrimentul supravieţuirii cu orice preţ. Cazul se extinde

Cifrele alarmante, publicate de Centrul de Prevenţie al Bolilor din America şi preluate de presa internaţională, arată că bărbaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 64 sunt mult mai predispuşi la acte suicidale şi că cifrele au crescut cu 40% în ultimul deceniu, în special în vestul Americii.

Fără legături sociale

În număr mai mare decât femeile, bărbaţii aleg să comită gestul iremediabil atunci când sunt deconectaţi de instituţiile societăţii precum mariaj, religie, sau când prospectele economice se scufundă, şomaj în cele mai multe cazuri. „Bărbaţii vor încerca să lupte mai mult şi să supravieţuiască atunci când au un job, o soţie sau o comunitate de care sunt legaţi”, scrie TheAtlantic.com

Iar în ultimele decenii, bărbaţii fără studii superioare au fost cei care s-au trezit deconectaţi de aceste instituţii şi de către societatea civilă. Tot aceştia au fost cei care au crescut procentul sinuciderilor. Sociologul Julie Phillips, alături de colegii săi, a descoperit că cifrele în cazul bărbaţilor fără studii superioare au crescut, în timp ce procentul sinuciderilor în rândul celor cu studii superioare a rămas stabil.

Condiţiile financiare instabile au participat la creşterea procentului la 126%, în ceea ce priveşte sinuciderile printre bărbaţii fără studii superioare. Aceiaşi reprezentanţi erau mult mai puţin probabil să fie căsătoriţi decât cei cu studii superioare, fiind or divorţaţi, ori burlaci de la bun început. Phillips spune că probabilitatea de sinucidere în cazul bărbaţilor necăsătoriţi, la categoria de vârstă mijlocie, este de 240%, în comparaţie cu persoanele căsătorite. Cifrele au atins cele mai dramatice cote de până acum, scrie „Huffington Post”, şi tind să crească chiar şi în cazurile oamenilor cu studii superioare.

Concluziile studiilor şi ale specialiştilor spun că efectele economice se resimt mult mai pregnant la bărbaţi, pentru că, potrivit arhetipurilor sociale, rolul bărbatului este să asigure traiul zilnic. Iar când acesta nu mai poate avea grijă, adâncirea în criză este sigură. Bărbaţii sunt mult mai expuşi decât femeile la depresie şi suicid. 

Pantă ascendentă în lume

La sfârşitul anului trecut, de Ziua Mondială a Sănătăţii, era publicat un studiu care arăta că fiecare creştere de 10% a şomajului a dus la o mărire cu 1,4% a ratei suicidului la bărbaţi, la femei nefiind înregistrat un astfel de trend.

În România, au fost înregistrate, în 2012, la nivel naţional, 2.753 de cazuri de sinucideri, a precizat Institutul Naţional de Medicină Legală (INML).

Spectrul metodelor suicidare a înregistrat fluctuaţii relativ mici în ultimii opt ani, remarcându-se alegerea constantă a spânzurării.

În 2011, în România s-au înregistrat 2.784 de sinucideri, dintre care 81% au fost bărbaţi. Chiar dacă cifrele erau în scădere moderată faţă de 2010, când au fost 3.050 de cazuri, statisticile rămân alarmante.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite