De ce sărăcia ne împinge la cheltuieli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele cu resurse materiale precare sunt mai tentate să cheltuiască decât să economisească FOTO: Shutterstock
Persoanele cu resurse materiale precare sunt mai tentate să cheltuiască decât să economisească FOTO: Shutterstock

Nesiguranţa economică îi face pe mulţi dintre noi mai degrabă să cheltuiască haotic decât să economisească. Iar acest comportament îşi are originile în copilărie, cred oamenii de ştiinţă.

În cele mai multe cazuri, cu cât avem mai puţini bani, cu atât cheltuim mai mult şi avem datorii mai mari, ceea ce ne face să intrăm într-un cerc vicios din care foarte greu mai scăpăm. Nu era  nevoie de un studiu pentru a ne convinge de acest lucru.

Totuşi, oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Minnesota au realizat două experimente pentru a observa motivele din spatele comportamentului cheltuitorilor. Într-unul dintre experimente, voluntarii, care proveneau atât din familii cu probleme financiare, cât şi din familii cu bani, erau puşi să aleagă între a fi remuneraţi pentru participare cu o sumă mică a doua zi sau cu o sumă mai mare după o lună.

Participanţii mai avuţi au ales răsplata mai mare de mai târziu, pe când cei cu resurse limitate au optat pentru banii puţini dar imediaţi.

În cadrul celui de-al doilea experiment, după ce au citit un articol despre criza economică în „The New York Times“, participanţii au primit un joc, cu o manetă. Cu ajutorul acesteia, voluntarii puteau fie să se apropie şi să ia produse de firmă scumpe, cum ar fi Rolex sau Gucci, expunându-se unor riscuri (să fie loviţi de anumite obiecte), fie să îndepărteze de acestea pentru a se feri de riscuri.

Deloc surprinzător, rezultatul studiului a arătat că persoanele cu probleme financiare şi-au asumat riscurile şi au încercat să obţină produsele scumpe, iar celelalte au preferat siguranţa în detrimentul produselor de firmă.

„Studiul arată că un comportament care pare nechibzuit, ba chiar iraţional din punct de vedere economic este perfect raţional din perspectiva evoluţionistă“, precizează Vladas Griskevicius, autorul studiului.

Strategie de supravieţuire evoluţionistă

Cercetătorii care au realizat studiul, în frunte cu Vladas Griskevicius, s-au întrebat care ar putea fi explicaţia acţiunilor persoanelor cu finanţe extrem de limitate de a risca şi de a obţine beneficii puţine şi imediate, în detrimentul siguranţei pe termen lung. După îndelungi analize, specialiştii au constatat că aceleaşi comportamente care par necugetate din punct de vedere economic ar putea avea o semnificaţie mult mai profundă din punct de vedere evoluţionist. Mai exact, comportamentul riscant şi cheltuitor ar putea reflecta o strategie de supravieţuire.

În biologie, concentrarea asupra beneficiilor pe termen scurt poate fi cheia supravieţuirii în condiţii precare.

„Trăieşte repede, mori tânăr“

Studii anterioare au demonstrat că, puse în faţa unui mediu incert, în care riscurile unui deces prematur sunt mari, organisme care variază de la şobolani la oameni au tendinţa să se maturizeze mai repede din punct de vedere sexual, să se reproducă la vârste foarte tinere şi chiar să manifeste semne ale îmbătrânirii premature.

Această strategie „Trăieşte repede, mori tânăr“ poate avea succes în anumite condiţii. „Mediile nesigure la care suntem expuşi în primii ani de viaţă ne conduc la strategii de «trăit pe repede înainte», ceea ce nu este neapărat rău din punct de vedere evoluţionist, fiindcă maturizarea sexuală prematură se soldează cu mai mulţi urmaşi“, explică Vladas Griskevicius, coordonatorul studiului.

Creditele cu buletinul, riscante

Studiul americanilor de la Universitatea din Minnesota, publicat în revista de specialitate „Psychological Science“, oferă o explicaţie pentru comportamentul cheltuitor al oamenilor cu resurse financiare precare şi pentru cercul vicios în care aceştia intră, precum şi recomandări pentru perioada crizei.

Specialiştii spun că în această perioadă, ar trebui interzise posibilităţile unor împrumuturi obţinute uşor, cu dobânzi foarte ridicate, fiindcă acestea ruinează familiile nevoiaşe.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite