De ce nu ne suportăm vocea când o ascultăm pe o înregistrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când ne înregistrăm vocea, ea pare foarte diferită de cum o auzim când vorbim, iar cei mai mulţi dintre noi o consideră mai neplăcută. Diferenţa de percepţie este firească şi există o explicaţie ştiinţifică pentru ea.

Dacă aţi avut vreodată curiozitatea să vă înregistraţi vorbind, aţi constatat probabil că vocea vi se aude diferit decât o percepeţi în viaţa de zi cu zi, ca şi cum nu vă aparţine. Această diferenţă de percepţie este firească şi apare în cazul tuturor oamenilor.

Majoritatea oamenilor cred că vocea înregistrată sună mult mai neplăcut decât cea pe care o auzim când vorbim. O demonstrează şi un experiment realizat de editorii publicaţiei americane „Business Insider“ în care participaţii şi-au apreciat vocea înregistrată ca fiind „îngrozitoare“.

Când vorbim, creierul nostru percepe sunetul prin două căi: aeriană (conductul auditiv extern, cu care percepem şi vocile altora) şi osoasă (prin oasele craniului). În schimb, când ne ascultăm vocea înregistrată, o percepem doar pe calea aeriană. Oasele craniului conduc mai bine frecvenţele joase, făcând vocea să sune mai bine când vorbim. Pe înregistrare, ea este mai acută.

image

FOTO: Captură video Businessinsider.com

Odată clarificată diferenţa de percepţie, apare firesc întrebarea: cum ne aud cei din jur, aşa cum ne auzim noi sau ca pe înregistrare? Din păcate pentru cei care îşi urăsc vocea înregistrată, aceasta este „versiunea“ auzită de o persoană cu care discutăm faţă în faţă.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite