De ce mor românii de cancer? Răspunsul este simplu, dar cutremurător

De ce mor românii de cancer? Răspunsul este simplu, dar cutremurător

Românii ajung la medic atunci când cancerul este în stadiu avansat Foto: pixabay.com

Anual, 50.000 de români pierd lupta cu cancerul din cauza faptului că boala este descoperită prea târziu, plasând ţara noastră pe locul 9 în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de această afecţiune. Cele mai multe cazuri sunt cele de cancer la sân, cancer pulmonar sau cancer de colon, arată datele prezentate de Cristian Barbu, creatorul Docbook, o aplicaţie prin care te poţi programa la medic direct de pe telefon sau tabletă.

România se află pe locul al nouălea, în Europa, în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancer, potrivit datelor Eurostat, şi pe locul întâi în topul ţărilor cu cele mai multe decese survenite în urma cancerului de col uterin. Aceste date îngrijorătoare sunt explicate de medicii oncologi prin depistarea tardivă a maladiei, în condiţiile în care românii nu fac controale regulate şi amână sfătuirea cu medicul până în momentul în care simptomele devin insuportabile. 

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul de plămâni şi cel de sân fac cele mai multe victime: 27,3% dintre bărbaţii români care îşi pierd viaţa din cauza afecţiunilor oncologice suferă de cancer la plămâni, în timp ce cancerul de sân ucide, anual, 17% dintre femei. În total, aproximativ 50.000 de români pierd, în fiecare an, lupta cu această maladie necruţătoare.

„Toate aceste afecţiuni pot fi prevenite sau depistate în fază incipientă, caz în care protocoalele de tratament pot avea efecte maximale. Dau câteva exemple: 98% dintre cazurile de cancer de colon pot fi prevenite, chiar dacă boala nu dă niciun simpotom, în faza incipientă. În ceea ce priveşte cancerul la sân, rata de vindecare este de 95%, atunci când este depistat timpuriu. De aceea, este vital să mergem la doctor astăzi, dacă vrem să ne bucurăm de ziua de mâine”, a subliniat Cristian Barbu. 

Acesta a mai anunţat că, în acest context, Docbook a lansat campania „Prevenţia salvează vieţi!”, prin care va oferi pacienţilor peste 500 de controale şi investigaţii gratuite, în 10 clinici din Bucureşti. Astfel,în perioada 5-12 februarie 2018, vă puteţi programa pentru ecografii mamare, mamografii, consultaţii ginecologice, consultaţii gastroenterologie, consultaţii dermatologice, consultaţii prostată, teste Papanicolau, consultaţii senologice. 

Clinicile partenere sunt: Medicare, Clinica Donna, Clinica Academica, Lotus Med, Medicales, LaurusMedical, Spitalul Monza, Neolife, Hipocrat 2000, Mediplus Company.

„4 februarie a fost Ziua Internaţională a Luptei Împotriva Cancerului, o cauză pe care o susţinem şi  căreia vrem să ne alăturăm prin campania „Prevenţia salvează vieţi!”. Ne-am dat seama că prevenţia cancerului trebuie să fie mai mult decât o idee. Avem nevoie de acţiuni concrete pe care indivizii le pot face şi care să aibă rezultate palpabile şi să prevină multe tipuri de suferinţe care vin cu boala şi tratamentul cancerului. De aceea am apelat la clinicile partenere pentru a trage un semnal de alarmă. Ne dorim ca oamenii să înţeleagă că vorbim despre o maladie care, da, ia vieţi şi lasă cicatrici adânci, dar care, prevenită sau depistată în faze incipiente, poate fi, în cele mai multe cazuri vindecată", a mai precizat Barbu. 

Programările gratuite se pot face prin intermediul aplicaţiei, direct de pe telefon, tabletă sau calculator. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările